Μητσοτάκης: Το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα φορολογηθούν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με 90% ανακοίνωσε από την Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί και έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν προσμετράτε την έκπτωση που δίνουν οι πάροχοι. Αν όμως έχει σημαντικά κέρδη, τότε αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την κυβέρνηση. Αρμόδιοι να το κρίνουν θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την φορολόγηση υπερκερδών γιατί δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή υπογράμμισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε ότι η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα, οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.

Σημείωσε μάλιστα πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα νομοθετήσει έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.

Υπογράμμισε δε, πως εκεί που θα εντοπιστούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες.