Επανάσταση 1821: Ο οπλαρχηγός που έριξε την πρώτη τουφεκιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Ο Νικόλαος Σολιώτης ήταν από τους πρώτους που επιτέθηκαν στους Τούρκους, πριν ακόμη κηρυχθεί επίσημα η Επανάσταση.

- Σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα, διακρίθηκε για την τόλμη και την αυτοθυσία του.

Ο Νικόλαος Χριστοδούλου ή Σολιώτης καταγόταν από το χωριό Σόλος της Επαρχίας Καλαβρύτων, απ' όπου πήρε και το επώνυμό του.

Το 1821 βρισκόταν στη θέση του επιστάτη των τότε ταχυδρομείων (μελιτζλής). Από φόβο μην προδοθεί η Φιλική Εταιρεία και οι Τούρκοι προφθάσουν να πνίξουν την επανάσταση, η έναρξη της οποίας είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου, βιάστηκε να αρχίσει τις εχθροπραξίες.

Κατ’ άλλους, παρακινήθηκε από τον ορμητικό Παπαφλέσσα να κάνει την αρχή της επανάστασης. Έτσι, θα δημιουργούσε ένταση στην επαρχία Καλαβρύτων και κατά συνέπεια θα τερμάτιζε την πολιτική αρκετών δημογερόντων, οι οποίοι είχαν αμφιβολίες για την έναρξή του Αγώνα.

Σίγουρο, όμως, είναι πως ο Νικόλαος Σολιώτης συναντήθηκε με τον Παπαφλέσσα μετά τη λήξη του συνεδρίου της Βοστίτσας (26 – 29 Ιανουαρίου 1821).

Έχοντας άδεια οπλοχρησίας ως ταχυδρόμος, είχε δημιουργήσει μια ομάδα πολεμιστών, με αρχηγό τον ίδιο. Έτσι, ενθάρρυνε τον Παπαφλέσσα, υποσχόμενός να αναλάβει δράση, μόλις κηρυχθεί η επανάσταση.

Τελικά, ο Νικόλαος Σολιώτης δεν παρέβη την υπόσχεση που είχε δώσει στον Παπαφλέσσα και όπως αναφέρει κι ο ίδιος στα απομνημονεύματα του, στις 14 Μαρτίου 1821, στην θέση "Πόρτες", κοντά στο χωριό Αγρίδι των Καλαβρύτων, φόνευσε τρεις Τούρκους φοροεισπράκτορες, τους επονομαζόμενους "Τσιπογλαίους" ή γυφτοχαρατσήδες, που έρχονταν από την Τριπολιτσά.

Χτύπησε επίσης πριν τις 20 Μαρτίου του 1821 περισσότερους από 60 Τουρκαλβανούς κοντά στα χάνια της Βερσοβάς και εξακολούθησε να συγκεντρώνει και άλλους πολεμιστές, έχοντας και επαναστατική σημαία.

Στις πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις της Επανάστασης

Στις 21 Μαρτίου, μαζί με τους οπλαρχηγούς Ασημάκη Φωτήλα, Παπαδόπουλο, Θεοχαρόπουλο, Σωτήρη Χαραλάμπη, Βασίλειο και Δημήτριο Πετμεζά, ηγείται στρατιωτικού σώματος περίπου 600 ανδρών, το οποίο πολιόρκησε τους Τούρκους των Καλαβρύτων, που είχαν οχυρωθεί στους τρεις πύργους της κωμόπολης. Οι Τούρκοι παραδόθηκαν μετά από πέντε ημέρες αντίστασης. Σε αυτήν την επιχείρηση, ο Νικόλαος Σολιώτης πολέμησε ηρωικά και τραυματίστηκε.

Ο Σολιώτης έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Στο Λεβίδι, συμμετείχε με τους συμπατριώτες του Καλαβρυτινούς οπλαρχηγούς Σταμάτη Χαραλάμπη και Θεοχαρόπουλο.

Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, συμμετείχε ως αρχηγός στρατιωτικού σώματος. Στις 8 Οκτωβρίου 1821, διορίστηκε αρχηγός της πολιορκίας του Ακροκορίνθου. Μετά την πτώση της Κορίνθου έγινε χιλίαρχος του Εκτελεστικού και της Φρουράς των Καλαμαράδων.

Το όνομά του απαντάται σε πολλά στρατιωτικά γεγονότα σε όλη την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.