Γιάννης Κόραβος: “Είτε μέσω της επιστήμης, είτε μέσω της τέχνης αποζητά την ύπαρξη του στο διηνεκές”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


O ταλαντούχος ηθοποιός Γιάννης Κόραβος, πρόσφατα απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, όμως με εμπειρία ήδη σε παραγωγές κινηματογράφου, τηλεόρασης και θεάτρου, φέτος πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Παλινωδία ή Ορφέας και Ευρυδίκη» σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Νταλιάνη. Έχοντας μουσικές γνώσεις, στην παράσταση πλανεύει το κοινό υπό τους ήχους του σαξόφωνου. Ο Γιάννης κατέφθασε στο PIRAEUS PRESS για μια συζήτηση γύρω από την νέα αυτή παραγωγή στο Θέατρο Φούρνος.

Ανιχνεύοντας τον τίτλο της παράστασης... Η Παλινωδία πώς συνδέεται με τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης;

Μέσω της διακειμενικότητας πού υπάρχει στην παράσταση, και ειδικά σε έναν μύθο σαν του Ορφέα και της Ευρυδίκης πού έχει ήδη πολλές εκδοχές και αναγνώσεις, φτιάξαμε και εμείς την δική μας γραμμή της ιστορίας,  είδαμε και αφηγούμαστε τον μύθο αυτό με έναν άλλο τρόπο. Αυτό σημαίνει παλινωδώ μεταφορικά. Ανακαλώ τα όσα έχουν λεχθεί.

Συνεπώς ναι μεν οι μύθοι είναι πολύ ισχυροί ώστε να παραξουν πρότυπα, παρ όλα αυτά το ότι οι περισσότεροι τους αγνοούν ή αδιαφορούν για αυτούς.

Η κατάβαση του Ορφέα στον Κάτω Κόσμο συμβολίζει την απόλυτη δύναμη του έρωτα;

Ο Ορφέας, ορμώμενος από την δύναμη που έχει ο έρωτας του για την Ευρυδίκη, έρχεται αντιμέτωπος κατά πρόσωπο με τον θάνατο σε μια μάχη άνιση στην οποία γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα χάσει. Ο θάνατος όπως και ο έρωτας, δύο έννοιες τόσο αντίθετες και συνάμα τόσο ταυτόσημες, αποτελούν το κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης. Την κινητήριο δύναμη πού μας ωθεί σε μια διαρκή πάλη με την αιωνιότητα. Κάθε άνθρωπος από την στιγμή πού γεννιέται, συνειδητά ή ασυνείδητα αντιμετωπίζει τον θάνατο και ψάχνει τρόπους να βγει νικητής. Είτε μέσω της επιστήμης, είτε μέσω της τέχνης αποζητά την ύπαρξη του στο διηνεκές. Οπότε ακόμα και αν ο θάνατος νικάει τον άνθρωπο, η δύναμη του έρωτα αποτελεί έναν ισότιμο αντίπαλο της φθοράς και της ανυπαρξίας του θανάτου.

Οι αρχαίοι μύθοι είναι τόσο ισχυροί ώστε να παράγουν πρότυπα, να επηρεάζουν το σημερινό νέο;

Ως επί το πλείστον, ο σημερινός νέος επηρεάζεται από πρότυπα πολύ διαφορετικά. Η δύναμη των social media στην εποχή μας, απομακρύνει τους νέους από το να διαβάσουν και από το να ψάξουν, διότι τους παρέχει συνεχώς έτοιμη τροφή. Συνεπώς ναι μεν οι μύθοι είναι πολύ ισχυροί ώστε να παραξουν πρότυπα, παρ όλα αυτά το ότι οι περισσότεροι τους αγνοούν ή αδιαφορούν για αυτούς, τους ανισχυροποιεί.

Τι θα δούμε επί σκηνής; Έναν μύθο στη γλώσσα του σήμερα;

Θα δούμε την εξέλιξη της δράσης και του μύθου, με σημαντικότερο μέσω προώθησης της δράσης, την αφήγηση.

Η δύναμη των social media στην εποχή μας, απομακρύνει τους νέους από το να διαβάσουν και από το να ψάξουν.

Ο έρωτας νικά... ( Συνέχισε την φράση).

Ο έρωτας νικά τη λογική και κάθε εμπόδιο πού προκύπτει εξαιτίας της.

Τι σε συναρπάζει στην ιστορία των δύο ερωτευμένων;

Η σύγκρουση δύο κόσμων, του λογικού με το ρομαντικό και το φαντασιακό. Το ότι δύο άνθρωποι τόσο ετερώνυμοι, έλκονται τόσο έντονα και αλληλοσυμπληρώνονται.

Τέσσερις ηθοποιοί υποδύεστε αποκλειστικά τους δύο κεντρικούς ήρωες, Ορφέα και Ευρυδίκη; σαν ένας διάλογος μεταξύ τους;

Το ότι όλοι μας αναμετρόμαστε με το υλικό του Ορφέα και της Ευρυδίκης αντίστοιχα ήταν μια επιλογή η οποία έγινε, για να δείξουμε ότι ο έρωτας και η αγάπη είναι συναισθήματα καθολικά και παγκόσμια. Ότι όλοι μας, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχουμε ταυτιστεί και έρθει αντιμέτωποι με αυτά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ