H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid που θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις – Ο λόγος που επικαλείται

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχωρά η AstraZeneca, λόγω “πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων” μετά την πανδημία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην απόσυρση των αδειών κυκλοφορίας του εμβολίου Vaxzevria εντός της Ευρώπης.

“Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια COVID-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων”, δήλωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν παρέχεται πλέον.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει προηγουμένως παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο προκαλεί παρενέργειες όπως θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η αίτηση της εταιρείας για την απόσυρση του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με την Telegraph, η οποία ανέφερε πρώτη την εξέλιξη.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου AstraZeneca άρχισε να κινείται προς τα εμβόλια για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας μέσω διαφόρων συμφωνιών πέρυσι, μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς οι πωλήσεις του φαρμάκου COVID-19 μειώθηκαν.

br