Σεισμός στην Τουρκία: «Ισοδύναμη με 550 ατομικές βόμβες η ισχύς που απελευθερώθηκε από τις δύο δονήσεις»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο καθηγητής Γεωφυσικής Δρ. Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν μίλησε σήμερα (07.02.2023) στο newsit.gr για τους δύο ισχυρούς σεισμούς που ισοπέδωσαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, κοστίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

«Πρόκειται για μία ασύλληπτη καταστροφή. Είχαμε μόνο τις πρώτες έξι ώρες για να σώσουμε ζωές. Αλλά τα κτίρια που γκρεμίστηκαν είναι σε ακτίνα 330 χιλιομέτρων. Είναι εξαιρετικά δύσκολο», εξηγεί στο newsit.gr για τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Και συνεχίζει: «Η ισχύς που απελευθερώθηκε από τους δύο σεισμούς είναι ισοδύναμη με 550 ατομικές βόμβες»!

Οι προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια συνεχίζονται, σε πολικές θερμοκρασίες που φτάνουν τους -5 βαθμούς Κελσίου.

Ξεπερνά τους 5.000 ο αριθμός των νεκρών

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.