ΝΗΣΤΕΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στον ανατολικό ορθόδοξο χριστιανισμό ο Αύγουστος είναι γνωστότερος για τον «δεκαπενταύγουστό» του, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα πριν από την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Η Παναγία, είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο που ο Χριστιανισμός τιμά και σέβεται περισσότερο μετά τον Θεό. Αμέτρητες φαίνεται να είναι οι προσωνυμίες που αποδίδονται στο πρόσωπό της: Ελεούσα, Μεγαλόχαρη και Φανερωμένη, Χρυσοσπηλιώτισσα, Παντάνασσα και Κεχαριτωμένη, είναι μερικές μόνο από τις χαρακτηριστικές δοξασιολογίες που αποδίδει στην Παναγία ο λαός μας που τιμά την μνήμη της Κοίμησής της με νηστεία και παρακλήσεις δύο εβδομάδων.

Ανήμερα, όμως, στη γιορτή της, καθώς και στα εννιάμερά της στις 23 Αυγούστου, «γιορτές και πανηγύρια» παντού.

Νηστεία Δεκαπενταύγουστου

Η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου ξεκινάει στις 1 Αυγούστου και τελειώνει στις 14 Αυγούστου.

Νηστεύουμε για να τιμήσουμε την Παναγία και να την ικετεύσουμε να μεσιτεύει στον Υιό της και Θεό μας για τις ψυχές μας.

Τη νηστεία αυτή την λέμε αυστηρή γιατί πρσπαθούμε να νηστέψουμε όλες τις μέρες, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, που γίνεται κατάλυση οίνου και ελαίου.

Ανήμερα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, τρώμε ψάρι, τιμώντας ιδιαίτερα αυτή τη σπουδαία δεσποτική εορτή. Αν η 15η Αυγούστου συμπέσει Τετάρτη ή Παρασκευή τότε γίνεται κατάλυση μόνον ιχθύος.

Η νηστεία είναι εντολή του Θεού, η πρώτη και πιο παλιά από όλες. Την έδωσε ο Θεός για πρώτη φορά στον Αδάμ και την Εύα μέσα στον παράδεισο, λέγοντάς τους ότι μπορούν να τρώνε από όλους τους καρπούς εκτός από τον απαγορευμένο καρπό.

Το νόημα της νηστείας είναι να συνηθίσουν οι άνθρωποι με το όπλο της νηστείας στην υπακοή στο Θεό και στην πάλη κατά του διαβολου.
Ο Xριστός τόνισε ιδιαιτέρως την αξία της νηστείας.

Είπε: «Τούτο το γένος (των δαιμονίων) ούκ εκπορεύεται εί μή έν προσευχή και νηστεία» (Ματθ. ιζ’ 21). Δηλαδή με τη νηστεία και την προσευχή πολεμάμε τον διάβολο και τον νικάμε.