Αν είχαμε 10 Ιρίτ Μπεν-Άμπα για υπουργούς… θα είχαμε βγει από την κρίση!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ορισμένες φορές νιώθω πως ως χώρα προσομοιάζουμε με ένα παιδί που κάποιος του δείχνει το φεγγάρι και εκείνο παρατηρεί το δάχτυλο… Βλέπετε, ο κόσμος γύρω μας «τρέχει» σε εντελώς διαφορετικούς από εμάς ρυθμούς και ασχολείται με την επόμενη ημέρα του κράτους / έθνους / κοινωνίας που υπηρετεί. Σε αντίθεση με εμάς, όπου το ίδιον συμφέρον και το άτομο δείχνει να υπερισχύει σε συντριπτικό βαθμό έναντι της ομάδας και του συνόλου, της χώρας και του έθνους, των μελών της κοινωνίας.

Ενδεχομένως να αναρωτιέστε ποια είναι η Ιρίτ Μπεν-Άμπα του κεντρικού τίτλο. Πρόκειται για την Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα. Μια πεπειραμένη διπλωμάτη με τιμητικές διακρίσεις και εμπειρία στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Η ίδια βάσει όχι τόσο της θεωρίας, αλλά εμπράκτως έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει τις αρχές της οικονομικής διπλωματίας. Υπό αυτό το πρίσμα, από τον Αύγουστο του 2014 όταν και τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της Ισραηλινής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να διοργανώσει ουκ ολίγες επιχειρηματικές αποστολές και συναντήσεις μεταξύ παραγόντων των δύο πλευρών, τόσο εντός των συνόρων όσο και στο Ισραήλ. Κινήσεις που έγιναν αποκλειστικά εκ μέρους της κυρίας Μπεν-Άμπα, με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον των μελών των δύο χωρών και οι οποίες «δείχνουν» τον δρόμο στον οποίο θα έπρεπε να βαδίσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση και οι αντίστοιχοι εκφραστές των συμφερόντων της χώρας μας στο εξωτερικό. Εξωστρέφεια με στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και ισχυρών «χαρτιών» της Ελλάδος μέσω συνεργασιών με τους κορυφαίους σε κάθε τομέα ή κλάδο.

Μάλιστα, η συμμετοχή εκ μέρους των Ισραηλινών είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και – το κυριότερο – στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, καθώς συνήθως πρόκειται για φτασμένους επιχειρηματίες, επενδυτές που διαχειρίζονται σημαντικά οικονομικά μεγέθη, επιστήμονες με τεράστια εμπειρία σε σειρά από καθετοποιημένους τομείς, καθώς επίσης και άτομα που διαθέτουν εντυπωσιακές διασυνδέσεις και οι οποίοι με τις κατάλληλες κινήσεις μπορούν να διευκολύνουν μια σειρά από καταστάσεις. Βέβαια, τα ανωτέρω απαιτούν και τις ανάλογες κινήσεις εκ μέρους του εγχώριου συστήματος και πρωτίστως του πολιτικού. Τέτοιες, ώστε να απλοποιήσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, να διασφαλίσουν ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, να παράσχουν μια σειρά από σύγχρονα κίνητρα που ποικίλουν στη μορφή τους (λ.χ. φορολογικά, οικονομικά, νομικά κ.ο.κ.), να παράσχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, να θέσουν στο επίκεντρο συγκεκριμένων αναπτυξιακών στρατηγικών καινοτόμες υπηρεσίες, προϊόντα, ερευνητικά αντικείμενα όσο και καθετοποιημένες αγορές.

Εάν σε αυτό το σημείο νιώθετε έναν «κόμπο» στο λαιμό, δικαίως – μάλλον – συμβαίνει. Γιατί, η αλήθεια είναι, πως αδυνατούμε να φανταστούμε τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού δυναμικού να κινείται με ταχείς ρυθμούς, βάσει σχεδίου, «σφικτών» χρονοδιαγραμμάτων και συγκεκριμένων στόχων.

Έχετε καμία αμφιβολία πως εάν ο εν γένει κρατικός ή κυβερνητικός μηχανισμός διέθετε κι άλλες Ιρίτ Μπεν-Άμπα, τα πράγματα στην πατρίδα μας θα ήταν σαφώς καλύτερα από κάθε άποψη;

Πηγή: startupper.gr