Μεξικό: Καρτέλ βομβάρδισε αστυνομικούς με drones

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο Μιτσοακάν του Μεξικού την Τρίτη, όταν ρίχτηκαν εναντίον τους εκρηκτικές συσκευές από drones.

Όπως γράφει το BBC, αξιωματούχοι θεωρούν πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το CJNG (Καρτέλ Νέα Γενιά Τζαλίσκο). Τον Αύγουστο δύο παγιδευμένα drones είχαν βρεθεί σε αυτοκίνητο υπόπτων για συμμετοχή στο καρτέλ.

Τα drones θεωρείται πως είναι τα νεότερα όπλα στον πόλεμο μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών και των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και «τιμωρών» που τους αντιτίθενται.

Δεν έγιναν γνωστά πολλά για την επίθεση της Τρίτης, μα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο drones. Θεωρείται πως ήταν «στημένα» με τρόπο παρόμοιο με τα δύο drones που είχαν βρεθεί προηγουμένως.

Τα drones που είχαν κατασχεθεί πέρυσι, είχαν κολλημένα πάνω τους δοχεία γεμάτα με πλαστικά εκρηκτικά και μεταλλικά αντικείμενα. Ειδικοί θεωρούν πως είχαν τροποποιηθεί έτσι ώστε να πυροδοτούνται εξ αποστάσεως ώστε να προκαλούν θανάσιμους τραυματισμούς.

Οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν την Τρίτη είχαν αποσταλεί για την εκκαθάριση δρόμων που οδηγούν στην πόλη Αγκουϊλίλα στο Μιτσοακάν, που έχουν μπλοκαριστεί από το καρτέλ για να εμποδίσουν την πρόσβαση στις δυνάμεις ασφαλείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη έντρομοι, καθώς το CJNG και μια ανταγωνιστική οργάνωση, η Carteles Unidos, μάχονται για τον έλεγχο της πόλης. Νωρίτερα μέσα στον μήνα βρέθηκαν στην περιοχή οκτώ παραμορφωμένα πτώματα, μετά από μια ιδιαίτερα άγρια μάχη μεταξύ των δύο οργανώσεων.

Η Αγκουϊλίλα είναι η γενέτειρα του αρχηγού του CJNG, Νεμέσιο Οσεγκουέρα Θερβάντες, γνωστού και ως «Ελ Mέντσο». Είναι ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στο Μεξικό, και η αμερικανική DEA προσφέρει αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψή του.

Πηγή: BBC