Ρωσική οργή για Κίεβο-Άγκυρα: Η Ουκρανία απογείωσε τουρκικά Bayraktar στη Μ. Θάλασσα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κατά τη διάρκεια της φετινής στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ με την επωνυμία "Sea Breeze 21", που πραγματοποιείται στη Μαύρη Θάλασσα, υπό την Διεύθυνση και εποπτεία του 6ου Αμερικανικού Στόλου των ΗΠΑ και τις Ουκρανικές Ναυτικές Δυνάμεις, ένα τουρκικό drone Bayraktar TB2 αναπτύχθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο τύπος των συγκεκριμένων drone χρησιμοποιήθηκε εκτενώς πέρυσι από τους Τούρκους  επ'ωφελεία του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του με την Αρμενία, στο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ των παραπάνω εμπολέμων, υπήρξαν τουρκικοί ισχυρισμοί ότι τα συγκεκριμένα drone έπληξαν πάνω από 500 στόχους, αριθμός που κρίνεται ως υπερβολικός.

Στη συνέχεια η Τουρκία πούλησε τα Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, για χρήση ενάντια στις δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στο Ντομπάς.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία έκλεισε συμφωνία πώλησης των Bayraktar σε  Πολωνία και Αλβανία.

Επισημαίνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που τα τουρκικά drone διατίθενται σε άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Η φετινή άσκηση "Sea Breeze 21" περιλαμβάνει τη συμμετοχή του μεγαλύτερου αριθμού εθνών στην ιστορία των ασκήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν το 1997. Συμμετέχουν τριάντα δύο έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, από έξι ηπείρους.

Η άσκηση σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Ουκρανία χρησιμοποίησε το drone σε μια άσκηση αυτού του τύπου, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με τα τελευταία έξυπνα πυρομαχικά της Τουρκίας (MAM-C).

Ο διοικητής του ουκρανικού ναυτικού, Ναύαρχος Oleksiy Neizhpapa είπε: «Το Ναυτικό, όπως και άλλοι  κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, μεταβαίνει σε μη επανδρωμένες τεχνολογίες. Αυτό είναι ένα βήμα  προς τα μπροστά. Φέτος, το Πολεμικό Ναυτικό θα λάβει το πρώτο σετ του μη επανδρωμένου συγκροτήματος Bayraktar, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Θάλασσα του Αζόφ από πλοία επιφανείας και πεζοναύτες."

Η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας και η Θάλασσα του Αζόφ αποτελούν πεδία διαμάχης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και υπήρξαν περιοχές  πρόκλησης θαλάσσιου επεισοδίου μεταξύ της Ρωσίας και του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.

Παράλληλα στις 29 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι είχε ενεργοποιήσει συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S και 20 στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών Su-27, στην Κριμαία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ασκήσεων ως απάντηση στην μεγάλης κλίμακας άσκησης του ΝΑΤΟ "Sea Breeze 21".

Η χρήση του τουρκικού drone Bayraktar από τους Ουκρανούς και η πώλησή του στην Πολωνία, έχουν προκαλέσει την οργή του Πούτιν έναντι του Ερνογάν.

Αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο ότι η "εξαέρωση" τουρκόφιλων ισλαμιστών στο Ιντίλμπ της Συρίας από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και η μη ανανέωση της συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας στην εν λόγω περιοχή, οφείλεται στην πώληση των  drone Bayraktar σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, οι οποίες θα το χρησιμοποιήσουν σε βάρος της Ρωσίας.

Ένα άλλο πεδίο το οποίο είναι ανοιχτό και στο οποίο Ρωσία και Τουρκία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα είναι η Λιβύη, όπου και εκεί αναμένουμε να υπάρξουν ανάλογα Ρωσικά αντίποινα σε βάρος της Ρωσίας.

Ωστόσο εκείνο που πραγματικά καταδεικνύει την πραγματικότητα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, είναι το γεγονός ότι συνυπάρχουν σε Συρία και Λιβύη όπου έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υιοθετώντας μια όχι πραγματική φιλία στις μεταξύ τους σχέσεις.

Μάλλον ως "λυκοφιλία" θα προσδιορίζαμε τη σχέση Ερντογάν-Πούτιν.

Οι Άγγλοι έλεγαν αναφορικά με τις Διεθνείς σχέσεις : "Δεν υπάρχουν αιώνιοι εχθροί και φίλοι με εμάς. Αιώνια είναι μόνο τα συμφέροντα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία οφείλουμε και να υπηρετούμε πιστά"

Το παραπάνω εκφράζει τέλεια τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Πηγή: pentapostagma