Τόνια Μοροπούλου: “Ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός! Ζήσαμε το θαύμα”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η επικεφαλής αποστολής που πραγματοποίησε εργασίες συντήρησης στο Ιερό Κουβούκλιο στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, Τόνια Μοροπούλου, αποκάλυψε στη Real News τα μυστικά του Πανάγιου Τάφου.

Φέτος το Πάσχα, για πρώτη φορά, οι πιστοί που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα θα μπορούν να δουν τον Ιερό Βράχο και τις λεπτομέρειες του ταφικού μνημείου, όπως επίσης και το λαμπερό οικοδόμημα του Ιερού Κουβουκλίου. Οι εργασίες συντήρησης της πολυπληθούς ελληνικής επιστημονικής αποστολής, με επικεφαλής την κα. Μοροπούλου, ολοκληρώθηκαν κι έφεραν στο φως τη μαγεία του Πανάγιου Τάφου.

«Είτε με τα μάτια της ψυχής είτε δια γυμνού οφθαλμού, οι πιστοί θα βλέπουν πλέον το Ιερό Κουβούκλιο αποκατεστημένο, συντηρημένο, λαμπερό, με δομική ακεραιότητα και αναδεδειγμένες τις αξίες του. Με ορατό τον Ιερό Βράχο και τις λεπτομέρειές του, που δεν τις έβλεπε ποτέ κανείς. Όλα αυτά που εκπέμπουν το πνεύμα του Πανάγιου Τάφου και του Ιερού Κουβουκλίου» δηλώνει στην εφημερίδα η καθηγήτρια του ΕΜΠ.

Τα έργα αυτά της αποκατάστασης καταγράφηκαν παγκοσμίως ως καινοτόμος παρέμβαση με πρωτότυπη μεθοδολογία, που κατάφερε να χαράξει νέους δρόμους έρευνας στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων της ανθρωπότητας.

 

«Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή (αυτή του ανοίγματος του Τάφου μετά από 7 αιώνες), γιατί ο κίνδυνος αστοχίας ήταν τεράστιος! Όταν τον ανοίξαμε, νιώσαμε δέος και πρωτόγνωρα συναισθήματα» περιγράφει η κα. Μοροπούλου. «Επί της νεκρικής κλίνης είδαμε τις αύλακες για τα σωματικά υγρά του Ιησού και μια θέση για την κεφαλή προς Δυσμάς. Από εκείνη τη στιγμή και για όλη μας τη ζωή, ένα κομμάτι της ψυχής μας έμεινε εκεί».

Επιπλέον, οι Έλληνες επιστήμονες απέδειξαν με μετρήσεις ότι η πλάκα κάτω από τη μαρμάρινη που είχαν τοποθετήσει οι Σταυροφόροι, η σπασμένη γκρίζα πλάκα με το εκχάραμα του σταυρού, δεν είναι των Σταυροφόρων, αλλά η αυθεντική, που τοποθέτησαν στον Πανάγιο Τάφο ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη.

«Όταν ανοίξαμε τον Τάφο, ζήσαμε το θαύμα» συνεχίζει τη διήγησή της η κα. Μοροπούλου. «Αυτός ο Τάφος είναι ζωντανός. Στέλνει το μήνυμα της Ανάστασης, της αγάπης και της ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κλίνη του βράχου είναι εμποτισμένη με αρωματικά έλαια, γεγονός που πιστοποιήθηκε κι από τη μελέτη που πραγματοποιήσαμε». 

ΠΗΓΗ: star.gr