Με κομμένη την ανάσα και το βλέμμα στην Ουκρανία: Τι είπαν Μπάιντεν-Πούτιν, ποιος προειδοποίησε ποιον

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Της συνομιλίας των δύο Προέδρων, προηγήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των ΥΠΕΞ Λαβρόφ και Μπλίνκεν

Οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζο Μπάιντενκαι Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησαν τηλεφωνικά για πάνω μια ώρα σήμερα, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων για την Ουκρανία και εν μέσω αμερικανικών διαρροών ότι η Μόσχα μετρά αντίστροφα για επίθεση, ισχυρισμός που προκάλεσε την «έκρηξη» του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Της συνομιλίας των δύο Προέδρων, προηγήθηκαν συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν ότι «η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σχετικά με τη ’ρωσική επίθεση’ κατά της Ουκρανίας έχει προκλητικούς στόχους,ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου να σαμποτάρουν τις Συμφωνίες του Μινσκ. και ολέθριες προσπάθειες επίλυσης των ‘προβλημάτων Donbass’ με τη βία».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αγνόησαν τα ρωσικά αιτήματανα μην επεκτείνουν τη συμμαχία και να μην αναπτύξουν επιθετικά συστήματα κρούσης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις εκ μέρους του Μπλίνκεν, ανέφερε ότι ο Αμερικανός Υπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι «μια διπλωματική οδός για την επίλυση της κρίσης παραμένει ανοιχτή, αλλά θα απαιτούσε από τη Μόσχα να αποκλιμακώσει και να συμμετάσχει σε συζητήσεις καλής πίστης».

Ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Μπάιντεν-Πούτιν

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μια ρωσική «περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία» θα ωθήσει την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να «ανταποκριθούν αποφασιστικά και να επιβάλουν ταχύτατο και σοβαρό κόστος στη Ρωσία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του μετά τις συνομιλίες του Σαββάτου.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας», προσθέτει η δήλωση και συμπληρώνει:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος με τον Πρόεδρο Πούτιν ότι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, είναι εξίσου προετοιμασμένες για άλλα σενάρια».

Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε τι μπορεί να συνιστούν αυτά τα «άλλα σενάρια» ή το «ταχύτατο και σοβαρό κόστος».

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και νομοθέτες έχουν απειλήσει να επιβάλουν μια σειρά κυρώσεων κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των «προληπτικών κυρώσεων», δηλαδή πριν η Ρωσία κάνει οτιδήποτε, για να «τιμωρήσουν» τη χώρα για την «κλιμάκωσή» της στην Ουκρανία.