ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που κυοφορεί μωρό σε ξεχωριστές μήτρες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα μέλη ενός ομόφυλου ζευγαριού από τη Μεγάλη Βρετανία έγιναν τα πρώτα στον κόσμο που κατάφεραν να κυοφορήσουν το μωρό τους ξεχωριστά και στις δύο μήτρες τους. Η πρωτοποριακή διαδικασία που έχει την ονομασία «shared motherhodod» αποσκοπεί στο να δώσει τη δυνατότητα σε πολλές ομοφυλόφιλες γυναίκες παγκοσμίως να βιώσουν ολόκληρη την εμπειρία της μητρότητας, ζώντας από κοινού με την σύντροφο τους την περίοδο της εγκυμοσύνης. 

Πρόκειται για τις Jasmine και Donna Francis-Smith οι οποίες υποδέχθηκαν με τεράστια ευτυχία τον γιο της Οtis μόλις δύο μήνες νωρίτερα. Το μωράκι ήρθε στον κόσμο μέσω της μεθούδου In Vivo Natural Fertilisation, η οποία προϋποθέτει πως η γονιμοποίηση του ωαρίου γίνεται μέσα στη μήτρα της γυναίκας, αντί να πραγματοποιηθεί εξωτερικά.

Η μέθοδος AneVivo προσφέρεται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά από την ελβετική ιατρική εταιρία Anecova και είναι διάθεσιμη στο κοινό στην κλινική London Women's Clinic όπου τα ωάριο της βιολογικής μητέρας του παιδιού τοποθετούνται μέσα σε μία κάψουλα και στη συνέχεια εμφυτεύονται μέσα στη μήτρα της προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της γονιμοποίησης. 

Αφού αυτό το στάδιο προχωρήσει με επιτυχία, τα ωράρια μεταφέρονται στη μήτρα της δεύτερης μητέρας όπου κυοφορούνται μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Οι δύο γυναίκες δηλώνουν «συγκινημένες από την προσοχή που έχει λάβει η διαφορετική ιστορία εγκυμοσύνης τους». «Ακούς πολλές συγκινητικές ιστορίες εγκυμοσύνης όμως η δική μας περίπτωση είναι ξεχωριστή γιατί είμαστε και οι δυο εμπλεκόμενες σε τεράστιο βαθμό στην όλη διαδικασία».

«Είναι κάτι που μας έφερε σίγουρα πιο κοντά συναισθηματικά. Έτσι κι αλλιώς ήμασταν πάντα πολύ δεμένες αλλά πλέον έχουμε και οι δύο ένα πολύ ισχυρό δέσιμο με τον Otis κάτι που ενισχύθηκε από τον τρόπο που επιλέξαμε να τον φέρουμε στον κόσμο».

Μπορεί η ιστορία των δύο γυναικών από το Northamptonshire να στέφθηκε με επιτυχία, αλλά οι γιατροί της κλινικής ξεκαθαρίζουν πως η μέθοδος βρίσκεται ακόμα σε ένα αρχικό, δοκιμαστικό στάδιο που ενέχει κινδύνους σχετικά με το κατά πόσο η εγκυμοσύνη θα μπορέσει να συνεχιστεί από τη στιγμή που τα γονιμοποιημένα ωάριο μεταφερθούν από τη μία μήτρα στην άλλη.

Έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη ιατρική πρακτική η οποία έχει σχετικό χαμηλό επιτυχίας: 29% στις γυναίκες κάτω των 35 ετώ, 23% στις γυναίκες μεταξύ 35 και 37 ετών και μόλις 15% στις γυναίκες ηλικίας 38 και 39 ετών.

Σίγουρα μία σημαντική ιατρική ανακάλυψη που εξακολουθεί να μοιάζει με ένα κάπως τρομακτικό πείραμα, το οποίο, ας το ξεκαθαρίσουμε δεν έχει φυσικά καμία σχέση με το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα δύο ομόφυλων γυναικών στο να αποκτήσουν μαζί το δικό τους παιδί. Είναι το βαθύτερο ερώτημα του ποια είναι τελικά η ουσία της μητρότητας, ένα ερώτημα που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξία της συγκεκριμένης διαδικασίας γονιμοποίησης, του πιθανού ρίσκου και της επικινδυνοτητας.