ΣΟΥΜΑΧΕΡ: Το τεχνητό κώμα και τι σημαίνει για τον εγκέφαλο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το τεχνητό κώμα, ή αλλιώς καταστολή, αποτελεί μία ιδανική λύση, για περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, όπως στην περίπτωση του Γερμανού πιλότου της Φόρμουλα 1 Μικαέλ  Σουμάχερ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο onMed.gr ο νευροχειρουργός κ. Χαράλαμπος Σεφέρης, όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, το πρώτο που έχει να αντιμετωπίσει ένας νευροχειρουργός, είναι η τυχόν ύπαρξη αιματώματος και συνεχίζει:


«Τις εγκεφαλικές θλάσεις δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις γιατί είναι διάσπαρτες στον εγκέφαλο και αυτές, μαζί με το αιμάτωμα προκαλούν - μεγεθύνουν το εγκεφαλικό οίδημα. Ετσι ο ασθενής, πρέπει να διασωληνωθεί και να τεθεί σε καταστολή  (το λεγόμενο τεχνητό κώμα ), προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο ήδη ευάλωτος εγκέφαλος΄».

Η καταστολή, συνεχίζει ο κ. Σεφέρης σώζει ζωές, «διότι ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το εγκεφαλικό οίδημα ειδικά στις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τις πρώτες ώρες. Στην συνέχεια, οι συμπληρωματικές επεμβάσεις βοηθούν ή μπορεί να λύσουν το πρόβλημα.


Από την στιγμή που έχουμε αυτόν τον συνδυασμό ο ασθενής αναπνέει με το μηχάνημα και άρα ο εγκέφαλος δεν δέχεται μεγάλες πιέσεις οπότε μετά ακολουθεί η επέμβαση.


Οσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί η διασωλήνωση, τόσο μειώνονται οι  πιθανότητες εγκατάστασης νευρολογικών ελλειμμάτων (όπως παραλύσεις, προβλήματα μνήμης  κλπ).

Για το εγκεφαλικό οίδημα επίσης, μπορεί να βοηθήσει ταυτόχρονα και η ενδοφλέβια συντηρητική αγωγή (φάρμακα)».


Σε ερώτηση, πόσο μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση του τεχνητού κώματος, ή της καταστολής, ο κ. Σεφέρης, απαντά, ότι όσο πιο γρήγορα βγει ο ασθενής από την καταστολή, τόσο καλύτερα θα πάει η πορεία της υγείας του.