Φυσικό αέριο στην κίνηση επαγγελματικών οχημάτων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πλεονεκτήματα επαγγελματικού επιπέδου

Για πολλές εταιρίες, μία από τις πιο σημαντικές δαπάνες επιβάρυνσης του προϋπολογισμού τους αφορά στο στόλο των οχημάτων τους. Η μεταφορά εμπορευμάτων που παράγουν, η παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν, η μετακίνηση του προσωπικού τους όπως και η ολοκλήρωση έργων που αναλαμβάνουν γίνεται με τη βοήθεια μικρού ή μεγαλύτερου επαγγελματικού στόλου από οχήματα κάθε μεγέθους και χρήσης – από επιβατικά μέχρι βαρέα φορτηγά και από λεωφορεία μέχρι μισθωμένα οχήματα. Εταιρίες μεταφορών, καταναλωτικών προϊόντων, ενοικίασης οχημάτων καθώς και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου για τις επαγγελματικές τους ενέργειες σε οχήματα – ενώ ταυτόχρονα σχεδόν κάθε εταιρία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό διαθέτει ένα ή περισσότερα αυτοκίνητα.

Είναι φανερό ότι ο περιορισμός της δαπάνης για καύσιμα αλλά και για συντήρηση του εταιρικού στόλου οχημάτων, ειδικά στις μέρες μας που τα οικονομικά δεδομένα απαιτούν μεγάλη σύνεση, είναι πρωταρχικό ζητούμενο για όλες τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, εξίσου επιτακτική είναι και η ανάγκη για φιλικότητα στο περιβάλλον και για επιλογές, από μέρους των εταιριών, που συνάδουν με την ευθύνη τους απέναντι στη διαφύλαξή του, διατηρώντας το περιβαλλοντικά φιλικό προφίλ που προστάζει η κοινωνία. Πως όμως είναι εφικτό να επιτύχουμε οικονομία αλλά και περιβαλλοντικά ώριμη μετακίνηση και μεταφορές; 

Η απάντηση είναι πιο εύκολη από όσο νομίζουμε. Και βρίσκεται με διάφορους τρόπους ήδη δίπλα μας, σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και σε βιομηχανίες, καθώς και στην ηλεκτροπαραγωγή. Αναφερόμαστε φυσικά στο φυσικό αέριο, την πηγή ενέργειας που έχει κάνει εντυπωσιακή είσοδο στη ζωή μας και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές.

Το φυσικό αέριο το έχουμε ήδη υποδεχτεί στα σπίτια μας ως οικονομικό καύσιμο για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα. Είναι ιδανικό για ηλεκτροπαραγωγή (στη χώρα μας εργοστάσια φυσικού αερίου παράγουν το 30% του ηλεκτρισμού που καταναλώνουμε), ενώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων, βιομηχανιών και βιοτεχνιών που το χρησιμοποιούν. Ακριβώς τις ίδιες θεαματικές επιδόσεις έχει και στην εφαρμογή του ως καύσιμο για οχήματα. Προσφέρει αποδοτικότητα, οικονομία, φιλικότητα στο περιβάλλον και βέβαια τις ίδιες εφαρμογές χρήσης με τα πιο διαδεδομένα σήμερα συμβατικά καύσιμα.

Ας δούμε όμως λίγο πιο λεπτομερώς ποια είναι τα πλεονεκτήματα εκείνα που καθιστούν το φυσικό αέριο σαν καύσιμο οχημάτων ολοένα πιο δελεαστικό για τις επιχειρήσεις που διατηρούν επαγγελματικούς στόλους και σκέφτονται ή έχουν ήδη αποφασίσει να μετατρέψουν τους στόλους τους σε οχήματα φυσικού αερίου.

Οικονομικά οφέλη

Πρωτεύουσα σημασία έχει φυσικά η μεγάλη εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται απόκού αερίου στην κίνηση των οχημάτων – επαγγελματικών ή μη. Μελέτες που διεξήχθησαν από έγκυρους φορείς σε όλα τα μέρη του κόσμου, έχουν αποδείξει ότι ένα όχημα φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει ποσοστό εξοικονόμησης μέχρι 66% σε σχέση με τη χρήση βενζίνης. Ενώ, με το ίδιο κόστος καυσίμου, οι εταιρίες αλλά και οι ιδιώτες κερδίζουν σημαντικά περισσότερα χιλιόμετρα, όπως απεδείχθη τον περασμένο Οκτώβριο στο «7ο EKO Mobility Rally 2013» που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, και το οποίο ανέδειξε το φυσικό αέριο ως το πλέον οικονομικό καύσιμο. 

Επιπλέον περιθώρια εξοικονόμησης προκύπτουν βέβαια και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φυσικού αερίου, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο προκαλεί μικρότερες φθορές στον κινητήρα.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Φυσικά, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν το περιβαλλοντικό προφίλ που προστάζει η κοινωνία δεν μπορούν να μείνουν ασυγκίνητες και από τα περιβαλλοντικά οφέλη της αεριοκίνησης. Το φυσικό αέριο είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον καύσιμο μεταξύ των μη ανανεώσιμων καυσίμων και καλύπτει τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα κρατικών και μη φορέων και οργανισμών.

Έτσι, οι πόλεις με μεγάλο αριθμό οχημάτων φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του νέφους με τον πιο άμεσο και εφικτό τρόπο.



Φυσικά τα παραπάνω πλεονεκτήματα, πολλαπλασιάζονται και… «επιταχύνονται» στην περίπτωση των μεγάλων επαγγελματικών στόλων οχημάτων. Μεγάλος αριθμός οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο συνεπάγεται μεγάλη εξοικονόμηση δαπάνης για καύσιμα, καθώς και μεγάλο περιορισμό των βλαβερών στο περιβάλλον εκπομπών. Για αυτό το λόγο, πολλά από τα περίπου 12 εκατομμύρια οχήματα φυσικού αερίου που κυκλοφορούν σήμερα στον κόσμο είναι επαγγελματικά. Σε προηγμένες, δε, αγορές, όπως στην Αμερική, δήμοι αλλά και πολιτείες, υιοθετούν το φυσικό αέριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τις συγκοινωνίες τους. Ταυτόχρονα όλο και πιο πολλές μεγάλες εταιρίες μεταφορών αυξάνουν το ποσοστό οχημάτων τους που κινούνται με φυσικό αέριο.

Οι αυξημένες ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση φυσικού αερίου για την κίνηση στόλων οχημάτων έχουν αποδειχθεί στην πράξη και εντός ελληνικών συνόρων, καθώς η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) τροφοδοτεί ήδη εδώ και χρόνια περισσότερα από 600 λεωφορεία και 100 απορριμματοφόρα της Αττικής, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, κυκλοφόρησαν στην Αθήνα τα πρώτα οικολογικά και οικονομικά ταξί φυσικού αερίου.


Η ελληνική αγορά έχει ήδη αγκαλιάσει το φυσικό αέριο

Αναγνωρίζοντας τις παραπάνω ωφέλειες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, σήμερα, διαθέτουν στην Ελλάδα όλο και περισσότερα μοντέλα αυτοκινήτων σε εκδόσεις φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα την ακόμα ταχύτερη αύξηση της αγοράς φυσικού αερίου. Η λίστα των κατασκευαστών και των μοντέλων διευρύνεται συνεχώς, με πολλά διαθέσιμα, ετοιμοπαράδοτα ή κατόπιν παραγγελίας οχήματα (VW Eco Up, Passat, Fiat, Panda), ενώ το προσεχές διάστημα πρόκειται να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση ακόμα περισσότερα μοντέλα - επιβατικά και επαγγελματικά - από κατασκευαστές όπως η Seat, η Fiat, η Audi και η VW. 

Όσον αφορά δε στο κρίσιμο ζήτημα της απρόσκοπτης τροφοδότησης ΙΧ και επαγγελματικών οχημάτων με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (Compressed Natural Gas – CNG) η ΔΕΠΑ κινείται ήδη με αυτόν το στόχο, έχοντας δρομολογήσει την ανάπτυξη της βασικής υποδομής σταθμών εφοδιασμού FISIKON. Συγκεκριμένα η εταιρία λειτουργεί εδώ και χρόνια δύο ιδιόκτητα πρατήρια FISIKON στην Ανθούσα, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί όλα τα οχήματα (ΔΧ και ΙΧ) σε 24ωρη βάση και στα Άνω Λιόσια, σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί την τροφοδότηση λεωφορείων και απορριμματοφόρων. 


Ακόμα, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, η εταιρία έχει θέσει σε λειτουργία τρεις ακόμη σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου κίνησης FISIΚON: δύο στην Αθήνα, στην Κηφισιά, επί της λεωφόρου Κηφισίας και στη Φιλαδέλφεια, στο 8ο χλμ της Εθνικής Οδού, και έναν σταθμό στη Θεσσαλονίκη, στο Δήμο Πυλαίας, επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Ενώ υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ανεφοδιασμού FISIKON στο επόμενο χρονικό διάστημα. 



Τέλος, η αγορά της κίνησης οχημάτων με φυσικό αέριο αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη ψήφιση σχετικού νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που καθιστά πιο εύκολη και οικονομική την μετασκευή οχημάτων που κινούνται με συμβατικά καύσιμα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα κίνησης και με συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ακόμα πιο εφικτή η εξαιρετικά συμφέρουσα λύση της μετατροπής επαγγελματικού στόλου συμβατικών οχημάτων σε οχήματα που κινούνται οικονομικά, καθαρά, πρακτικά, με φυσικό αέριο.