Ουκρανία: Δειλά βήματα προόδου στη διαπραγμάτευση – Οι δηλώσεις που δίνουν ελπίδα για ειρήνη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 14η ημέρα. Μπορεί οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που είναι ενθαρρυντικές.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται για 14 μέρες, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται και το Κίεβο να κάνει διαρκώς καταγγελίες για βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως έγινε νωρίτερα σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όλο τον πλανήτη είναι αν μπορεί να υπάρξει διπλωματική οδός για την ειρήνη. Μέχρι στιγμής οι τρεις γύροι συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία δεν έχουν αποδώσει πολλά πράγματα. Άνοιξαν μεν τη συζήτηση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, αλλά οι μοναδικές αποφάσεις ήταν για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει τηρηθεί στο 100%.

Οι δηλώσεις που δίνουν ελπίδα

Τις τελευταίες ώρες, δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές δείχνουν ότι υπάρχουν δειλά βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση και να σταματήσει ο πόλεμος. Από τη μία η Ουκρανία είναι ανοιχτή να συζητήσει το αίτημα της Μόσχας για ουδετερότητα, ειδικά και μετά τη στάση του ΝΑΤΟ και την απόφαση να μην προχωρήσει τις διαδικασίες ένταξής της χώρας σε αυτό και την άρνηση να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ η ρωσική πλευρά δηλώνει ότι δεν έχει στόχο να ρίξει την κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι το Κίεβο εδώ και δύο μέρες έχει τοποθετηθεί θετικά σε σχέση με μια απευθείας συνάντηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έτοιμοι για μια διπλωματική λύση»

Ο Ιχόρ Ζόβκβα, αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Ουκρανού προέδρου, τόνισε σήμερα ότι εφόσον δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας θα συζητήσει για το ζήτημα της ουδετερότητας, αν και δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε μέτρο από τα εδάφη της.

«Σίγουρα, είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. Εγγυήσεις θα πρέπει να προέρχονται από τους γείτονες της Ουκρανίας, είπε, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερα.

«Η Ρωσία δεν επιχειρεί ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης»

Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι στόχοι της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου.

Η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες βιολογικά προγράμματα στην Ουκρανία.

Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει δει έγγραφα που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν συστατικά βιολογικών όπλων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας.

Η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι «η στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. όπως ονομάζει την εισβολή στην Ουκρανία η Μόσχα) της Ρωσίας εξελίσσεται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιo» και επανέλαβε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν θέτει στο στόχαστρο τον άμαχο πληθυσμό».

Το κάλεσμα Ζελένσκι στον Πούτιν

Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος διαρκώς να καταγγέλλει τις επιθέσεις της Ρωσίας από τους λογαριασμούς του στα social media και από τις δηλώσεις του σε διεθνή ΜΜΕ, αλλά δεν έχει πάψει να στέλνει και μηνύματα για να υπάρξει διάλογος με τον Ρώσο ομόλογό του.

Το ίδιο επανέλαβε και στη συνέντευξή του στο ABC χθες. Βέβαια, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι δεν είναι έτοιμος να συνθηκολογήσει με τη ρωσική πλευρά, άλλα άφησε αιχμές για τη στάση του ΝΑΤΟ.

«Πρώτα από όλα, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, κληθείς να απαντήσει για το εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός: να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

«Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφού συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και την αντιπαράθεση με τη Ρωσική Ομοσπονδία», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου ήρθαν μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις του NATO να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, αίτημα το οποίο έχει απορρίψει επανειλημμένα η συμμαχία.

«Δεν θα πέσουμε στα γόνατα να παρακαλέσουμε»

Ακόμη επεσήμανε πως η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που «θα πέσει στα γόνατα και θα ικετεύει, και δεν πρόκειται να γίνουμε τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμό για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βασικό ζήτημα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη, που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει απομονωμένος. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.