Πακιστάν: Στο Ισλαμικό Κράτος οργάνωση που αποσχίστηκε από τους Ταλιμπάν


Την υποστήριξή της στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξέφρασε οργάνωση η οποία έχει αποσχιστεί από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν

.

Η σουνιτική οργάνωση Τζουντουλάχ ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο ΙΚ μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ μελών της οργάνωσης και μιας τριμελούς αντιπροσωπείας του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία του αλ Ζουμπάιρ αλ Κουβέιτι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Φάχαντ Μαρουάτ, εκπρόσωπος της πακιστανικής οργάνωσης.

Η Τζουντουλάχ αποτελεί μία από τις πολλές πακιστανικές οργανώσεις που εξερευνούν το ενδεχόμενο να συνάψουν σχέσεις με το ΙΚ, του οποίου οι μαχητές έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και τη Συρία στην προσπάθειά τους να ιδρύσουν ένα ισλαμικό χαλιφάτου. Τα μέλη των δύο οργανώσεων μοιράζονται ένα κοινό σκοπό, την εκδίωξη θρησκευτικών μειονοτήτων και την ίδρυση μιας σουνιτικής θεοκρατίας.

Το περασμένο έτος σουνιτικές θρησκευτικές ομάδες του Πακιστάν σκότωσαν έναν δίχως ιστορικό προηγούμενο αριθμό σιιτών μουσουλμάνων, ενώ η Τζουντουλάχ ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε εκκλησία, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 χριστιανοί.

Οι μαχητές του ΙΚ «είναι αδέρφια μας, όποια σχέδια κι αν έχουν, εμείς θα τα υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Μαρουάτ.

Τα σχόλια αυτά του εκπροσώπου της Τζουντουλάχ ακολουθούν τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο 5 διοικητές των Ταλιμπάν του Πακιστάν υπόσχονται υποστήριξη στο ΙΚ.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει επίσης επαφές με την οργάνωση Λασκάρ ε Τζάνγκβι.

«Η ανώτατη ηγεσία της Λασκάρ ε Τζάνγκβι επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία όπου συναντήθηκε με αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους σε άγνωστη τοποθεσία», στη Μέση Ανατολή, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας μαχητής, διευκρινίζοντας πως η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Πολλοί Πακιστανοί μαχητές έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται διχασμένοι εξαιτίας της αφοσίωσής τους στον Αφγανό ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, ο οποίος έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την αλ Κάιντα, με την οποία το Ισλαμικό Κράτος έχει διαρρήξει κάθε σχέση.

«Όλες οι οργανώσεις του Πακιστάν εναντίον των σιιτών θα υποδεχτούν και θα υποστηρίξουν το ΙΚ στο Πακιστάν, ωστόσο οι περισσότερες δεν πρόκειται να το ανακοινώσουν ανοικτά εξαιτίας του ότι δηλώνουν πίστη στον Μουλά Ομάρ», δήλωσε ένας μαχητής.

Την περασμένη εβδομάδα, διέρρευσε κυβερνητικό υπόμνημα που προειδοποιεί ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει «στρατολογήσει» περίπου 10.000-12.000 μαχητές στο εσωτερικό του Πακιστάν, ωστόσο ένας υπουργός της κυβέρνησης της χώρας αυτής επέμεινε ότι δεν είχε γίνει αντιληπτή η παρουσία τους εκεί. Μαχητές και αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας απέρριψαν επίσης το υπόμνημα χαρακτηρίζοντάς το αναξιόπιστο.