ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ: Ο «Μεσσίας» ήλθε την Πρωτοχρονιά και προκαλεί αντιδράσεις – Είναι ο μουσουλμάνος «Αντίχριστος»; (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ενας νέος άνθρωπος με σκοτεινή καταγωγή πυροδοτεί ένα πνευματικό κίνημα και προκαλεί πολιτικές αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο

Παγκόσμια «πρώτη» χθες, 1η Ιανουαρίου, για τον «Μεσσία» (Messiah) τη νέα σειρά μυστηρίου του Netflix και οι αντιδράσεις αλλά και τα σενάρια για την εξέλιξή του, «φουντώνουν» στο διαδίκτυο καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων των χρηστών διεθνώς.

Στη σειρά μία πράκτορας της CIA παρακολουθεί μία χαρισματική προσωπικότητα, στη Μέση Ανατολή. Ενας νέος άνθρωπος με σκοτεινή καταγωγή πυροδοτεί ένα πνευματικό κίνημα και προκαλεί πολιτικές αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ωστόσο, διατυπώνονται ερωτήματα για το ποιος είναι αυτός ο άνδρας, ο Al Massih (Μεσσίας στα αραβικά), στην πραγματικότητα και τι ακριβώς επιδιώκει. «Θαύμα ή απάτη;», αναρωτιούνται τόσο οι πρωταγωνιστές, όσο και οι θεατές.

Σύμφωνα με το standard.co.uk, ωστόσο, οι χρήστες εκτιμούν ότι το όνομα παραπέμπει στο Al Massih ad-Dajjal (Ντάτζαλ), το οποίο στα αραβικά σημαίνει ψεύτικος Μεσσίας και ταυτίζεται με τον Αντίχριστο της μουσουλμανικής θρησκείας.

Ο Ντάτζαλ, σύμφωνα με τα γραπτά, θα εμφανιστεί κοντά στο Ιράν και τη Συρία σε εποχές που η ομοφυλοφιλία και η χρήση ναρκωτικών θα είναι κάτι κοινό. Ο Αντίχριστος θα οδηγήσει 70.000 Εβραίους σε πόλεμο ενάντια του στρατού των ενάρετων, που θα ηγείται του Ιησού και ενός πολεμιστή με το όνομα Μάχντι. Οι τελευταίοι θα υπερισχύσουν και θα κυβερνήσουν τον κόσμο μέχρι την Ημέρα της Κρίσης, όταν οι ενάρετοι θα πάνε στον παράδεισο και οι υπόλοιποι στην κόλαση.

Η  σειρά αφορά έναν νεαρό άνδρα στη Συρία, ο οποίος υποστηρίζει πως εστάλη στη Γη από τον πατέρα του για μια ειδική αποστολή.

Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα σχολιαστών του διαδικτύου, το όνομα φαίνεται να μαρτυρά ότι ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς πιθανότατα θα αποδειχθεί ο κακός και όχι ο καλός της υπόθεσης.

Ενας χρήστης του Twitter ισχυρίστηκε ακόμη και ότι το Netflix τον «μπλόκαρε», όταν έκανε λόγο για σπόιλερ σε μία ανάρτησή του.

Ο Αντίχριστος αναφέρεται στο σιιτικό κλάδο του Ισλάμ, όπου υπάρχουν δώδεκα ιμάμηδες ή πνευματικοί ηγέτες που έχουν οριστεί από τον Αλλάχ. Αυτοί ξεκίνησαν με τον ιμάμη Αλί, ξάδελφο του Μωάμεθ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως κατέχει προφητική διαδοχή, μετά τον θάνατο του Μωάμεθ.

Περί το 868 μ.Χ., ο δωδέκατος ιμάμης Αμπού αλ-Κασίμ Μωάμεθ (ή Μωάμεθ αλ Μαχντί), γεννήθηκε από τον ενδέκατο ιμάμη. Επειδή ο πατέρας του υπέστη έντονο διωγμό, ο Μαχντί κρύφτηκε για να προστατευθεί. Στην ηλικία των 6 χρόνων βγήκε για λίγο από την κρυψώνα του, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε, αλλά συνέχισε να κρύβεται. Λέγεται πως κρυβόταν σε σπηλιές από τότε και θα επιστρέψει υπερφυσικά ακριβώς πριν την ημέρα της κρίσης για να εξαλείψει κάθε τυραννία και καταπίεση και να φέρει την αρμονία και την ειρήνη στη γη. Είναι ο σωτήρας του κόσμου στη σιιτική θεολογία.

Ο Μαχντί θα συνδυάζει την αξιοπρέπεια του Μωυσή, τη χάρη του Ιησού και τη υπομονή του Ιώβ σ’ ένα τέλειο πρόσωπο.

Οι προβλέψεις σχετικά με τον δωδέκατο ιμάμη παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τις βιβλικές προφητείες σχετικά με τους έσχατους καιρούς. Σύμφωνα με την ισλαμική προφητεία, η επιστροφή του Μαχντί θα πραγματοποιηθεί αφού έχουν προηγηθεί μια σειρά γεγονότων που θα συμβούν κατά τη διάρκεια τριών χρόνων τρομερού παγκόσμιου χάους, και θα κυβερνήσει τους Άραβες και τον κόσμο για επτά χρόνια. Η παρουσία του θα συνοδευτεί με δύο αναστάσεις, μία των αδίκων και μία των δικαίων. Σύμφωνα με σιιτικές διδασκαλίες, η ηγεσία του Μαχντί θα γίνει αποδεκτή από τον Ιησού και οι δύο μεγάλοι κλάδοι της οικογένειας του Αβραάμ θα ενωθούν για πάντα.

Τι σχέση έχει όλο αυτό με τον Αντίχριστο; Σύμφωνα με το Β΄ Θεσσαλονικείς 2:3-4, θα υπάρξει ο «άνθρωπος της ανομίας» που θ’ αποκαλυφθεί στις έσχατες ημέρες που θα εναντιωθεί και θα υψώσει τον εαυτό του πάνω από τον Θεό ή κάθε θεωρούμενο σέβασμα.

Στον Δανιήλ 7 διαβάζουμε για το όραμα του Δανιήλ με τα τέσσερα θηρία που αντιπροσωπεύουν τέσσερα βασίλεια που παίζουν σπουδαίο ρόλο στον προφητικό σχέδιο του Θεού. Το τέταρτο θηρίο περιγράφεται (εδ. 7-8) ως τρομερό και καταπληκτικό, και υπερβολικά ισχυρό, διαφορετικό από τα προηγούμενα. Είχε ένα «μικρό κέρατο» που ξερίζωσε τρία άλλα κέρατα. Αυτό το μικρό κέρατο, συχνά ταυτίζεται με τον Αντίχριστο. Στο εδάφιο 25 αναφέρεται πως μιλάει «λόγια ενάντια στον Ύψιστο, και θα κατατρέχει τους αγίους του Υψίστου, και θα διανοηθεί να μεταβάλλει καιρούς και νόμους· και θα δοθούν στο χέρι του μέχρι καιρόν και καιρούς, και μισόν καιρό» (3 ½ χρόνια). Στον Δανιήλ 8, το όραμα του κριαριού και του τράγου φανερώνει έναν ηγέτη που θα εγερθεί στις έσχατες ημέρες (εδ. 23-25), θα αφανίσει πολλούς ανθρώπους και θα υψωθεί ενάντια στον Χριστό αλλά θα συντριφτεί.

Στον Δανιήλ 9:27 προφητεύεται πως ο ηγέτης αυτός θα κάνει μια επταετή συνθήκη με πολλούς και θα φέρει, κατόπιν, πολλή ερήμωση. Ποιος θα είναι αυτός ο Αντίχριστος; Κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά αλλά έχουν δοθεί πολλές εξηγήσεις, κι ανάμεσά τους η πιθανότητα να είναι κάποιος Άραβας.

Παρά τις διάφορες απόψεις, υπάρχουν κάποια παράλληλα στοιχεία μεταξύ της Γραφής και της σιιτικής θεολογίας που πρέπει να σημειώσουμε. Πρώτον, η Γραφή λέει πως η βασιλεία του Αντιχρίστου θα διαρκέσει επτά χρόνια και το Ισλάμ ισχυρίζεται πως ο δωδέκατος ιμάμης θα κυβερνήσει τον κόσμο για επτά χρόνια. Δεύτερον, οι μουσουλμάνοι περιμένουν τρία χρόνια χάους πριν την αποκάλυψη του δωδέκατου ιμάμη και η Γραφή μιλάει για 3 ½ χρόνια θλίψης πριν ο Αντίχριστος αποκαλυφθεί βεβηλώνοντας τον ιουδαϊκό Ναό. Τρίτον, ο Αντίχριστος περιγράφεται ως απατεώνας που ισχυρίζεται πως θα φέρει ειρήνη, αλλά προκαλεί εκτεταμένο πόλεμο· η προσδοκία του δωδέκατου ιμάμη είναι ότι θα φέρει ειρήνη μέσω μεγάλου πολέμου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Θα είναι μουσουλμάνος ο Αντίχριστος; Ο Θεός, μόνο, γνωρίζει. Υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ της μουσουλμανικής εσχατολογίας και της χριστιανικής εσχατολογίας; Φαίνεται πως υπάρχουν ευθείς συσχετισμοί, αν και μοιάζουν με την ανάγνωση των περιγραφών μιας μεγάλης μάχης, πρώτα από την πλευρά του χαμένου που προσπαθεί να διασώσει την εικόνα του και κατόπιν από την πλευρά του νικητή. Μέχρις ότου δούμε την εκπλήρωση όλων αυτών, χρειάζεται να κρατήσουμε τα λόγια της Α΄ Ιωάννου 4:1-4, «Αγαπητοί, μην πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό· επειδή, πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο. Από τούτο γνωρίζεται το Πνεύμα του Θεού· κάθε πνεύμα που ομολογεί τον Ιησού Χριστό ότι έχει έρθει με σάρκα προέρχεται από τον Θεό· και κάθε πνεύμα που δεν ομολογεί ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε με σάρκα, δεν προέρχεται από τον Θεό· κι αυτό είναι το πνεύμα τού αντιχρίστου, που ακούσατε ότι έρχεται, και τώρα βρίσκεται κιόλας μέσα στον κόσμο. Εσείς, παιδάκια, είστε από τον Θεό και τους έχετε νικήσει· επειδή, μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σε σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο.»

Οι περισσότεροι διαννοούμενοι Ισλαμιστές αναφέρουν ότι στα χαντίθ, ο Ντάτζαλπεριγράφεται ως ένας άνδρας που είναι τυφλός από το ένα μάτι.