Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από τα Σεπόλια στην κορυφή του Μιλγουόκι… 50 πόντοι δρόμος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το 2019, χρονιά στην οποία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε το πρώτο του βραβείο όσον αφορά τον κορυφαίο της κανονικής διάρκειας του NBA, οι Μπακς του ετοίμασαν ένα ειδικό αφιέρωμα γι' αυτή του την επιτυχία με τον τίτλο «A kid from Sepolia who became the MVP», δηλαδή «Ένα παιδί από τα Σεπόλια το οποίο έγινε ο MVP».

Δυο χρόνια κι έναν μήνα μετά, η ατάκα θα μπορούσε να αλλάξει χωρίς δεύτερη σκέψη... «Α King from Sepolia who became everything».

Ένας βασιλιάς στο Μιλγουόκι, δηλαδή, που έχει σαρώσει κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμά του και δείχνει διατεθειμένος να τα βάλει ακόμη και με τον «πραγματικό» Βασιλιά του NBA, τον Λεμπρόν Τζέιμς. Του το είχε δηλώσει και μέσα στο παρκέ, άλλωστε, όταν -όπως ακούστηκε και στην περιγραφή- «μεταμορφώθηκε σε Ρέι Άλεν» σκοράροντας πέντε τρίποντα (ρεκόρ καριέρας) κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς τον Δεκέμβριο του 2019 για να οδηγήσει τα Ελάφια στη νίκη με συνολικά 34 προσωπικούς πόντους.

Αφήνοντας πίσω το παρελθόν και τον εγωϊσμό, αφήνοντας στην άκρη το μέλλον και την έπαρση, και ενδιαφερόμενος μόνο για το παρόν (όπως αριστουργηματικά απάντησε ο ίδιος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς καταφέρνει να παραμένει τόσο ταπεινός) ο «Greek Freak», εμπλούτισε το ήδη πλούσιο βιογραφικό του με το δαχτυλίδι και με τον τίτλο του MVP των τελικών, βιογραφικό το οποίο είναι αρκετό για να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους. Αν και δεν έχουν απομείνει πολλοί που διατηρούν αμφιβολίες, εφόσον καταλαβαίνουν τι βλέπουν μπροστά στα μάτια τους. Παρά μόνο οι... haters. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν συγκεντρωμένοι οι συλλογικοί/ατομικοί τίτλοι που έχει κατακτήσει μέχρι τώρα, μαζί με τις σημαντικότερες παρουσίες του, μόλις σε ηλικία 26 ετών: 1x Πρωταθλητής NBA - 1x MVP τελικών - 2x MVP κανονικής διάρκειας - 1x MVP σε All-Star Game - 5x συμμετοχές σε All-Star Game - 3x Στην κορυφαία ομάδα της σεζόν - 3x Στην αμυντική ομάδα της σεζόν - 1x Πιο βελτιωμένος παίκτης της σεζόν - 1x Πιο βελτιωμένος αμυντικός της σεζόν

Bucks in six, γιατί το «είπε» ο Αντετοκούνμπο

Οι οπαδοί των Μπακς στην εξέδρα φώναξαν με την ψυχή τους στο Fiserv Forum τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ανάμεσα στα συνθήματά τους ήταν και το «Bucks in six», η ιστορία του οποίου μας γυρνάει πίσω στο 2013 όταν ο Μπράντον Τζένινγκς ήταν... υπεραισιόδοξος έχοντας να αντιμετωπίσει τους Μαϊάμι Χιτ του Λεμπρόν Τζέιμς. «Είμαι βέβαιος πως μας έχουν όλοι για ξεγραμμένους, αλλά βλέπω να κερδίζουμε τη σειρά στο έκτο», είχε αναφέρει πριν δεχθεί την «σκούπα» (4-0). Πέντε χρόνια μετά (2018) και ενώ επέστρεψε στον οργανισμό, δήλωσε πως δεν είχε αλλάξει φιλοσοφία. Αλλά η κατάληξη ήταν και πάλι η ίδια. Οι Μπακς δεν κατάφεραν τίποτα και ο Τζένινγκς πλήρωσε ξανά το μάρμαρο.

Όμως σε αυτό «το έκτο» υπήρξαν εξ' αρχής οιωνοί πως δύο... προφητείες θα βγουν αληθινές. Μία αυτή του Τζένινγκς και μία αυτή του Giannis, ο οποίος στην ερώτηση «Θα είσαι περισσότερο επιθετικός ή αμυντικός παίκτης;» μετά την επιλογή του στο draft, εκείνος είχε απαντήσει πως θα είναι και τα δύο. Στο πιο κρίσιμο ματς που έχει δώσει μέχρι σήμερα στην ζωή του, σε λιγότερο από ένα λεπτό κατέγραψε μία τάπα και -στην εξέλιξη της φάσης- το highlight του πρώτου 12λεπτου, για να γίνει αυτός που θα ανοίξει το σκορ στην αναμέτρηση.

Η αποφασιστικότητά του φάνηκε και στην συνέχεια, με τους Φοίνιξ Σανς να τον απομακρύνουν από την ρακέτα με επιτυχία μιας και επέλεξαν να τον αντιμετωπίσουν με πολυπρόσωπες άμυνες που θα έριχναν τις «ψιλές» τους για να του αρνηθούν το καλάθι, ποντάροντας παράλληλα και στο 68.5% που είχε από τη γραμμή στην κανονική διάρκεια -όπως και το 56.8% το οποίο διατηρούσε στην postseason. Θα έλεγε κανείς πως η μπάλα πρέπει να ζύγιζε 100 κιλά στις 19 βολές τις οποίες κλήθηκε να εκτελέσει, κι όμως εκείνος ευστόχησε στις 17, σε σύνολο 50 πόντων. Χώρια τα 14 ριμπάουντ και οι πέντε τάπες.

Το «πάρ' το και βάλ' το» στον Μίντλετον

Κυκλοφορεί ένα meme ανάμεσα στους φανς του NBA όσον αφορά τον Κρις Μίντλετον, σύμφωνα με το οποίο ο κύκλος (αθλητικής) ζωής του είναι πολύ απλός. Παίζει σαν τον Κάιλ Κούζμα, έρχεται η κριτική από τα media, ξαφνικά αρχίζει να παίζει καλύτερα, θεωρείται υποτιμημένος, μεταμορφώνεται στον Μάικλ Τζόρνταν στα νιάτα του και... πάλι από την αρχή. Όσοι παρακολούθησαν το Game 6 διαπίστωσαν πως η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ, με τον 29χρονο να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των Μπακς ενώ οι Γιάννης, Τζρου Χόλιντεϊ και Μπόμπι Πόρτις κετέθεταν την ψυχή τους για να μην χαθεί ο τίτλος.

Παρά τις παραφωνίες, πρόκειται για έναν «clutch player» και αυτό το γνωρίζει καλά ο Αντετοκούνμπο

. Απόδειξη η φάση με 59" να απομένουν στο ρολόι και τους Μπακς στο +4. Ο Μίντλετον παίρνει το σκριν για να βγει από τα μαρκαρίσματα και ο Γιάννης του δίνει αμέσως την μπάλα χέρι με χέρι για να εμπιστευτεί πάνω του μια προσπάθεια που βάσει του ρεπερτορίου του θα μπορούσε να είχε τελειώσει (ή τουλάχιστον, επιχειρήσει να τελειώσει) μόνος του.

Ωστόσο, όπως όφειλε να κάνει ως φύσει και θέσει ηγέτης αυτού του συνόλου, την αφήνει και πάει να πάρει θέση για το ριμπάουντ. Ναι, αυτό όριζε το σύστημα. Όμως έχοντας σημειώσει ήδη 49 πόντους, ποιος άλλος παίκτης των δυνατοτήτων του δεν θα είχε έστω την στιγμιαία σκέψη να γυρίσει και να πάρει τον ελεύθερο διάδρομο πίσω του, σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο; Εκείνος δεν σήκωσε καν το βλέμμα του. Αγωνία και... dagger. Ο τίτλος είχε κριθεί. Η ηγετική παρουσία του Αντετοκούνμπο (μοναδικός παίκτης με πάνω από 40 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 τάπες από το 1974 και μετά όταν ξεκίνησε η καταμέτρηση), η εύστοχη προσπάθεια του Μίντλετον και οι κατάμεστες εξέδρες, καταδίκασαν τους Μπούκερ και Πολ να αστοχήσουν στις δικές τους από τα 7.25. Είχε έρθει η ώρα για πανηγυρισμούς.

Δεν χρειάζεται, και δεν θα αλλάξει ποτέ

Αφότου έχει σηκώσει μια ολόκληρη πόλη και μια ολόκληρη ομάδα στις πλάτες του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνειδητοποιεί ότι πλέον το δαχτυλίδι είναι δικό του κι ας μην έχει μηδενίσει το χρονόμετρο. Όπως «οφείλει» ο σταρ της ομάδας, είναι αυτός που σηκώνει τα χέρια στον αέρα για να ζητήσει από τους οπαδούς να ανεβάσουν κι άλλο την ένταση. Θέλει να το χαρεί όσο περισσότερο γίνεται, σαν κάθε γλυκιά πρώτη φορά.

Ο πρώτος που πάει να πανηγυρίσει μαζί του από τους συμπαίκτες του είναι ο Πι Τζέι Τάκερ. Το χρονόμετρο μηδενίζει κι αφού ο Γιάννης... ξεμπλέκει από τις αγκαλιές των συμπαικτών του, τρέχει να βρει την οικογένεια και τη σύντροφό του, αναγνωρίζοντας για ακόμη μία φορά πως χωρίς αυτούς δεν θα είχε πετύχει τίποτα από τα σπουδαία κατορθώματά του. Οι δικοί του άνθρωποι, η Ελλάδα, η γειτονιά του στα Σεπόλια, αυτό που στις ΗΠΑ λένε «backstory», είναι τα κύρια συστατικά της επιτυχίας του και ο ατόφια εξαιρετικός χαρακτήρας του δεν θα του... επιτρέψει να το ξεχάσει ποτέ αυτό.

Σίγουρα ένας του έλειπε πολύ. Ο Τσαρλς Αντετοκούνμπο. Ο άνθρωπος που πήρε πολλά ρίσκα για να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο στην οικογένειά του και κατέληξε να προσφέρει πολλά περισσότερα τόσο σε αθλητικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. «Είμαι η κληρονομιά του πατέρα μου», λέει ο ίδιος, κι εμείς... ευχαριστούμε και τους δύο.

Η αδικία με τον Θανάση

Γιάννης, Θανάσης και Κώστας γίνονται τα μοναδικά τρία αδέρφια με δαχτυλίδι NBA. Ο δεύτερος εξαιτίας του κορωνοϊού δεν μπορεί να βρεθεί στον πάγκο της ομάδας του, αλλά σίγουρα έχει μετατρέψει σε πέταλο την οικία του.

Δύο χρόνια και κάτι μετά την υπογραφή του με τα Ελάφια και η πανδημία του δεν του επιτρέπει να το χαρεί όσο θέλει. Δεν του επιτρέπει να διασκεδάσει με την ψυχή του γι' αυτό που δικαιούται. Και το δικαιούται γιατί τον σκοπό του στο Μιλγουόκι τον εκπλήρωσε, προσφέροντας κυρίως εξωαγωνιστική βοήθεια στον μικρότερο αδερφό του και ίσως παρασέρνοντας και τους υπόλοιπους με την μοναδική ενέργεια που πηγάζει από μέσα του -όπως σίγουρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα βλέποντας τον να αγωνίζεται για όσο αγωνίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Έλα στο γήπεδο, έλα στο γήπεδο», του φώναζε ο Γιάννης μέσω του κινητού του, απόδειξη της αγάπης που υπάρχει ανάμεσά τους. «Όχι, όχι», του λέει ο Θανάσης στην επιμονή του MVP της φετινής σεζόν, αποδεικνύοντας έτι μία φορά το πόσο μεγάλο στήριγμα αποτελεί για εκείνον.

Το μόνο που απομένει...

Δεν είναι άλλο από ένα μετάλλιο με την εθνική Ελλάδας, αλλά αυτή είναι μια σύνθετη κουβέντα. Το βέβαιο είναι πως αν το ευνοούν οι συνθήκες, εκείνος θα δώσει το «παρών», αλλά και όλο του το είναι. Όπως στο Ευρωμπάσκετ του 2015, που πάλεψε μέχρις εσχάτων για την πρόκριση στα ημιτελικά, με την συγκλονιστική του εμφάνιση με 12 πόντους και 17 ριμπάουντ να μην είναι αρκετή για να αποφευχθεί η ήττα στο δίποντο (73-71) -σε ένα γενικότερο... τέλος για την επίσημη αγαπημένη.

Πηγή: protothema