Φιλιππίνες: 600.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς καμία βοήθεια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένδεκα ημέρες μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν που σάρωσε τις κεντρικές Φιλιππίνες, 600.000 επιζήσαντες δεν έχουν ακόμη λάβει τη βοήθεια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Το PAM διένειμε ρύζι και ενεργειακά μπισκότα σε 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους, διευκρίνισε η γενική διευθύντρια Ερταριν Κάζεν σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

Ωστόσο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, στις πληγείσες περιοχές από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα τουλάχιστον 300 χλμ. την ώρα και κύματα ύψους 5 μέτρων, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας. "Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους δεν μπορέσαμε να έχουμε πρόσβαση. Εργαζόμαστε για να φθάσει η βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς που δεν έχουν άλλο μέσο να βρουν τροφή και ο αριθμός αυτός θα μειωθεί".

Τα "γεωγραφικά προβλήματα", όπως οι πλημμυρισμένοι δρόμοι και η δυσκολία να μεταβούμε σε απομακρυσμένα νησιά του αρχιπελάγους, δυσχέραναν τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε η επικεφαλής του ΡΑΜ. "Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, συνεχίζουμε να επιτελούμε την αποστολή μας για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινότητας των Φιλιππίνων", πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως η επισιτιστική βοήθεια να φθάσει σε όλους τους πληγέντες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός οικονομικού σχεδιασμού Αρσένιο Μπαλισακάν ανακοίνωσε ότι το κόστος της ανοικοδόμησης σπιτιών, σχολείων, δρόμων και γεφυρών που καταστράφηκαν από τον τυφώνα μπορεί να ανέλθει σε 250 δισεκατομμύρια πέσος (5,8 δισεκατομμύρια δολάρια) και πιθανώς η κυβέρνηση να ζητήσει φτηνά δάνεια από οργανισμούς αναπτυξιακής βοήθειας.

"Αν η κυβέρνηση πετύχει να αναπτύξει πόρους για την ανοικοδόμηση μετά τον τυφώνα, η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα", δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι τα ισχυρά θεμέλια της οικονομίας της χώρας παραμένουν ισχυρά.
Ο Χαϊγιάν, ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες στα χρονικά, έπληξε τα νησιά των κεντρικών Φιλιππίνων στις 8 Νοεμβρίου προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 3.982 νεκρούς, 1.602 αγνοουμένους και τέσσερα εκατομμύρια εκτοπισμένους, χωρίς στέγη. Τουλάχιστον 18.000 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης των καταστροφών.

Στην πόλη Τακλομπάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, μια κρατική τράπεζα άρχισε σήμερα να υπολειτουργεί, ενώ οι αρχές προσπαθούν να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές. 'Ανθρωποι είχαν σχηματίσει ουρές έξω από το υποκατάστημα της Land Bank, όπου τέθηκε σε λειτουργία ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, ενώ αναμένεται δύο ακόμη μηχανήματα να λειτουργήσουν εντός της ημέρας, από τα οποία οι κάτοικοι θα πάρουν μετρητά για να αγοράσουν τρόφιμα για πρώτη φορά μετά το πέρασμα του τυφώνα.

Ο αντιδήμαρχος της Τακλομπάν δήλωσε ότι οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια. "Έχουμε φθάσει σε όλες τις περιοχές αλλά η βοήθεια δεν δόθηκε στον κάθε πληγέντα. Επίσης, η βοήθεια δεν είναι αρκετή, μπορεί να φτάνει για δύο ή τρεις ημέρες, αλλά μετά δεν έχουν τίποτε".