Λαβρόφ για Μπούτσα: «Ψεύτικη επίθεση που οργανώθηκε από τη Δύση και την Ουκρανία»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει πλήρως από την πόλη στις 30 Μαρτίου

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρόσθεσε τη φωνή του σε όσους στη Ρωσία απαιτούν μια άμεση συζήτηση σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εικόνες που βγήκαν από την περιοχή Μπούκα στην Ουκρανία με εκατοντάδες πτώματα αμάχων.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επεσήμανε ακόμα ότι «προκλήσεις» όπως αυτή στη Μπούκα «αποτελούν άμεση απειλή για τη διεθνή ασφάλεια» και ότι η Ουκρανία είχε οργανώσει μια «ψεύτικη επίθεση».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «τις προάλλες μια άλλη ψεύτικη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπούκα στην περιοχή του Κιέβου αφότου οι Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή σύμφωνα με τα σχέδια και τις συμφωνίες που επετεύχθησαν. Μια ψεύτικη επίθεση οργανώθηκε εκεί λίγες μέρες αργότερα και διακινείται σε όλα τα κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Ουκρανούς εκπροσώπους και τους δυτικούς προστάτες τους».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν εντελώς από την πόλη στις 30 Μαρτίου: «Στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος (της Μπούκα) είπε πανηγυρικά ότι τα είχε όλα σε τάξη. Και δύο μέρες αργότερα είδαμε την ίδια σκηνοθεσία στους δρόμους, την οποία τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν για αντιρωσικούς σκοπούς.

Πριν από μερικές εβδομάδες έγιναν προσπάθειες να παρουσιαστεί η κατάσταση σε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη ως έγκλημα από τον ρωσικό στρατό. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, οι προσπάθειες έγιναν με κατάφωρα προκλητικό σκοπό και παρουσιάστηκαν πλαστά υλικά, τα οποία εκτέθηκαν».

Κατηγορηματική άρνηση και από το Κρεμλίνο

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε τονίσει πως αρνείται κατηγορηματικά οποιεσδήποτε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δολοφονία αμάχων στην ουκρανική πόλη και είπε ότι οι ουκρανικοί ισχυρισμοί για το θέμα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμφιβολία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τακτική καθημερινή τηλεδιάσκεψή του, ο εκπρόσωπος Τύπου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα γεγονότα και η χρονολογία των γεγονότων στο Μπούκα δεν υποστηρίζουν την εκδοχή της Ουκρανίας για τα γεγονότα και προέτρεψε τους διεθνείς ηγέτες να μην βιαστούν να κρίνουν.

Ο Πεσκόφ είπε ότι οι Ρώσοι ειδικοί εντόπισαν σημάδια διαφόρων «πλαστών γεγονότων» και επεξεργασιών βίντεο στο υλικό.