Ο λαμπρός εορτασμός του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα (Βίντεο + Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Mε κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η ετήσια μνήμη του εν αγίοις πατρός Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, στο νησί του την Αίγινα.

Επίκεντρο των εορτασμών η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αιγίνης της οποίας υπήρξε ιδρυτής, αλλά υπάρχει και ο τάφος του. Την παραμονή της εορτής έγινε η κάθοδος της Κάρας του Αγίου από την Μονή στον νέο μεγαλοπρεπή ναό και τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ενώ συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Ύδρας κ. Εφραίμ και ο Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων εκ του Οικουμενικού Θρόνου.

Προσήλθαν και φέτος πολλοί πιστοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από χώρες των Βαλκανίων όπως Ρουμανία και Ουκρανία, γεγονός που καταδεικνύει την οικουμενικότητα και την παγκόσμια αναγνώριση του Αγίου.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων ανέφερε πως δεν σεμνύνεται μόνο η Αίγινα και η παρούσα ιερά μονή, αλλά ολόκληρη η οικουμένη. Επίσης στάθηκε στην σημεία της προσωπικότητας του Αγίου, ο οποίος αντέγραψε την διδασκαλία έγινε γνήσιος μιμητής του Χριστού. «Ο Άγιος Νεκτάριος έζησε μέσα στην αρετή και την αγιότητα και την απόλαυση των αιωνίων αγαθών, καθώς αναζήτησε και ανακάλυψε τον Χριστό μέσα του. Σαν μέλισσα απομυζούσε το νέκταρ της πίστεως και της πνευματικής ζωής. Ήταν άνθρωπος που ακολούθησε τον Χριστό, σήκωσε τον Σταυρό του Κυρίου με τόσες δοκιμασίες της συκοφαντίας, των ύβρεων και του διωγμού. Και αναπαυόταν δίπλα στον Κύριο, γιατί είχε πνευματική και καρδιακή κοινωνία με τον Κύριο Ιησού Χριστό».

 

Επίσης πρόσθεσε ότι «Ο Κύριος τον ύψωσε στο ανώτατο αξίωμα της αρχιερωσύνης και ο Άγιος Νεκτάριος ένιωθε ότι έπρεπε να είναι μιμητής του καλού ποιμένος Ιησού Χριστό. Και εποίμανε τον λαό του Χριστού. Από το Κάιρο στην αρχή και ύστερα, στην Χαλκίδα ως ιεροκήρυκας όπου άδειαζε την καρδιά του που ήταν γεμάτη από αγάπη για τον Χριστό. Τέλος στην Ριζάρειο Σχολή όπου διακόνησε εποίμανε τους υποψηφίους κληρικούς με αγάπη και στοργή. Αλλά και εδώ στην Αίγινα, εποίμανε τον λαό του Θεού, τις μοναχές, τους προσκυνητές. Ήταν αγαθός ποιμένας και μιμητής του αρχιποίμενος Χριστού».

Την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, ο οποίος στον λόγο του αναφέρθηκε στην αρετή του Αγίου, ως γνήσιος φίλος του Χριστού. «Αν ψάξουμε για να βρούμε την αρετή που θα την δούμε; Η αρετή δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο. Στο σπίτι οι γονείς ή δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γίνουν τα παιδιά τους ενάρετα, γιατί φοβούνται μήπως κάνουν το παιδί πρόβατα που θα συναγωνιστεί με τους λύκους. Η τηλεόραση αναμφίβολα δεν δίδαξε ποτέ τέτοιου είδους στοχεύσεις. Και μένει η Εκκλησία που δεν στέκεται σε φιλοσοφικούς όρους αλλά σε εμπειρίες. Κάνει κάλεσμα. Θέλετε να κάνετε τι σημαίνει αρετή, τι σημαίνει Χριστός; Ελάτε να τον γευθείτε».

Έκλεισε λέγοντας «πως ο Θεός μας δίνει ανθρώπους, τους Αγίους που έζησαν και σήκωσαν τον Σταυρό του Κυρίου πριν από εμάς». Πρόσθεσε όμως ότι «Πολλές φορές συμβαίνει το γεγονός κάποιοι να καταφέρονται κατά τη Εκκλησίας με βαρείς χαρακτηρισμούς και με σκοπό να εκμεταλλευτούν και να διορθώσουν ή να αλλάξουν την Εκκλησία. Ξεχνάνε όμως ότι πίσω από τα πρόσωπα κρύβεται η Θεία Χάρις. Τα λάθη και οι αμαρτίες ευτυχώς υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία. H Εκκλησία είναι ένας χώρος όπου συνυπάρχουν η αγιότητα του Χριστού και η δική μας αμαρτωλότητα. Ο Άγιος Νεκτάριος μας διδάσκει κάτι που ξεχνάμε. Η ίδια η Εκκλησία τον πολέμησε αλλά με την χάρη του Θεού προετοιμάστηκε να αντιμετωπίσει τις διώξεις. Συνεπώς μη νομίζετε ότι στην Εκκλησία υπάρχει κάτι θα διαφορετικό από όλους εμάς. Αν η Εκκλησία ήταν κολλέγιο Αγίων, τότε κανείς δεν θα είχε θέση».

Αμέσως μετά τελέστηκε Δοξολογία και εν συνεχεία έγινε η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Κάρας και της εικόνας του Αγίου στην πόλη της Αίγινας με την παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουρουπλή, τοπικών αρχών, συλλόγων, σπουδαστών της Ριζαρείου, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, μοναζουσών και χιλιάδων πιστών. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως οι δρόμοι ήταν στρωμένοι με άνθη αλλά και χαλιά για να «πατήσει» ο Άγιος, ενώ έξω από κάθε σπίτι υπήρχε μια εικόνα του Αγίου Νεκταρίου με κεριά και θυμιατήρι.

Η πομπή κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, που χρονολογείται από το 1808, όπου τοποθετήθηκε η κάρα του Αγίου μέχρι το απόγευμα που επέστρεψε στην Μονή.

Στις ακολουθίες έψαλλε η πολυμελής βυζαντινή χορωδία του Πρωτοψάλτη κ. Δημητρίου Καλομοίρη.

 
[g_youtube v="I8RnGtwkjNs"]
 
Πηγή: orthodoxia.info