ΕΕ: Τα "χώνει" στην Τουρκία και στηρίζει ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο.

Κι ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και στο ΝΑΤΟ επικρατεί… πανδαιμόνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει σαφή θέση υπέρ Ελλάδας και Κύπρου.

Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εκφράζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τις πρόσφατες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου προστίθεται ότι: «Η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.

Click4more: Και τώρα οι δυο τους! Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν – Μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο μέσα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».Η δήλωση για την Τουρκία καταλήγει ως εξής:

«Είναι επιτακτικό να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών για όλα τα κράτη που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα σε αυτές τις αρχές να αποφεύγουν ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».

Πηγή: www.newsit.gr