Διάγγελμα Πούτιν: Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο και προσθέτει ότι ενημερώθηκαν σχετικά οι Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο προσεχές μέλλον ο Ρώσος Πρόεδρος θα υπογράψει το διάταγμα. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν τηλεφωνικά στον Πούτιν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις επαφές.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει αυτή την ώρα τηλεοπτικό διάγγελμα στον ρωσικό λαό ενώ δήλωσε νωρίτερα ότι η απόφαση στο ζήτημα της αναγνώρισης από τη Ρωσία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» θα ληφθεί σήμερα, 21 Φεβρουαρίου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ σε επικοινωνία με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, την κάλεσε να ασκήσει την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στην ουκρανική ηγεσία ώστε να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση στην διένεξη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν προγραμματίζεται για την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στη Γενεύη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην ρωσο-ουκρανική κρίση, ανέφερε πως ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του είπε πως υπάρχει αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στα αιτήματα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, πρόσθεσε όμως ότι δεν γνώριζε περισσότερα.

Εάν η Ρωσία αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, «η απειλή για τη χώρα μας θα αυξηθεί ουσιαστικά», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι ο Γάλλος ομόλογός του τού είπε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και εργάζεται πάνω σε νέες ιδέες για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές για την εκτόνωση της κρίσης. Πρόωρο να γίνει συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν, απάντησε το Κρεμλίνο, στην παρέμβαση του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει εντός της ημέρας πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σόλτς, σε μια προσπάθεια η διπλωματία να βάλει την ύστατη ώρα φρένο σε δραματικές καταστάσεις.

Τα ξημερώματα σημειώθηκε η πρώτη μάχη μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών στο ρωσικό Ροστόφ, προκαλώντας τον θάνατο 5 Ουκρανών στρατιωτών, σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.