Τζο Μπάιντεν: «Για όνομα του Θεού, ο Πούτιν δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!

Η επιθετική ρητορική του αμερικανού προέδρου εναντίον του ρώσου ομολόγου του κλιμακώνεται.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ξεκάθαρα, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία της Ρωσίας.

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το απώτατο σημείο στο οποίο έφτασε ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας για αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία, γεγονός που αντανακλά τη σημαντική αλλαγή στην αμερικανική αντιμετώπιση της Μόσχας.

Το προηγούμενο διάστημα, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η ενδεχόμενη απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία δεν ήταν στους στόχους των ΗΠΑ.

«Για εμάς, το θέμα δεν είναι η αλλαγή κυβέρνησης. Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνά», είχε δηλώσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο

Δεν πέρασε πολύ ώρα – εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν, νωρίτερα, δεν δίστασε να αποκαλέσει τον ρώσο ομόλογό του «χασάπη» – και ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου:

«Αυτό δεν πρόκειται να αποφασιστεί από τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Μπάιντεν: «Μην διανοηθείτε να κινηθείτε εναντίον περιοχών του ΝΑΤΟ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, απηύθυνε και μία αυστηρή προειδοποίηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Μην διανοηθείτε καν να κινηθείτε ούτε σε μια σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε χαρακτηριστικά την Μόσχα.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε την προειδοποίηση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία. Είπε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις συλλογικής προστασίας που προβλέπονται στον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ «με την πλήρη ισχύ της συλλογικής μας δύναμης».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία – που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – δεν απαιτεί την άμεση εμπλοκή της Αμερικής.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να εμπλακούν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ για να υπερασπιστούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.