Σερβία: 16 χρόνια από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς – Video

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


12 Μαρτίου 2003 - Σερβία, ο πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς πέφτει νεκρός από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή στην είσοδο του πρωθυπουργικού κτηρίου στο Βελιγράδι.

Στη Σερβία σήμερα, 16 χρόνια από την εκτέλεση του Τζίντζιτς, στο σημείο που δολοφονήθηκε, κατέθεσε στεφάνι αντιπροσωπεία της κυβέρνησης με επικεφαλής την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς.

Στον τάφο του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας κατέθεσε στεφάνι η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), του οποίου υπήρξε αρχηγός ο Τζίντζιτς, όπως και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.

Επίσης, απλοί πολίτες προσέρχονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δημοκράτη ηγέτη, ανάβοντας ένα κερί και εναποθέτοντας λίγα λουλούδια. Συγκέντρωση μνήμης μπροστά από την φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου διοργάνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα.Σερβία: Το χρονικό της δολοφονίας

Ο Ζόραν Τζίντζιτς σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή το μεσημέρι της 12ης Μαρτίου του 2003, την στιγμή που εξέρχονταν από το υπηρεσιακό όχημα και κατευθύνονταν προς την είσοδο του κυβερνητικού κτηρίου. Την δολοφονία του οργάνωσαν και εκτέλεσαν, η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της αστυνομίας (JSO) και η αποκαλούμενη “μαφία του Ζέμουν”.

Ο υποδιοικητής της JSO Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος πάτησε την σκανδάλη του όπλου που σκότωσε τον Ζόραν Τζίντζιτς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 ετών. Ανάλογη ποινή επιβλήθηκε και στον διοικητής της Μονάδας, τον Μίλοραντ Ούλεμεκ – Λέγκια, ο οποίος σχεδίασε την εγκληματική αυτή πράξη. Αυστηρές ποινές επεβλήθησαν και σε άλλα δέκα άτομα, που συμμετείχαν στην δολοφονία του πρωθυπουργού. Από τις διωκτικές αρχές της Σερβίας ουδέποτε διεξήχθησαν έρευνες για την απόδοση πολιτικών ευθυνών.Πρωτοστάτης του αγώνα κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Την δεκαετία του 1990 ο Τζίντζιτς πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά την λαϊκή εξέγερση στις 5 Οκτωβρίου του 2000, που ανάγκασε τον Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί και έφερε την νίκη της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης (DOS) στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Τζίντζιτς ανέλαβε πρωθυπουργός στις 25 Ιανουαρίου του 2001.

Μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2003, που δολοφονήθηκε, προώθησε μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Σε διεθνές επίπεδο, αποκατέστησε τις σχέσεις με την δυτική Ευρώπη και συνεργάστηκε πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) παραδίδοντας πολλούς κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ αυτών και τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

 

Πηγή: www.newsit.gr