ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Ηχηρή παρέμβαση της Κομισιόν για να μην γίνει τέμενος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


ην εκτίμηση ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών» εξέφρασε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΚομισιόνΕρίκ Μαμέρ.

Ο κ. Μαμέρ επισήμανε πως «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική».

Ερωτηθείς «για τις απόψεις προσωπικοτήτων της Τουρκίας σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας» ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ενώ στο ερώτημα αναφορικά με το ότι αν  οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό κτίριο», είπε πως «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί».

Το μείζον ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει επικριθεί και από άλλους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πνευματικός ηγέτης περίπου 300 εκατομμυρίων ορθόδοξων χριστιανών παγκοσμίως, δήλωσε ότι η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί θα απογοήτευε τους χριστιανούς και θα προκαλούσε «ρωγμή» μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ανάμεσα στους επικριτές της πρότασης ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι την Κυριακή, για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί από τη Βαλύρα Μεσσηνίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Εκείνοι παίζουν με όποια παιχνίδια τύχουν στα χέρια τους. Είναι κι αυτό ένα παιχνίδι. Πιστεύω δεν θα το τολμήσουν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο mesogeios tv.