ΔΟΕ: Πάνω από 219 εκατ. άνεργοι το 2019

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 11 εκατομμύρια τουλάχιστον, μέσα στην επόμενη τετραετία, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO).

Σύμφωνα με έκθεση της ΔΟΕ, το 2019, πάνω από 219 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται χωρίς δουλειά. Όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ, «περισσότερες από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν αφότου άρχισε η παγκόσμια κρίση το 2008 και η ανεργία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται ως το τέλος της δεκαετίας. Αυτό σημαίνει πως η κρίση της απασχόλησης απέχει πολύ από το τέλος της».

Σημαντικές δυσκολίες εντοπίζονται στην Ευρώπη, όπου η ΔΟΕ δεν βλέπει έτσι σημαντική μείωση της ανεργίας στη Γαλλία μέχρι το 2017, όταν το ποσοστό θα πέσει ελαφρώς κάτω από το 10%. Στη Γερμανία, η ανεργία μπορεί μάλιστα να αυξηθεί και να φθάσει το 5% (έναντι 4,7% φέτος).

«Οι πολιτικές λιτότητας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνέβαλαν στη θεαματική αύξηση της ανεργίας. Δεν πιστεύω πως ήταν αναπόφευκτες», δήλωσε ο Ράιντερ.

Μεγάλα «θύματα» είναι οι εργαζόμενοι ηλικίας 15 ως 24 ετών. Το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα φθάνει σχεδόν το 13% και οι νέοι θα συνεχίσουν να πλήττονται έντονα τα επόμενα χρόνια, αλλά με άνισο τρόπο.

Ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες η ανεργία των νέων αναμένεται να μειωθεί συνολικά μέχρι το 2019 (πρόκειται να σημειώσει πτώση μεγαλύτερη των τριών μονάδων στην Ισπανία ή την Ελλάδα), αναμένεται να γνωρίσει σημαντική αύξηση στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή: moneypro.gr