Η βία κατά των γυναικών είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αγκαλιάζουμε τη καταγγελία της Σοφίας, αναλύοντας και αιτιολογώντας ... 

γράφει η Στεφανία Βενιέρη...

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βία ορίζεται ως “Η σκόπιμη χρήση της φυσικής δύναμης ή της εξουσίας ενός ατόμου, πραγματικής ή απειλής, κατά του εαυτού του, κατά ενός άλλου ατόμου, ή κατά ομάδας ή της κοινότητας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ή μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει τραυματισμό, θάνατο, ψυχολογική βλάβη, διαταραχή στην ανάπτυξη ή αποστέρηση” .  

 Η πιθανότητα έκθεσης μίας γυναίκας σε κάποιο περιστατικό σεξουαλικής βίας στην κοινότητα σε όλη της τη ζωή είναι περίπου 7.2%, ενώ η αντίστοιχη πιθανότητα έκθεσης σε ένα περιστατικό συζυγικής/συντροφικής βίας είναι περίπου 30%. 

Η σωματική σεξουαλική βία, η λεκτική σεξουαλική βία καθώς και τα σεξιστικά σχόλια εναντίον του γυναικείου φύλου ... καλά κρατούν στην Ελλάδα του 2021 ! 

Με αντίστροφη σειρά το ένα ενισχύει το άλλο. Τα σεξιστικά σχόλια και η λεκτική βία είναι συμπεριφορές που μπορεί να μην έχουν την ίδια βαρύτητα με τη σωματική σεξουαλική βία αλλά δεν είναι λιγότερο αθώα ως προς τη πρόθεση και το σκοπό . Η λεκτική σεξουαλική βία ντυμένη με το “χιουμοριστικό προφίλ” του δράστη γίνεται αποδεκτή σε μεγάλα ποσοστά του γυναικείου φύλου με αποτέλεσμα να πλήττεται το ποσοστό των γυναικών που δεν δέχονται τέτοιου είδους χιουμοριστικά σχόλια και συμπεριφορές . 

Παράλληλα έχουμε και τις περιπτώσεις των γυναικών που αποδέχονται αυτά τα προσβλητικά σχόλια προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά ή επαγγελματικά συμφέροντα χωρίς να νοιάζονται αν έτσι επιβαρύνουν το μέλλον και των υπόλοιπων κοριτσιών και γυναικών που θέλουν να διεκδικήσουν με την αξία τους, τους προσωπικούς τους στόχους . Από την άλλη πλευρά έχουμε και τη περίπτωση των θυμάτων που σιωπούν προκειμένου να προστατεύσουν το επαγγελματικό και οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά κυρίως για να προστατευτούν από την εξομολόγηση μιας τέτοιας τραυματικής εμπειρίας .

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο 2019, 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

 Βασικός παράγοντας διατήρησης αυτής της εγκληματικής ενέργειας η σιωπηρή αποδοχή από το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον του δράστη . Άρα υπάρχουν συνένοχοι ! Ο ένοχος ενθαρρύνεται και συνεχίζει να φέρεται όπως νομίζει και επιθυμεί . 

Οι εποχές ευτυχώς αλλάζουν... Όταν υπάρχει αληθινή στήριξη από τη πολιτεία τότε πολλά μπορούν να επιδιορθωθούν και να εξαλειφθούν ! 

 Όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον, η βία θα εξακολουθεί να αποτελεί, αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης δυστυχώς !  Η παραδοχή ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί στο σύνολό της, αλλά θα μπορούσε να εκλείψει σε σημαντικό βαθμό, θα πρέπει να αποτελεί τη βάση κάθε μορφής πρόληψης και αντιμετώπισης, είτε σε επίπεδο κοινότητας/κοινωνίας, είτε σε ατομικό επίπεδο.