Χωρίς συγκοινωνία μένουν τα Μέθανα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Χωρίς συμβατικό πλοίο θα μείνουν από 1 Νοεμβρίου 2013 μέχρι 30 Απριλίου 2014 τα Μέθανα και ο Πόρος, καθώς η Hellenic Seaways δεν έχει καταθέσει δρομολόγια για το επίμαχο εξάμηνο στο υπουργείο Ναυτιλίας. 

Ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία», Σάββας Αθανασίου επισκέφθηκε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας καθώς και τη διοίκηση της ακτοπλοϊκής εταιρείας και μετέφερε την αγωνία των κατοίκων της περιοχής. 

Παράλληλα, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό, Μ. Βαρβιτσιώτη και στους υπεύθυνους της εταιρείας και με συγκεκριμένη πρόταση υποδεικνύει τον τρόπο για να συνεχοστούν τα δρομολόγια με τα συμβατικά πλοία. Αλλιώς, προτείνεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εξεύρεση εταιρείας η οποία θα δρομολογήσει πλοίο στη γραμμή.


Αναλυτικά η επιστολή έχεις ως εξής:

Αγαπητοί κύριοι,

Αντιλαμβάνομαι ότι η σημερινή οικονομική συγκυρία υποχρεώνει το μάνατζμεντ της εταιρείας σας να αναδιαρθρώσει τα δρομολόγια των πλοίων, προκειμένου να μειώσει δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες.

Όμως, από αυτές τις περικοπές, η περιοχή των Μεθάνων πλήττεται ανεπανόρθωτα, όπως και η ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας. Υπενθυμίζω ότι η περιοχή μας εξυπηρετείται κυρίως πάνω από 150 χρόνια με ακτοπλοικά πλοία, δεδομένου ότι η έδρα του Νομού και της Περιφέρειας είναι ο Πειραιάς.

Επίσης, να επισημάνω ότι το λιμάνι των Μεθάνων συνδέει την Ανατολική και Κεντρική Πελοπόννησο με το νησί της Αίγινας. Αν δεν υπάρχει δρομολόγιο τότε τα φορτηγά και τα πούλμαν θα είναι υποχρεωμένα να διασχίζουν όλη την Πελοπόννησο να μεταβαίνουν στον Πειραιά, προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους στην Αίγινα. Το αποτέλεσμα θα είναι να ανέβει το κόστος μεταφοράς σημαντικά, ενώ θα επιβαρυνθεί και το εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η εταιρεία σας, μοναδική εταιρεία που συνδέει τον Πειραιά με τα νησιά του Αργοσαρωνικού – πλην της Αίγινας -, προτίθεται για έξι μήνες να αποδρομολογήσει τα συμβατικά πλοία της από τα Μέθανα και τον Πόρο. Με άλλα λόγια, η εταιρεία σας δεν έχει καταθέσει δρομολόγια για συμβατικά πλοία στο υπουργείο Ναυτιλίας για την περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2013 μέχρι και τις 30 Απριλίου 2014! Όμως, έχει καταθέσει δρομολόγια μόνο για τα υδροπτέρυγα με τα οποία θα εξυπηρετείται ο Πόρος.

Η περικοπή των δρομολογίων κατά την θερινή περίοδο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των τουριστών που ήρθαν τελικά στην περιοχή για διακοπές. Τώρα, είναι προφανές, ότι η Χερσόνησος των Μεθάνων και η ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας θα αποκλειστεί στην περίπτωση που αποδρομολογήσετε το “Απόλλωνα” και το “Ποσειδώνα”. Επειδή διατηρείτε συμβατικά πλοία για την εξυπηρέτηση της Αίγινας και του Αγκιστρίου, αλλά και τα ταχύπλοα και υδροπτέρυγα στον Σαρωνικό για την σύνδεση του Πόρου, της Ύδρας, των Σπετσών, της Ερμιόνης και του Πορτοχελίου, θα ήθελα να επανεξετάσετε την απόφαση σας και να διατηρήσετε τουλάχιστον ένα δρομολόγιο τουλάχιστον την ημέρα.

Μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων κατοίκων των Μεθάνων και της Τροιζηνίας θέλω να σας επισημάνω ότι η αποδρομολόγηση των πλοίων σας από τα Μέθανα θα οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό την περιοχή μας.

Για το λόγο αυτό θα πρότεινα να εξετασθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας:

1.Η δυνατότητα επιδότησης της ακτοπλοϊκής γραμμής Μεθάνων – Αίγινας.

2.Να απαλλαγούν τα συμβατικά πλοία σας από τα τέλη ελλιμενισμού και προσέγγισης από το Λιμενικό Δημοτικό Ταμείο Τροιζηνίας.

3. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την HSW τότε να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κάλυψη της ακτπλοϊκής γραμμής Πειραιάς, Αίγινας, Μέθανα, Πόρος με συμβατικό πλοίο»
.