ΚΥΘΗΡΑ: Το βυθισμένο πλοίο που μετέφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα (Βίντεο)


Αποσπάσματα από την ταινία «Πέτρες δίχως αξία» του 1985, στην οποία πρωταγωνιστεί ο νεαρός τότε Χιου Γκραντ, και αφηγείται το πώς ο λόρδος Έλγιν πήρε τα μάρμαρα από την Ακρόπολη και τα μετέφερε στο Λονδίνο, φιλοξενούνται στο Youtube.

Στο σχετικό απόσπασμα υπάρχουν σπάνια υποβρύχια πλάνα από το σημείο που είχε βυθιστεί το πλοίο «Μέντωρ» που μετέφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα, στα ανοιχτά των Κυθήρων. Όπως είναι λογικό, το βίντεο αυτό έχει αποκτήσει επίκαιρο ενδιαφέρον λόγω της νέας προσπάθειας επιστροφής των μαρμάρων στην Αθήνα.

Η ιστορία

Από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Έλγιν δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος (περίπου το ήμισυ) από το σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και ένα σπόνδυλο από κίονα. Η μεταφορά αυτών των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στην Αγγλία αντιμετώπισε δυσκολίες, αφού γινόταν από λιμάνι σε λιμάνι. Το πλοίο »ΜΕΝΤΩΡ» βούλιαξε και τα γλυπτά, ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στον βυθό ανελκύστηκαν από Έλληνες δύτες στα Κύθηρα και έφτασαν τελικά στην Βρετανία το 1804.

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ