Βίντεο με την εκτέλεση του Έλληνα στη Νιγηρία


Σοκ έχει προκαλέσει βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, στο οποίο φαίνονται τα πτώματα τεσσάρων από τους επτά ξένους ομήρους που η ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου έχει ανακοινώσει πως απήγαγε και σκότωσε στη Νιγηρία και στους οποίους περιλαμβάνεται ένας έλληνας πολίτης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, το βίντεο, το οποίο είναι θολό και χωρίς ήχο και ήταν αναρτημένο σήμερα στο YouTube, φαίνεται να δείχνει τουλάχιστον τέσσερα από τα θύματα τα οποία απήχθησαν τον περασμένο μήνα. Οι εικόνες αντιστοιχούν σε λήψεις στιγμιότυπων οθόνης οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για την εκτέλεση των ομήρων. Το βίντεο φέρει στα αραβικά τον τίτλο: «Ο θάνατος επτά χριστιανών ομήρων στη Νιγηρία».

Στις 16 Φεβρουαρίου, δύο Λιβανέζοι, δύο Σύροι, ένας Έλληνας, ένας Ιταλός και ένας Βρετανός που εργάζονταν για τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρείας Setraco είχαν απαχθεί σ’ ένα εργοτάξιο στη βόρεια Νιγηρία.

Οι αρχές της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας θεώρησαν χθες Κυριακή πως είναι πιθανό οι επτά όμηροι να είναι νεκροί, μετά την ανακοίνωση της εκτέλεσής τους από την Ανσάρου — μια πληροφορία η οποία αναμεταδόθηκε το Σάββατο από το SITE, το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων.
Η βόρεια Νιγηρία συχνά συγκλονίζεται από επιθέσεις που πραγματοποιούνται από ισλαμιστές και οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με το SITE, η Ανσάρου είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι «ωθήθηκε να εκτελέσει» τους επτά άνδρες και επικαλέσθηκε κυρίως «ενέργειες που διεξήχθησαν από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Νιγηρίας για την απελευθέρωση των ομήρων».

Το Λονδίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξή του σε οποιαδήποτε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων. Η Νιγηρία δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Αναφερόμενη πάντως στην επιμελητειακή αρωγή που προσφέρεται από τη Βρετανία στη Γαλλία και τη Νιγηρία αναφορικά με τη στρατιωτική επέμβαση που διεξάγεται στο Μαλί, μια εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως δεν είναι «εντελώς αδιανόητο» βρετανικά αεροπλάνα να υπερίπτανται της περιοχής για να μεταφέρουν στρατιώτες και υλικό.

Δύο ημέρες μετά την απαγωγή, η Ανσάρου είχε δηλώσει μέσω email ότι κρατεί «ομήρους επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων λιβανέζους και τους ευρωπαίους συναδέλφους τους, που εργάζονται για την Setraco». Η ισλαμιστική οργάνωση είχε αναφερθεί τότε σε «ωμότητες που διαπράττονται έναντι της θρησκείας του Αλλάχ (…) από τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν και το Μαλί».

Σύμφωνα όμως με ορισμένους ειδικούς, οι δηλώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη επειδή μπορεί να κρύβουν άλλα κίνητρα, καθώς το πολύ επικερδές «παζάρι» των ομήρων είναι κάτι συνηθισμένο στην περιοχή.

Η Ανσάρου αποτελεί τμήμα της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε επιθέσεις που πραγματοποιούνται από το 2009 στη βόρεια και την κεντρική Νιγηρία.

Η Ανσάρου ανέλαβε το Δεκέμβριο την ευθύνη για την απαγωγή ενός γάλλου μηχανικού στην πολιτεία Καστίνα, στα σύνορα με το Νίγηρα.

Η Μπόκο Χαράμ, από την πλευρά της, ανέλαβε την ευθύνη, με βίντεο που ανέβασε στο Ίντερνετ στις 25 Φεβρουαρίου, για την απαγωγή στο βόρειο Καμερούν μιας οικογένειας επτά Γάλλων, στην οποία περιλαμβάνονταν τέσσερα παιδιά. Το βίντεο αυτό ήταν ωστόσο πολύ διαφορετικό από προηγούμενα βίντεο που είχαν δημοσιοποιηθεί από την Μπόκο Χαράμ, η οποία ουδέποτε ως τότε είχε αναλάβει την ευθύνη για απαγωγές ξένων.

Αντίθετα η Ανσάρου αναφέρεται ότι συνδέεται με πολλές απαγωγές, μεταξύ των οποίων αυτές ενός Βρετανού και ενός Ιταλού, το Μάιο του 2011, οι οποίοι σκοτώθηκαν το Μάρτιο του 2012.

Έψαχνε για μία καλύτερη τύχη…

Ο άτυχος Έλληνας δεν βρήκε δουλειά στην Ελλάδα, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη και ανταποκρίθηκε σε αγγελία λιβανέζικης εταιρείας για εργασία στο εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας Setraco στη Νιγηρία. Τελικά απήχθη μαζί με έξι συναδέλφους του από Νιγηριανούς ισλαμοφασίστες και σύμφωνα με τις ενδείξεις έχασε τη ζωή του.

Την τραγική είδηση επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών με ιδιαίτερη προσοχή.

Διαβάστε επίσης: To υπουργείο Εξωτερικών διερευνά την εκτέλεση Έλληνα ομήρου

Ισλαμοφασίστες στη Νιγηρία απήγαγαν κι εκτέλεσαν Έλληνα (VIDEO)

Θρίλερ με την εκτέλεση Έλληνα ομήρου στη Νιγηρία

Δεν επιβεβαιώνουν την εκτέλεση των ομήρων

Τώρα: Έλληνας στα χέρια ένοπλων απαγωγέων

Τι μετέδωσε το CNN για το θρίλερ με τους ομήρους στη Νιγηρία