Ιός Έμπολα: Εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς ο ιός που «σκοτώνει» την Αφρική

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον το ξέσπασμα του ιού Έμπολα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,000 ανθρώπους στην Αφρική.

Ο θανατηφόρος ιός Έμπολα, για τον οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει βρει ακόμα λύση, θα σκορπά τον θάνατο για τουλάχιστον ακόμα έξι μήνες.

Μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα θύματα του ιού είναι περισσότερα από 1000, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός αριθμός παραμένει άγνωστος, καθώς είναι αδύνατον να υπολογιστούν όλες οι υποθέσεις, για διάφορους λόγους.

Πολλοί από τους παθόντες κρύβονται στα σπίτια συγγενών τους, φοβούμενοι να επισκεφτούν ένα ιατρικό κέντρο, άλλοι έχουν ήδη θαφτεί. Τις τελευταίες ημέρες, 75 περιπτώσεις καταγράφηκαν μόνο σε μία επαρχία.

Ο Tarnue Karbbar, μέλος της ανθρωπιστικής ομάδας Plan International στην βόρεια Λιβερία, αναφέρει ότι ο στόχος τους είναι να καταφέρουν να περιορίσουν την μετάδοση του ιού. Και συνεχίζει, λέγοντας ότι πολλοί άνθρωποι που μέχρι τώρα κρύβονταν, έρχονται να βρουν ανακούφιση στα κέντρα πρώτης βοήθειας, καθώς όλο και περισσότερα ανοίγουν στην Αφρική.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε πλήρως

Ο αιμορραγικός πυρετός "εξαπλώνεται ταχύτερα από την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε" προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

H επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική «εξαπλώνεται και (η κατάσταση) επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε» προειδοποίησε σήμερα η Τζοάν Λιου, διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έπειτα από μια επίσκεψη 10 ημερών στην πληγείσα περιοχή.

«Έχουμε μια πλήρη ανεπάρκεια των υποδομών» επισήμανε η ίδια ενώ έκρινε ότι «εάν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή».

«Και δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου» υποστήριξε η υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976 στο Ζαΐρ, ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε μεγάλη έξαρσή του και στο Σουδάν, με τις δύο χώρες να έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν. Στο Ζαΐρ μάλιστα, οι 280 από τους 318 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ποσοστό δηλαδή 88%.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει πέντε είδη του ιού, ωστόσο μόνο τα τρία εξ' αυτών έχουν εμφανίσει αιμορραγικές επιδημίες, οι οποίες είναι και οι επικίνδυνες για τη ζωή. Ο ιός αρχικά εμφανίζει πυρετό και κατάπτωση, ωστόσο όσο η νόσος εξελίσσεται ξεκινάνε διάρροιες, εμετοί και νεφρική ανεπάρκεια. Ο ασθενής τελικά έχει εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και καταλήγει.

Είναι φυσικό να υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αφού ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί η κατάλληλη θεραπεία. Εμβόλια δεν υπάρχουν, ενώ οι ΗΠΑ λέγεται πως φέτος θα δοκίμαζαν κάποια θεραπεία, ωστόσο οι εξελίξεις έπιασαν τους πάντες απροετοίμαστους.

Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο ιός ξεκίνησε από τις νυχτερίδες, οι οποίες τον μετέδωσαν αρχικά σε άλλα ζώα και από αυτά κόλλησε και ο άνθρωπος. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται να προέρχεται και από το διάστημα, σε ένα πιο ακραίο σενάριο.

Το ευτυχές της υπόθεσης είναι πως δεν μεταδίδεται με τον αέρα. Το δυστυχές, πως μπορεί να μεταδοθεί εύκολα με σωματική επαφή, αλλά ακόμα και μέσω αντικειμένων που έχει ακουμπήσει ο ασθενής. Κι επειδή ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, συνήθως η μετάδοσή του γίνεται από βαριά άρρωστους ανθρώπους, γεγονός που βοηθάει στην άμεση εξάπλωσή του.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές πως δεν πρόκειται για έναν ακίνδυνο ιό. Γι' αυτό και το θέμα έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση, αφού αν ο ιός εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, υπάρχει κίνδυνος να βιώσουμε μια φρίκη.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΙΟΣ ΕΜΠΟΛΑ ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Τρίτος νεκρός από τον ιό Έμπολα

Συναγερμός για τον ιό Έμπολα: Πέθανε ο Ισπανός ιερέας

Στην Ισπανία ο ιεραπόστολος που έχει μολυνθεί με Έμπολα