Ο Ερντογάν τον χαβά του: Eνθαρρύνει τζιχαντιστές, αδιαφορεί για την Οικονομία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μία άνευ προηγουμένου κόντρα εκτυλίσσεται μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Ταγίπ Ερντογάν με τον να έχει φτάσει στο σημείο να ενθαρρύνει τους τζιχαντιστές!

Μετά τα πρώτα επεισόδια, στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος συνέστησε… ψυχίατρο στον Γάλλο ομόλογό του, ήρθε η προτροπή για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα και ακολούθησε η σάτιρα του Charlie Hebdo η οποία οδήγησε την τουρκική κυβέρνηση στο να λάβει μέτρα κατά της Γαλλίας!

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να πω εγώ κάτι για τους άτιμους που εξύβρισαν τον αγαπητό μου προφήτη. Η λύπη και η οργή μου δεν είναι για την αισχρή επίθεση προς το πρόσωπό μου, αλλά γιατί το ίδιο μέσο είναι η πηγή της ασέβειας προς τον προφήτη μας, που τοποθετούμε πάνω από τη ζωή μας». Πρόσθεσε ότι αυτό «είναι δείγμα ότι πλέον η Ευρώπη επιστρέφει στην εποχή της βαρβαρότητας». Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Από πλευράς του ο Τούρκος πρόεδρος αποπροσανατολίζει το εσωτερικό κοινό του από τα προβλήματα της οικονομίας τα οποία είναι σοβαρά  ενώ επιχειρεί να προσεγγίσει τους διαλυμένους κοινωνικούς ιστούς χωρών όπως η Συρία και το Αφγανιστάν προκειμένου να τον θεωρήσουν ως προστάτη του Ισλάμ.

Και προς το παρόν δείχνει να το πετυχαίνει αφού ήδη μουσουλμάνοι σε διάφορες χώρες προέβησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καίγοντας γαλλικές σημαίες και φωτογραφίες με το πρόσωπο το Εμανουέλ Μακρόν.

Δείτε το βίντεο:

Tα παραπάνω ωστόσο εγκυμομονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της Ευρώπης, αφού από τους κατακερματισμένους κοινωνικούς ιστούς των χωρών της Μέσης Ανατολής δεν αποκλείεται, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, να προκύψουν νέοι τζιχαντιστικοί θύλακες.

«Εκστρατεία» από το Παρίσι

Από την άλλη η Γαλλία δείχνει να μην τηρεί παθητική στάση. Από την πρώτη στιγμή ο Εμανουέλ Μακρόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναβίωση των ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων ενώ πλέον έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πιέσουμε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων αντίδρασης, με πιθανό εργαλείο τις κυρώσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας. «Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς κάθε κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να είναι ο μόνος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος αντιλαμβάνεται πως με την στάση αναμονής που διατηρεί η Ένωση για τα καμώματα του Ερντογάν πετυχαίνει δύο πράγματα: χάνει τα ερείσματα από τα οφέλη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη εμφανίζει εικόνα μη συνοχής προς το εξωτερικό με αποτέλεσμα να χάνει ουσιαστικό διπλωματικό κεφάλαιο στις διεθνείς σχέσεις.

Έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αυτός που έχει αναλάβει να τονίσει εντός της Ένωσης πως τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικότερα από τις όποιες διμερείς σχέσεις έχουν τα κράτη μέλη με την Τουρκία οι οποίες φυσικές βασίζονται στα οικονομικά συμφέροντα.

Δηλωτικό της προσπάθειάς του είναι το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ το οποίο τον εμφανίζει ως ηγέτη της Ευρώπης. Έχοντας ωστόσο μία υποσημείωση «εάν καταφέρει να ηγηθεί της Γαλλίας», προφανώς αναφερόμενο στα εσωτερικά ζητήματα που έχει ο Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει…

Συμπαράσταση προς το Παρίσι

Όλα τα παρπάνω, όμως, φαίνεται πως δεν βρίσκουν μόνο του τον Εμανουέλ Μακρόν, πληθώρα Ευρωπαίων ηγετών στέκονται στο πλευρό του και καταδικάζουν όχι μόνο την δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί που έδειξε σκίτσα του Charlie Hebdo στους μαθητές του αλλά την ρητορική Ερντογάν η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προκλήσεων.

Ενδεκτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας. Ο Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε απαράδεκτη τη μήνυση που κατέθεσε ο Ερντογάν εναντίον του ηγέτη της ολλανδικής Ακροδεξιάς, επειδή ο τελευταίος ανήρτησε ένα σατιρικό σκίτσο του Τούρκου προέδρου στο Twitter.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν είχε ταχθεί το Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Σαρλ Μισέλ και πολλοί άλλοι. «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές». Αυτό είναι περισσότερο ή λιγότερο το κλίμα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γεγονός που θα επηρεάσει και την απόφαση της επομένης Συνόδου Κορυφής.

Οι τσαμπουκάδες του Ερντογάν βάζουν «φωτιά» στην οικονομία

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Η λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Συνολικά έχει χάσει από τις αρχές του έτους περισσότερο από το ένα-τρίτο της αξίας της, ενώ η κατρακύλα επιταχύνεται στο τελευταίο τρίμηνο κατά το οποίο έχει σημειώσει απώλειες πάνω από 18%, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Πρόκειται για το μεγαλύτερο sell-off που έχει βιώσει το τουρκικό νόμισμα από το 1999, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics και της Oxford Economics σε νέες τους εκθέσεις τονίζουν ότι τα προβλήματα της τουρκικής λίρας θα συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα, ξένοι παρατηρητές εκφράζουν την αμφιβολία τους κατά πόσον η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ειλικρινή πρόθεση να ελέγξει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα γιατί κεντρική πολιτική προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τα ανοικτά μέτωπα σε γεωπολιτικό επίπεδο, μία βεντάλια που ανοίγει συνολικά σε τρεις ηπείρους!

Οι προσπάθειες στήριξης της λίρας έχουν συρρικνώσει σε δραματικά επίπεδα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Τουρκίας, με τον οίκο Moody’s να προειδοποιεί τον προηγούμενο μήνα ότι «η Τουρκία έχει σχεδόν εξαντλήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, μένοντας ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο αντιμετώπισης μιας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».

Ωστόσο η γεωπολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τις παθογένειες της τουρκικής οικονομίας τρέπουν σε φυγή τους ξένους επενδυτές, σε μια εποχή που η Τουρκία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τα ξένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Τούτων δοθέντων, η Capital Economics συνεχίζει να εκτιμά ότι η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί περαιτέρω στη συνέχεια, διατηρώντας την πρόβλεψή της για το 9,25 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ έως το τέλος του 2021.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν παραμείνει ιδιαίτερα διστακτικοί σχετικά με την επιστροφή στα τουρκικά assets καθώς και τη λίρα και ενδέχεται, αν μη τι άλλο, να μειώσουν περαιτέρω την έκθεσή τους βλέποντας την αύξηση των επιτοκίων του περασμένου μήνα ως μία one-off κίνηση. Ελλείψει αξιόπιστης πολιτικής, τα προβλήματα της λίρας θα συνεχιστούν, καταλήγει η Oxford Economics.