Στη φυλακή οι λιποτάκτες με υπογραφή Πούτιν – Γίνονται Ρώσοι πολίτες όσοι επιθυμούν να πολεμήσουν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα μια νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Στα μέσα της εβδομάδας ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσεις προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Ο Πούτιν «τελείωσε» τον στρατηγό Μπουλγκάκοφ – Στη θέση του ο συνταγματάρχης Μιζίντσεφ

Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας λόγω της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Θα αντικατασταθεί από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων» πρόσθεσε. Ο 60χρονος Μιζίντσεφ, που ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου της Εθνικής Άμυνας, θα αναλάβει έτσι χρέη υφυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του ο Μιζίντσεφ ανέλαβε διάφορες θέσεις ευθύνης στο γενικό επιτελείο στρατού. Του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, την περασμένη άνοιξη.

Η αλλαγή αυτή στους κόλπους του γενικού επιτελείου γίνεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων για να δώσει νέα ώθηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Αυτή η επιστράτευση συνιστά ωστόσο οργανωτική πρόκληση, αφού απαιτεί τη συγκέντρωση εφέδρων από τις τέσσερις γωνιές μιας αχανούς χώρας, τον εξοπλισμό τους, τη μεταφορά τους σε κέντρα εκπαίδευσης και από εκεί στο μέτωπο. Η εισβολή στην Ουκρανία έφερε όμως στο φως τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός σε θέματα επιμελητείας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι ελλείψεις ήταν μία από τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι Ρώσοι στρατιώτες στις αρχές του πολέμου.