17χρονη έγκυος που διαγνώστηκε με καρκίνο και έχει 3 μήνες ζωής, παλεύει για τη ζωή της και τη ζωή του παιδιού της

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μία έγκυος κοπέλα ηλικίας 17 ετών παλεύει για τη ζωή τη δική της και του μωρού της, καθώς οι γιατροί της είπαν πως έχει από 3 μέχρι 9 μήνες ζωής λόγω μιας σπάνιας και ανίατης ασθένειας του εγκεφάλου.

Η Dana Scatton διαγνώστηκε την περασμένη εβδομάδα με έναν τύπο καρκίνου του εγκεφάλου, γνωστό ως DIPG, και το Φεβρουάριο πρόκειται να γεννήσει ένα κοριτσάκι.

Οι γιατροί πιέζουν να γεννηθεί το μωρό μέσα σε τρεις εβδομάδες από τώρα έτσι ώστε η Dana να μπορέσει αμέσως να αρχίσει την ακτινοθεραπεία, η οποία θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή της έως εννέα μήνες και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών του μωρού. Χωρίς θεραπεία, οι γιατροί της έδωσαν δύο με τρεις μήνες ζωής.

Η DIPG επηρεάζει μόνο περίπου 300 παιδιά κάθε χρόνο και συναντάται συχνότερα σε παιδιά κάτω των 10 ετών, καθιστώντας την υπόθεση της Dana εξαιρετικά σπάνια.

Η νόσος έχει λιγότερο από 1% εκατό πιθανότητες επιβίωσης και το 90% των ασθενών πεθαίνουν εντός 18 μηνών από τη διάγνωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει θεραπευτεί κανείς απ’ αυτήν την ασθένεια.

Η Dana δήλωσε στην Daily Mail Online ότι αυτή και η οικογένειά της εξακολουθούν να συζητάνε με τους γιατρούς για να πάρουν την καλύτερη απόφαση προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή της και να σώσουν το μωρό – κάτι που η έφηβη από την Πενσυλβάνια είπε ότι θα είναι ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα.

Η Dana είπε στο Daily Mail Online ότι στα τέλη του Νοεμβρίου άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ομιλία.

“Παρατήρησα ότι μου έπαιρνε λίγη ώρα να καταπιώ, το περπάτημα έγινε πιο δύσκολο και ήταν ακόμα δύσκολο το να μιλήσω,” είπε η Dana.

Είπε ότι τα πράγματα χειροτέρευσαν στις αρχές Δεκεμβρίου όταν πήγε να πάρει το λεωφορείο για να πάει στο σχολείο και τα πόδια της άρχισαν να μουδιάζουν, κάνοντάς την να μη μπορεί να περπατήσει σωστά.

Αρχικά, η νεαρή μαθήτρια σκέφτηκε ότι θα μπορούσε απλώς να είναι άγχος από την εγκυμοσύνη και το σχολείο.

“Νόμιζα ότι θα μπορούσε να έφταιγε ο τρόπος που καθόταν το μωρό,” πρόσθεσε.

Δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν τα συμπτώματά της, η Dana είπε στο γιατρό της τι νιώθει για να ελέγξουν το μωρό.

Ήταν στην αίθουσα των επειγόντων περιστατικών την επόμενη μέρα όπου υποβλήθηκε σε μαγνητική η οποία έδειξε έναν μεγάλο όγκο στη βάση του εγκεφάλου της.

Μέσα σε λίγες ώρες από τη μαγνητική τομογραφία, οι γιατροί της είπαν την άσχημη διάγνωση.

Η Dana είπε ότι το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό της όταν άκουσε τη διάγνωση ήταν: “Το μωρό μου θα είναι καλά;”

Η μητέρα της, η 51χρονη Lenore, είχε μια παρόμοια σκέψη: “Θα χάσω το μωρό μου;”

Επειδή η Dana είναι έγκυος, υπήρξε δισταγμός για την έναρξη ακτινοθεραπειών που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή της σε εννέα μήνες εάν ξεκινούσαν αμέσως. Χωρίς θεραπεία, οι γιατροί της έδωσαν δύο με τρεις μήνες ζωής.

Ο συγκεκριμένος καρκίνος επηρεάζει σπάνια ένα μωρό στην κοιλιά της μητέρας, αλλά ο καρκίνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι περίπλοκος τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί λόγω των βαριών θεραπειών.

Οι γιατροί είπαν στην Dana ότι έπρεπε να περιμένουν άλλες τρεις εβδομάδες ώστε το έμβρυο να φθάσει στις 34 εβδομάδες της κύησης πριν υποβληθεί σε καισαρική για να ασφαλίσει την υγεία του μωρού.

Με τα συμπτώματα της Dana να επιδεινώνονται κάθε μέρα, οι γιατροί λένε πως δεν έχουν χρονικά περιθώρια.

Ενώ η διάγνωσή της ήταν καταστροφική, η Dana παραμένει αισιόδοξη. “Δεν πρόκειται να ‘φύγω’ από αυτό που λένε, περιμένω ένα θαύμα,” πρόσθεσε.

“Μερικές φορές δυσκολεύομαι στο περπάτημα επειδή οι μύες μου δεν δουλεύουν πάντα,” είπε η Dana.

Η ακτινοθεραπεία είναι η πιο κοινή μορφή θεραπείας για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα και να σταματήσει η ανάπτυξη των όγκων.

Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους της είναι συντριπτική και η Lenore είπε ότι από τότε που ο αδελφός της Dana μπήκε το Facebook και έφτιαξε έναν λογαριασμό στο GoFundMe για να καλυφθούν τα ιατρικά τους έξοδα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπήκαν στη σελίδα για να στείλουν τις προσευχές και την υποστήριξή τους.

Η Dana και ο φίλος τη, ο 21χρονος Tyler, επέλεξαν το όνομα Aries για την κόρη τους, της οποίας τη φροντίδα θ’ αναλάβει η Lenore όταν η Dana θα υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

Η Dana είπε: “Θέλω μόνο να γίνω μια θαυμάσια μητέρα.”

Η Lenore δήλωσε ότι πιστεύει σε ένα θαύμα επειδή η γέννηση της κόρης της ήταν ήδη ένα θαύμα.

Όταν η Lenore ήταν έγκυος σε δίδυμα, υπέστη αποβολή του ενός μωρού και οι γιατροί της είπαν ότι και η Dana θα πέθαινε σύντομα.

Όμως προς έκπληξη όλων, η Dana αψήφισε αυτές τις πιθανότητες.

Τώρα η οικογένεια ευελπιστεί η Dana να βγει νικήτρια για άλλη μια φορά.

:  diaforetiko.gr