Κίνδυνος για όλη την Ευρώπη οι Τζιχαντιστές

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η άνοδος των εξτρεμιστικών οργανώσεων απειλεί να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια νέα Συρία, δήλωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ντάιρι, καλώντας τις χώρες της Δύσης να εξοπλίσουν τις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

"Ο χρόνος πιέζει, η τρομοκρατία δεν συνιστά κίνδυνο μόνο για την Λιβύη ή τις γειτονικές της χώρες. Είναι μια απειλή που κλιμακώνεται εναντίον της Ευρώπης", τόνισε ο Ντάιρι κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του χθες βράδυ στο Παρίσι.

"Η απουσία πολιτικής λύσης μπορεί να σύρει τη χώρα σε ένα πραγματικό εμφύλιο πόλεμο όπως στη Συρία", προειδοποίησε ο υπουργός, η χώρα του οποίου μαστίζεται από τη δράση αντιπάλων πολιτοφυλακών και έχει βυθιστεί στο χάος.

Ο Ντάιρι υπογράμμισε ότι η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησή του δεν ζητεί "μια νέα στρατιωτική επέμβαση της Δύσης" όπως αυτή η οποία και ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αλλά την "ενίσχυση των ικανοτήτων του λιβυκού στρατού".

Την περασμένη εβδομάδα σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας είχε ζητήσει την άρση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα του από το 2011.

"Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι προτεραιότητα της Λιβύης πριν γίνει ένα διεθνές αίτημα. Ωστόσο αν καταλήξουμε, από αύριο, στον σχηματισμό μια τέτοιας κυβέρνησης, χρειαζόμαστε βοήθεια για τον λιβυκό στρατό", πρόσθεσε.

Η Λιβύη, μια πλούσια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, κυβερνάται σήμερα από αντίπαλα δύο κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις. Το ένα πρόσκειται σε ισλαμιστές πολιτοφύλακες που ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη και το άλλο που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής χώρας.