ΔΟΕ: Πάνω από 219 εκατ. άνεργοι το 2019


Για αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 11 εκατομμύρια τουλάχιστον, μέσα στην επόμενη τετραετία, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO).

Σύμφωνα με έκθεση της ΔΟΕ, το 2019, πάνω από 219 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται χωρίς δουλειά. Όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ, «περισσότερες από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν αφότου άρχισε η παγκόσμια κρίση το 2008 και η ανεργία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται ως το τέλος της δεκαετίας. Αυτό σημαίνει πως η κρίση της απασχόλησης απέχει πολύ από το τέλος της».

Σημαντικές δυσκολίες εντοπίζονται στην Ευρώπη, όπου η ΔΟΕ δεν βλέπει έτσι σημαντική μείωση της ανεργίας στη Γαλλία μέχρι το 2017, όταν το ποσοστό θα πέσει ελαφρώς κάτω από το 10%. Στη Γερμανία, η ανεργία μπορεί μάλιστα να αυξηθεί και να φθάσει το 5% (έναντι 4,7% φέτος).

«Οι πολιτικές λιτότητας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνέβαλαν στη θεαματική αύξηση της ανεργίας. Δεν πιστεύω πως ήταν αναπόφευκτες», δήλωσε ο Ράιντερ.

Μεγάλα «θύματα» είναι οι εργαζόμενοι ηλικίας 15 ως 24 ετών. Το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα φθάνει σχεδόν το 13% και οι νέοι θα συνεχίσουν να πλήττονται έντονα τα επόμενα χρόνια, αλλά με άνισο τρόπο.

Ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η ανεργία των νέων αναμένεται να μειωθεί συνολικά μέχρι το 2019 (πρόκειται να σημειώσει πτώση μεγαλύτερη των τριών μονάδων στην Ισπανία ή την Ελλάδα), αναμένεται να γνωρίσει σημαντική αύξηση στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή: moneypro.gr