Η σκληρή αλήθεια για τον Μίκαελ Σουμάχερ – Το κόστος της θεραπείας και οι ελπίδες!


Δέκα μήνες έχουν περάσει από το σοβαρό ατύχημα που υπέστη ο Μίκαελ Σουμάχερ κάνοντας σκι στις γαλλικές Άλπεις. Ήταν στις 29 Δεκεμβρίου 2013, όταν η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και λίγες ημέρες μετά τα τραγικά νέα «πάγωσαν» όχι μόνο τους φανατικούς θαυμαστές του, αλλά και όσους είχαν απλώς ακούσει για το μεγάλο «αστέρι» της Φόρμουλα 1.

Ο «Σούμι» είχε πέσει σε κώμα και, ύστερα από πολλούς μήνες, στις 23 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι είχε ξυπνήσει και πλέον νοσηλεύεται στη βίλα του στη Γενεύη. Τίποτα, όμως δεν είχε τελειώσει. Ο δύσκολος αγώνας που δίνει για να κρατηθεί στη ζωή, συνεχίζεται καθημερινά, με την οικογένειά του να μην χάνει τις ελπίδες της.   

Ο Μίκαελ Σουμάχερ δέχεται επί 24ώρου βάσεως ειδική θεραπεία. Ολόκληρο το σπίτι του, αξίας 45 εκατ. ευρώ, έχει μετατραπεί σε κλινική, ενώ από το πλευρό του δεν έχουν φύγει στιγμή η γυναίκα του, Κορίνα, η 17χρονη κόρη του, Τζίνα-Μαρία και ο 15χρονος γιος του, Μικ. 

Όλο το καλοκαίρι, η Κορίνα επέβλεπε τις εργασίες μετατροπής της βίλας της οικογένειας σε κλινική. Το πολυτελές κτήριο διαθέτει 40 υπνοδωμάτια, διάφορες ιδιωτικές αίθουσες και ένα ελικοδρόμιο. Για τον απλό θεατή εξωτερικά τίποτα δε φαίνεται να έχει αλλάξει στην έπαυλη του Σουμάχερ. Μέσα, όμως, έχει εγκατασταθεί ολόκληρη ιατρική μονάδα, που στελεχώνεται όλο το 24τετράωρο με ομάδα 15 ατόμων που έχουν ειδικά εκπαιδευτεί από την κλινική της Λωζάνης για τη φροντίδα του ανθρώπου που θεωρείται ευρέως ως ο μεγαλύτερος οδηγός αγώνων όλων των εποχών.

Το εβδομαδιαίο κόστος για τον εξοπλισμό και το προσωπικό -το οποίο περιλαμβάνει φυσιοθεραπευτές για μασάζ άκρων που έχουν ατροφήσει, γιατρούς, διαιτολόγους, νοσηλευτές και νευρολόγους- υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 130.000 ευρώ. Η αυστηρή ασφάλεια εξασφαλίζει ότι καμία φωτογραφία από την σημερινή κατάσταση του Σουμάχερ δεν θα διαρρεύσει στον Τύπο. Για το λόγο αυτό όλο το προσωπικό ελέγχεται και ο καθένας παραδίδει το κινητό του τηλέφωνο κατά την είσοδο στη βίλα.

Εκεί, ανάμεσα στους γιατρούς και το βουητό των μηχανημάτων, η Κορίνα μιλά απαλά στον σύζυγό της και κάθε μέρα ψάχνει μία μικρή κίνηση από τον Μίκαελ, που θα την βοηθήσει να αντέξει και θα κρατήσει την ελπίδα της ζωντανή. Παρά την την εντατική θεραπεία, την νοσηλευτική φροντίδα και τα δεκάδες φυλαχτά, η τραγική πραγματικότητα είναι ότι ο Σουμάχερ, ένας από τους πλουσιότερους αθλητές του κόσμου, έχει σημειώσει μικρή βελτίωση από τότε που έπεσε στις πλαγιές του Μιραμπέλ, χτυπώντας σοβαρά το κεφάλι του, ενώ έκανε σκι με το γιο του.

Όπως γράφει η Daily Mail, πάνω στο κομοδίνο του Σουμάχερ βρίσκεται ένας χρυσός σταυρός, που έδωσε στο γιο του πριν από οκτώ χρόνια. Δίπλα από αυτόν είναι μία περίτεχνη βούρτσα μαλλιών, ένα δώρο που έκανε στην κόρη του, όταν ήταν μικρή. Κοντά τους, υπάρχει μια σειρά από τα γούρια που το αστέρι της Φόρμουλα 1 φορούσε κατά τη διάρκεια αγώνων του. Μεταξύ αυτών και μία χάντρα από χαλαζία, που λέγεται ότι προστατεύει τον ιδιοκτήτη του από «τη μαγεία, τη δυστυχία και την ασθένεια». 

Η σύζυγός του Κορίνα φοράει μια ίδια πέτρα με μία χρυσή αλυσίδα γύρω από το λαιμό της. Λέει στους φίλους της ότι αυτό το φυλαχτό τής δίνει ελπίδα πως μια μέρα ο σύζυγός της θα «περπατήσει, θα μιλήσει και θα αισθανθείτε και πάλι».

Παραμένει βυθισμένος

Παρά τα αισιόδοξα δελτία Τύπου που κυκλοφόρησαν από την εκπρόσωπό του, Σαμπίν Κεμ, και τα οποία μιλούν για «σταθερή πρόοδο» και «άσβεστη ελπίδα», σύμφωνα με την Daily Mail, ο Σουμάχερ δείχνει σα να είναι βυθισμένος στη ζώνη του λυκόφωτος, ενώ φαίνεται να μην καταλαβαίνει σχεδόν τίποτα από ό,τι τι συμβαίνει γύρω του.

Από τον περασμένο μήνα, που βγήκε από το κόμμα, πιστεύεται ότι είναι στην κατάσταση της λεγόμενης «ελάχιστης συνείδησης». Σε αυτή τη φάση κανείς μπορεί να κινήσει για λίγο τα μάτια του προς πρόσωπα ή αντικείμενα και μπορεί να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις, κυματίζοντας τα βλέφαρά του και κάνοντας μικρά νεύματα με το κεφάλι του. Ο Σουμάχερ, πέρα από αυτά, με βάση το δημοσίευμα, βιώνει, επίσης, κύκλους αϋπνίας και ύπνου, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι αντιδρά σε δυνατούς ήχους με τρομαγμένη ματιά.

Μια πρόσφατη πηγή ελπίδας, πάντως, για την οικογένεια του Σουμάχερ είναι η επαφή της με τους γιατρούς από την Κροατία, Ντάρκο Τσάντι και Βεντράν Ντελέτις, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ένα επαναστατικό μικροτσίπ που με την τεχνική της εμφύτευσης πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μίκαελ να περπατήσει και να μιλήσει ξανά. 

Αυτή η μέθοδος είχε ήδη είχε κάποια περιορισμένη επιτυχία με έναν έφηβο στην Κροατία, ο οποίος υπέστη παρόμοιο ατύχημα. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, πάντως, η πλειοψηφία των οπαδών και φίλων του Σουμάχερ, δεν χάνουν την ελπίδα τους και πιστεύουν πως θα βγει νικητής στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του, διαψεύδοντας όλα τα προγνωστικά. 

Ανησυχούν οι φίλοι του

Στο μεταξύ, φίλοι του αστεριού της Φόρμουλα 1 εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις ελπίδες που προβάλλονται για το μέλλον του. Η Σαμπίν Κεμ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο «Σούμι» δεν είναι πλέον σε κώμα και βρίσκεται στη «μακρά διαδικασία της ανάρρωσης». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο Σουμάχερ είχε επικοινωνία με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Αλλά η δήλωση αυτή άφησε τον Δρ. Γκάρι Χάρτσταϊν -πρώην ιατρικό αντιπρόσωπο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Φόρμουλα 1- που γνωρίζει τον οδηγό από τους πρώτους του αγώνες, με πολλές ανησυχίες. Ο ίδιος τώρα είναι καθηγητής αναισθησίας και επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Νοσοκομείο του Βελγίου και επιμένει πως η πραγματικότητα είναι ότι οι πιθανότητες ο Σουμάχερ να ζήσει όπως παλιά και να επανέλθει πλήρως είναι σχεδόν ανύπαρκτες, Μάλιστα, προειδοποιεί τους οπαδούς του να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

«Μας λένε, με θριαμβευτικό τρόπο, ότι ο Μίκαελ δεν είναι πλέον σε κώμα», σημείωσε ο Δρ. Χάρτσταϊν, υπενθυμίζοντας ότι το κώμα ήταν τεχνητό, για να προστατεύσει τον εγκέφαλο του Σουμάχερ.

«Αυτό δεν είναι είδηση. Δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά σκέφτομαι πως πρόκειται για μία εξαιρετικά κυνική χρήση της γλώσσας, όπου χρησιμοποιώντας την αλήθεια καλλιεργούμε μία εντύπωση που είναι σχεδόν σίγουρα ψευδής», είπε ακόμη. 

«Πιστεύω ότι αν ο Μίκαελ είχε αναρρώσει καθόλου από την ελάχιστα συνειδητή κατάσταση που βρίσκεται, θα μπορούσαμε να ακούσουμε ότι ο ίδιος έχει προβλήματα στο να εκφραστεί και θα εργαστεί σκληρά για να πάει καλύτερα», συνέχισε. 

Φυσικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καθοριστεί η ακριβής κατάσταση της υγείας του Μίκαελ Σουμάχερ, αφού η οικογένειά του έχει φροντίσει να μην διαρρεύσει τίποτα στον Τύπο. Ωστόσο, μία πηγή κοντά στην οικογένεια επαληθεύει τον ισχυρισμό του Δρ. Χάρτσταϊν ότι υπάρχει πολύ μικρή βελτίωση στην υγεία του Γερμανού οδηγού. 

Φίλος της οικογένειας εδώ και 25 χρόνια, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Κορίνα είναι ευχαριστημένη με την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής και είναι αισιόδοξη ότι μπορούν να επιτευχθούν πολλά περισσότερα. Μετρά τις επιτυχίες μία προς μία, αγνοώντας την πιθανότητα ότι μπορεί να γίνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να έχει μία πλήρη ανάρρωση».