Διαβάστε γιατί καταζητείται ο κουνιάδος του Α. Γεωργιάδη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το αμερικανικό πλοίο, το μολυσμένο φορτίο και τα 10.000.000 δολάρια


Μπορεί στην Ελλάδα να φαίνεται ότι έχει ξεχαστεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Γιάννη Καραγιαννίδη, κουνιάδου του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες η ιστορία του είναι διάσημη ως ένας από τους φυγάδες σημαντικών περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Στον κ. Καραγιαννίδη έχει αναφερθεί με δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα «New York Times», με αναλυτική παρουσίαση της υπόθεσης και δηλώσεις του πρώην εργοδότη του στις ΗΠΑ.

Ο Ρικ Στικλ ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στην οποία ανήκε το φορτηγό πλοίο «S.S. Juneau», το οποίο άδειασε το 1999 στη Θάλασσα της Κίνας 440 τόνους σιτηρών επιμολυσμένων με πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Στικλ, ο Καραγιαννίδης ήταν ο «εγκέφαλος» του σχεδίου, για το πώς θα ξεφορτώνονταν ανέξοδα το μολυσμένο φορτίο.

Ο ίδιος καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο το 2005 για παράνομη απόθεση πετρελαίου και πετρελαιοειδών και παρεμπόδιση εν εξελίξει έρευνας της αμερικανικής ακτοφυλακής, σε ποινή φυλάκισης 33 μηνών, ενώ του επιβλήθηκε και βαρύ χρηματικό πρόστιμο.

Ο Ρικ Στικλ, πλέον ελεύθερος, δεν μπορεί να ξεχάσει το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας του, με την επωνυμία «Sabine» και ονειρεύεται την ημέρα που θα διασταυρωθεί ο δρόμος του με τον Καραγιαννίδη. 

1

Στον Καραγιαννίδη, τον Στικλ και άλλα τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου «S.S. Juneau» απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2004.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το πλοίο Juneau παρέλαβε από το Μπαγκλαντές ένα φορτίο σιτηρών στα τέλη του 1998. Σύντομα τα μέλη του πληρώματος διαπίστωσαν ότι μια διαρροή μέσα στο πλοίο είχε μολύνει με πετρέλαιο τα σιτηρά, τα οποία αποτελούσαν μέρος ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ και των ΗΠΑ. Τον μήνα που ακολούθησε, τα στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας μελετούσαν τρόπους καταστροφής του φορτίου με νόμιμο τρόπο, όλοι όμως απορρίφθηκαν ως πολύ ακριβοί.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Στικλ, το σχέδιο ανέλαβε να καταστρώσει ο Καραγιαννίδης. Η πρώτη κίνηση ήταν να παραπλανήσουν την ακτοφυλακή της Σιγκαπούρης, με σκοπό να αδειάσουν στη θάλασσα το μολυσμένο φορτίο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής στις ΗΠΑ. Η απόθεση διήρκεσε μία ολόκληρη εβδομάδα. Τη «βρώμικη» δουλειά είχε αναθέσει ο Καραγιαννίδης σε 15 Βούλγαρους υπηκόους, οι οποίοι προσελήφθησαν από τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα πάντα με τον πρώην εργοδότη του.  

Το πλήρωμα και τα στελέχη της εταιρείας κατάφεραν να αποκρύψουν το περιβαλλοντικό έγκλημα και από τις αμερικανικές αρχές, όταν το πλοίο έφτασε στις ΗΠΑ. Η ιστορία όμως άρχισε να ξετυλίγεται όταν «μίλησε» ένα από τα νεαρότερα μέλη του πληρώματος.

Παρόλο που οι αμερικανικές δικαστικές αρχές θεώρησαν ως τον τελικό υπεύθυνο για τη λήψη της απόφασης στο να διαπραχθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, ο Καραγιαννίδης δεν έμεινε στις ΗΠΑ για να αποδείξει ότι εκτελούσε εντολές, τονίζουν οι New York Times.

Είχε ήδη διαφύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του πλοίου Juneau. Ο Στικλ υποστηρίζει επιπλέον ότι πήρε μαζί του και περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία της εταιρείας. 

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον κουνιάδο του υπουργού Υγείας είναι παράνομη απόθεση πετρελαίου και πετρελαιοειδών, συνωμοσία για απόθεση πετρελαίου και πετρελαιοειδών, παρεμπόδιση εν εξελίξει έρευνας και εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά το διεθνές ένταλμα της Interpol,  ο Καραγιαννίδης παραμένει ασύλληπτος, προς απορία του πρώην εργοδότη του. Σύμφωνα με τον ίδιο γνωρίζει επιχειρηματίες –πρώην συνεργάτες του- που έχουν «πέσει πάνω» του κατά τη διάρκεια επαγγελματικών ταξιδιών τους στην Ελλάδα.

kouniados

Αν στην Ελλάδα ο κ. Καραγιαννίδης απολαμβάνει κάποιο «αόρατο» δίχτυ προστασίας, οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν ξεχάσει την υπόθεσή του και περιμένουν να τον οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εκτός από την οικογενειακή συγγένεια με τον κ. Γεωργιάδη, ο Γιάννης Καραγιαννίδης συνδέεται και με μια άλλη πολιτική οικογένεια. Είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Ανδρεουλάκου, ανιψιά του σημερινού γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Θανάση Ανδρεουλάκου και κόρη του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου.

Ίσως και ο υπουργός Υγείας, που τόσο αρέσκεται να επικαλείται το νόμο, θα έπρεπε να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ως κυβερνητικό στέλεχος, για να λογοδοτήσει ο κουνιάδος του στη δικαιοσύνη.