Βόμβα από την Λαγκάρντ: Δεν θα στηρίξω την Ελλάδα!


Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρη. Πιο ξεκάθαρη δεν γίνεται. Η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε στο Bloomberg και είπε ότι δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πάρει παράταση για την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.

«Δεν υπήρξε ποτέ μια αναπτυγμένη οικονομία η οποία να ζητήσει τέτοιο πράγμα, δηλαδή παράταση στην αποπληρωμή», δήλωσε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό με την Ελλάδα. Εγω, προσωπικά δεν θα την υποστηρίξω».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, έλληνες αξιωματούχοι είπαν στους πιστωτές τους στις αρχές του μήνα ότι μπορεί να ξεμείνουν από χρήματα και να μην καταφέρουν να πληρώσουν μια δόση στο ΔΝΤ. Το Bloomberg επικαλείται τρία άτομα τα οποία έχουν σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

Όμως η πληρωμή έγινε κανονικά και η προειδοποίηση της Ελλάδας θεωρήθηκε ως ένας ελιγμός στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ 1 δισ τον επόμενο μήνα. Αν δεν μπορέσει να κάνει την πληρωμή τότε θα μπει στο κλάμπ των χωρών όπως η Ζιμπάμπουε, η Σομαλία και το Σουδάν που θα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει επιτρέψει ούτε σε μια χώρα να καθυστερήσει πληρωμή στο ταμείο τα τελευταία 30 χρόνια.

Το Bloomberg τονίζει επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με e-mail ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν ζήτησε από το ΔΝΤ να καθυστερήσει η δόση τονίζοντας ότι πρόκειται για ψεύδη.

Πηγή: athensmagazine