Σχέδιο αποδόμησης της υποψηφιότητας του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εντονο παρασκήνιο σχετικά με την υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και με προσπάθεια εμπλοκής του Αντώνη Σαμαρά έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφερόταν να αποτρέψει αυτό που επεδίωκε ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας: να επιτύχει μία ακόμη νίκη γοήτρου έναντι του Αντώνη Σαμαρά υποδεικνύοντας υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας η εκλογή του οποίου θα γινόταν από την πρώτη ψηφοφορία και με αριθμό ψήφων πολύ μεγαλύτερο από εκείνον που συγκέντρωσε ο προταθείς από τον Αντ. Σαμαρά, Σταύρος Δήμας!

Το πρόσωπο που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας είναι βεβαίως ο σημερινός επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, θέλοντας έτσι να κάνει μια ιδεολογική υπέρβαση, αλλά και να στείλει στην κοινωνία ένα σαφές μήνυμα: ότι, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε έναν σαφώς κομματικό υποψήφιο -δεδομένου ότι ο κ. Δήμας είναι αντιπρόεδρος της Ν.Δ.-, ο ίδιος επιλέγει πρόσωπο που προέρχεται από άλλο ιδεολογικό χώρο, αλλά η συνύπαρξη του ανώτατου άρχοντος με μία αριστερή κυβέρνηση μπορεί να συμβολίζει τις απαραίτητες πολιτικές ισορροπίες και να επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα πολιτικής συνεννόησης και ενότητας.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Τον στόχο αυτό του νέου πρωθυπουργού επιχείρησε να αποτρέψει ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου power game, με τρεις τρόπους.

Την πρώτη φορά, με το επιχείρημα ότι στην περίπτωση που προτεινόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρος ο σημερινός επίτροπος, ο ίδιος θα πρότεινε και πάλι τον Σταύρο Δήμα. Ομως, εκτός του ότι υπήρξε αντίδραση από πολλούς βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι δήλωσαν δημοσίως ότι θα ψηφίσουν τον σημερινό επίτροπο για Πρόεδρο, ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, για έναν πρόσθετο λόγο: στην περίπτωση που θα επέμενε σε δικό του υποψήφιο, η κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινδύνευε να εξελιχθεί σε μία ιδιότυπη ψήφο δυσπιστίας για τον Αντ. Σαμαρά από τους Νεοδημοκράτες βουλευτές που τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου.

Στη συνέχεια, και στο πλαίσιο του ίδιου power game που επιχείρησε να παίξει ο πρώην πρωθυπουργός -ίσως από έμπνευση των στενών συνεργατών του, που τον έχουν καταστρέψει-, πρέπει να αξιολογηθεί και διαρροή παραποιημένης δήλωσης του Δ. Αβραμόπουλου, ότι ο ίδιος παραμένει... Νεοδημοκράτης και ότι δεν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ! Βεβαίως, δόθηκε στη συνέχεια η ακριβής δήλωση Αβραμόπουλου, πλην όμως αποκαλύφθηκε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που επιχειρήθηκε να παιχθεί για να τορπιλιστεί η συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Η τρίτη προσπάθεια έγινε με ισχυρισμούς και μηνύματα ότι η Ευρώπη και κυρίως ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλουν να χαλάσουν οι ισορροπίες και οι αριθμητικοί συσχετισμοί, από πλευράς ιδεολογικής εκπροσώπησης, στο κολλέγιο των επιτρόπων. Ομως την πονηρή αυτή συλλογιστική την έχει ακυρώσει ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στέλνοντας το μήνυμα ότι «εγώ πρώτα είμαι Ελληνας και μετά Ευρωπαίος», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η επισημοποίηση της πρότασης προς αυτόν τον βρίσκει σύμφωνο και ότι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από επίτροπος προκειμένου να αποδεχθεί την πολύ τιμητική υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο πάντως των εσωτερικών πολιτικών ελιγμών, αλλά και κάποιων συμβολισμών, τους οποίους έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε βολιδοσκόπηση και του Αναστασίου, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, για το αξίωμα του Προέδρου! Ο Αναστάσιος αρνήθηκε, βεβαίως, επικαλούμενος το ζήτημα της ηλικίας του, αλλά και προβάλλοντας ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα: ότι η μεταπήδησή του από την ιεροσύνη σε πολιτική θέση θα μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες στους Αλβανούς ότι τόσο καιρό εκτελούσε άλλα καθήκοντα, αντι-ιερατικά και αντι-πνευματικά απέναντι στο ορθόδοξο ποίμνιό του. Κάτι που θα είχε τις επιπτώσεις του και στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και στον αντικαταστάτη του.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, την επιθυμεί τόσο ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, όσο και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης. Αμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ίδιου του πρωθυπουργού, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρο Σαγιά, με τον οποίον μάλιστα συνδέεται στενά ο στενός συνεργάτης του επιτρόπου Αριστείδης Καλογερόπουλος. Αντιτιθέμενη στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου είναι μία ομάδα 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το θέμα μέσα από ένα στενό ιδεολογικό πρίσμα και όχι με την ευρύτητα πολιτικού πνεύματος με την οποίαν αντιμετωπίζει το πρόσωπο για την Προεδρία ο Αλέξης Τσίπρας. Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένοι βουλευτές θεωρούν ότι πρέπει να προταθεί πρόσωπο από την Κεντροαριστερά και παραβλέπουν το μήνυμα που θέλει να στείλει στην κοινωνία ο αρχηγός τους.

Δεν χάνει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο

Το επιχείρημα ότι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα στερούσε από την Ελλάδα το μείζον χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και της Εσωτερικής Ασφάλειας που έχει σήμερα ο Ελληνας επίτροπος στην Κομισιόν δεν ευσταθεί, όπως εξηγούν πηγές από την Ε.Ε. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων στο Μεταναστευτικό, δηλαδή ότι η ευρωπαϊκή Αρχή υιοθετεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αλλά και τα μέτρα προστασίας των ανθρώπων που αναγκάζονται υπό βίαιες συνθήκες να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που ζήτησε ο κ. Γιούνκερ από τον κ. Τσίπρα είναι να τοποθετηθεί στη θέση του κ. Αβραμόπουλου πρόσωπο προσηλωμένο στις ευρωπαϊκές ιδέες, με γνώσεις στη διεθνή διπλωματία και πολύγλωσσο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει κορυφαία στελέχη αυτού του επιπέδου, όπως τους κ. Δημήτρη Παπαδημούλη και Γιάννη Μηλιό. Η μόνη επίδραση που θα υπάρξει σε μια ενδεχόμενη αλλαγή κοινοτικού επιτρόπου είναι η «απόσχιση» του χαρτοφυλακίου της Εσωτερικής Ασφάλειας από εκείνο της Μετανάστευσης, ζήτημα κυρίως τεχνικό.

Πηγή: parapolitika.gr