Επίθεση των Χούθι με πύραυλο σε πλοίο υπό ελληνική διαχείριση -Για πρώτη φορά υπάρχουν νεκροί

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τουλάχιστον δύο ναύτες έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με τη βρετανική πρεσβεία στην Υεμένη.

Το φορτηγό πλοίο True Confidence επλήγη σήμερα από πύραυλο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στην Υεμένη, μια επίθεση που προήλθε από δυνάμεις των Χούθι, ανέφεραν η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο. Σύμφωνα με το Sky News, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Το πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου στο οποίο έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά, εξακολουθεί τον πλου, αναφέρει η ανακοίνωση των δύο εταιρειών όπου προστίθεται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση των 20 μελών πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που επέβαιναν σε αυτό.

Όμως ναυτιλιακή πηγή δήλωσε πως τρεις ναύτες του πλοίου, που φέρει σημαία Μπαρμπέιντος, αγνοούνται και άλλοι τέσσερις έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει κατ΄επανάληψη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, λέγοντας πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους που αντιτίθενται στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO ανέφερε νωρίτερα πως είχε λάβει αναφορά για ένα συμβάν 54 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Άντεν, που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Η ναυτιλιακή πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως καπνός θεάθηκε να βγαίνει το True Confidence. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε επίσης ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο.

Το True Confidence ανήκει στην καταχωρημένη στη Λιβερία εταιρία True Confidence Shipping και διαχειρίστρια είναι η εταιρεία Third January Maritime με έδρα τον Πειραιά, ανέφεραν οι εταιρείες στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Ανέφεραν πως το πλοίο δεν έχει σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.