ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ: Δείτε τι είπε ο Καθηγητής για τον εμβολιασμό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πανδημία Covid -19: Πού βρισκόμαστε - Ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης κάνει τον έως τώρα απολογισμό της πανδημίας

Αν θα μπορούσα να κάνω μία κριτική όσον αφορά στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, θα προτιμούσα να είναι πιο ολιγομελής. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτερη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, μια ακόμη παρενέργεια της πολυμελούς επιτροπής είναι αυτό που επεσήμανα προηγουμένως, δηλαδή η συχνή παρουσία μελών της Επιτροπής στα ΜΜΕ, που πολλές φορές εκφράζουν προσωπικές απόψεις, αποστασιοποιούμενοι από τις συλλογικές αποφάσεις της επιτροπής. Αυτό το γεγονός, σε ορισμένες περιπτώσεις , μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες.

-Η αυστηροποίηση των μέτρων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση πιστεύετε ότι θα ελέγξουν την εξάπλωση της πανδημίας;

Εφόσον τα μέτρα τηρηθούν, πιστεύω πως ναι. Εδώ βέβαια υπεισέρχεται και το αίσθημα ατομικής ευθύνης του καθενός, με δεδομένο ότι δε μπορεί, και δεν πρέπει, να υπάρχει αστυνόμευση σε κάθε πολίτη της χώρας μας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε, παρά την κόπωση που έχει προκαλέσει η πανδημία και παρά την ανασφάλεια και το βαθμό κατάθλιψης που προκαλούν τα μέτρα, ότι η συμμόρφωση με αυτά , είναι η καλύτερη οδός για την ασφαλή και γρήγορη έξοδο από την επιδημιολογική κρίση.

-Ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού που είναι σε εξέλιξη θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα;

Ο εμβολιασμός του Ελληνικού πληθυσμού αντικειμενικά εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά.Αυτό προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα, αφού περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη ή και τις δύο δόσεις. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ανέλθει στους 1.700.000 πολίτες μέχρι το τέλος του μήνα. Με τους ρυθμούς αυτούς, η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού με καθοριστικό μήνα τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο αριθμός των δόσεων θα αυξηθεί σημαντικά.

Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι θα έχει δημιουργηθεί ασπίδα ανοσίας, και η πανδημία θα έχει μετεξελιχθεί σε μια επιδημία ανάλογη με την εποχική γρίπη. Δηλαδή, παρότι ο κορωνοϊός θα είναι «μαζί» μας, τα κρούσματα θα είναι πολύ περιορισμένα και η ζωή θα έχει επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

-Τα εμβόλια που χορηγούνται σήμερα είναι αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων;

Τα στοιχεία που μέχρι τώρα διαθέτουμε δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα, το εμβόλιο τηςPfizer φαίνεται ότι προστατεύει επαρκώς από τις μεταλλάξεις. Δύο ακόμα εμβόλια - Novavax και Janssen - που αναμένουν έγκριση- δείχνουν ότι επίσης προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. Το Βραζιλιάνικο στέλεχος παρουσιάζεται πιο ανθεκτικό, ενώ για τα υπόλοιπα δεν έχουμε επαρκή στοιχεία.

Τα δεδομένα από το εμβόλιο Oxford-AstraZenecaείναι πολύ αισιόδοξα, ειδικά για την Βρετανική μετάλλαξη, αν και υπάρξουν ενδείξεις ότι ίσως προσφέρει λιγότερη προστασία έναντι της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής, ενώ παράλληλα προστατεύει και από την σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Τα πρώτα αποτελέσματα από το εμβόλιο της Moderna δείχνουν ότι το είναι αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής, αν και κάποιες ενδείξεις κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η ανοσολογική απόκριση μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή ή μακροχρόνια.

Σαν γενικό σχόλιο, θέλω να τονίσω ότι μεταλλάξεις μπορούν να εμφανιστούν και άλλες στο μέλλον, αφού, όπως προανέφερα, είναι κύριο γνώρισμα της οικογένειας των κορωνοϊών. Ακόμα όμως και στο χειρότερο σενάριο, τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να καλύπτουν και τις νέες μεταλλάξεις. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το εμβόλιο τις γρίπης, το οποίο κάθε χρόνο τροποποιείται λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν μεταλλάξεις του ιού.

-Τι άλλο αναμένει η επιστημονική κοινότητα, πέραν των εμβολίων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Η ιατρική έρευνα προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς. Δοκιμάζονται σε πολλές κλινικές μελέτες γνωστά φάρμακα, αλλά και νέα, που στοχεύουν είτε στην αντιμετώπιση επικίνδυνων επιπλοκών του κορωνοϊού είτε κατευθείαν στην εξάλειψη του. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα, χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πράξη.

Παράλληλα, η ιατρική έρευνα διερευνά τους παράγοντες και τις συνθήκες που καθιστούν τον ιό επικίνδυνο. Αυτοί οι παράγοντες αναζητούνται στο γενετικό υπόστρωμα του οργανισμού αλλά και στο περιβάλλον. Παραδείγματος χάριν, γνωρίζουμε ότι η πιο επικίνδυνη επιπλοκή που καθιστά τον ιό πολλές φορές θανατηφόρο, αφορά τη βλάβη του ενδοθηλίου, που αποτελεί την εσωτερική «φόδρα» των αγγείων, με αποτέλεσμα θρομβώσεις και καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια.

Μία πολύ σημαντική παρατήρηση που διερευνούμε, αφορά στους κατοίκους της Ικαρίας.Είναι γνωστό ότι το νησί συγκαταλέγεται στις πέντε περιοχές του πλανήτη «blue zones» με τον μακροβιότερο πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τους 8.500 γηγενείς κατοίκους, έχουν νοσήσει πέντε όλο το έτος της πανδημίας και μόνο δύο από αυτούς , ήταν γηγενείς κάτοικοι του νησιού. Και σε αυτούς, η νόσος εξελίχθηκε ελαφρά. Αυτό το δεδομένο μας οδήγησε στη διερεύνηση του φαινομένου και ήδη έχουμε καταλήξει σε σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν.

-Πιστεύετε ότι τους επόμενους μήνες, και εν όψει της τουριστικής περιόδου, η χώρας μας θα μπορέσει να επανέλθει, έστω και εν μέρει, στην κανονικότητα και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει;

Είμαι αισιόδοξος πως ναι. Βέβαια, βασική παράμετρος για αυτή την ευνοϊκή εξέλιξη είναι η τήρηση των μέτρων, η εξέλιξη του καθολικού εμβολιασμού, και η καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως έχει προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πιστοποιητικό αυτό , θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ασφαλή μαζική είσοδο τουριστών στη χώρα μας.