Νιγηρία: Επεισόδια και δακρυγόνα μέσα στη Βουλή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ήρθη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τρεις πολιτείες

Ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία είχε επιβληθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία για να αντιμετωπιστεί η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, δήλωσαν βουλευτές, ανακοινώνοντας ότι απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης να παραταθούν τα έκτακτα μέτρα.

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από σοοβαρό συμβάν στο κοινοβούλιο. Το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και δεν επέτρεψαν στον πρόεδρο της Κάτω βουλής Αμίνου Ταμπουουάλ να προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Το κοινοβούλιο συνεδρίαζε για πρώτη φορά σήμερα μετά την αποχώρηση του κ. Ταμπουουάλ, του τέταρτου πιο ισχυρού βουλευτή της Νιγηρίας, από το κυβερνών κόμμα και την προσχώρησή του στην αντιπολίτευση ενόψει της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο.

Δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι είδαν βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος να αναρριχώνται στον τοίχο και την πύλη του κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να ανοίξουν δρόμο για να εισέλθει ο κ. Ταμπουουάλ. Την ίδια ώρα η αστυνομία και μερικοί στρατιώτες τους εμπόδιζαν. Πανδαιμόνιο ξέσπασε όταν κουκουλοφόροι αστυνομικοί εισήλθαν στον προθάλαμο του κοινοβουλίου και έριξαν δακρυγόνα.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ντέιβιντ Μαρκ ανακοίνωσε αρχικά ότι αναβάλλεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο που πρότεινε ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν και το οποίο προέβλεπε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε τρεις πολιτείες της βορειοανατολικής Νιγηρίας, η οποία ισχύει εδώ και 18 μήνες.

Παρ' όλα αυτά τελικά οι βουλευτές αποφάσισαν έπειτα από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πολιτείες Μπόρνο, Γιόμπε και Ανταμάουα, καθώς έκριναν ότι τα μέτρα αυτά έχουν αποτύχει, με τη Μπόκο Χαράμ να συνεχίζει σχεδόν καθημερινά τους φόνους σε αυτές τις περιοχές, ενώ έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου είκοσι πόλεις και χωριά.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έλαβε τέλος για εμάς», δήλωσε ο Ζακαρία Μοχάμεντ, εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Τζόναθαν χρειάζεται την έγκριση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου για να μπορέσει να παρατείνει τα έκτακτα αυτά μέτρα.

«Ζητήσαμε από τον πρόεδρο να βασιστεί στο άρθρο 8 του νόμου για τις ένοπλες δυνάμεις το οποίο του δίνει την δυνατότητα να αναπτύξει τον στρατό στις περιοχές τις χώρας όπου σημειώνονται συγκρούσεις», εξήγησε ο κ. Μοχάμεντ.

«Όταν λαμβάνουμε κάποια μέτρα που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πρέπει να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε προσέγγιση», πρόσθεσε.