Μπακογιάννη: “Θα ψήφιζα Αβραμόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όλα όσα είπε η υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στα Παραπολιτικά FM 90,1

Για όλους και για όλα μίλησε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.

Ξεχωρίζει δε το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποψήφια της Ν.Δ. στην Α΄ Αθήνας να επισημαίνει πως εάν πρότειναν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα τον ψήφιζε!

Επίσης, ερωτηθείσα για το θέμα του χρέους είπε πως "...να πάμε για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, επιμήκυνση, σταθερό επιτόκιο. Οταν κουρεύτηκε για πρώτη φορά χρέος ο κ. Τσίπρας ήταν στα κάγκελα». Τόνισε ακόμα πως "εάν πρόκειται για κάτι σωστό για τη χώρα, εγώ πιστεύω ότι εμείς πρέπει να το στηρίζουμε. Ο τρόπος προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% λάθος».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ερωτηθείσα με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί η ΝΔ στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα το οποίο δεν νομίζω ότι έχει κριθεί ακόμα γιατί εννέα μέρες είναι μια πολύ μακριά περίοδος στην πολιτική και υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε ακόμα χρόνο και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει απίστευτα πράγματα κάθε μέρα δηλαδή δεν προλαβαίνουν οι συνεργάτες μου να μαζέψουν τα διάφορα μαργαριτάρια που λέγονται...

Το κακό της υποθέσεως είναι ότι υπάρχει μια απόλυτη ασάφεια ακόμα και για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σου λέει μεταξύ 9 και 13,5 δις, έχουν γίνει τα δισεκατομμύρια μαρουλόφυλλα πλέον στην Ελλάδα. Αλλά εν πάση περιπτώσει στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα πρέπει να μας πει αυτός με ποιον θα συνεργαστεί.

Ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΟΤΑΜΙ, δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα συνεργαστεί με τον κ. Παπανδρέου και δεν θα συνεργαστεί εννοείται με την ΝΔ. Έχει ενδιαφέρον γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα ζητήσει την συνεργασία ή την ανοχή του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ σε περίπτωση που μπει στην Βουλή. Ταυτόχρονα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα προσανατολισμένο στην παρουσία της Ελλάδος και μέσα στην ευρωζώνη. Πως θα συνεργαστεί με το ΚΚΕ το οποίο θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και εκτός Ευρώπης.

Εμείς θα συνεργαστούμε με όσα κόμματα βρίσκονται μέσα στην Βουλή τα οποία είναι προσανατολισμένα στην παρουσία της Ελλάδος εντός ευρωζώνης και εντός ΕΕ. Δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ, με το Κίνημα του κ. Παπανδρέου και με το ΠΟΤΑΜΙ και με την ΔΗΜΑΡ αν μπει.

Οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν γουρούνι στο σακί , οφείλουν (ο ΣΥΡΙΖΑ) να έχουν την εντιμότητα να πουν από πριν τις εκλογές, όπως λέμε εμείς, τι θα κάνουν. Εδώ έχουμε φτάσει να έχουμε επτασφράγιστα μυστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Επτασφράγιστο μυστικό που θα βρεθούν τα 10 δις, επτασφράγιστο μυστικό πως θα καταφέρουν να πάρουνε δάνειο χωρίς να έχουν υποχρεώσεις, επτασφράγιστο μυστικό πως θα μπορέσουν να πουν ότι θα κουρευτεί το χρέος σε μια Ευρώπη η οποία δηλώνει κατηγορηματικά ότι αποκλείεται κανένα κοινοβούλιο καμιάς χώρας να κουρέψει το χρέος.

Ερωτηθείσα αν θα συναινούσε η ΝΔ σε μείζονα ζητήματα όπως η ρύθμιση του χρέους με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα από όλα όταν κουρεύτηκε για πρώτη φορά το χρέος θυμάμαι τον κ. Τσίπρα να είναι στα κάγκελα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε κανένα μα κανένα νόμο και καμία πρόταση που έφερε αυτή η κυβέρνηση όλα τα τελευταία χρόνια, ούτε τις 100 δόσεις. Εμένα αυτή η πολιτική δεν με εκφράζει άρα εάν υπάρχει κάτι το οποίο είναι καλό για τη χώρα σε ότι με αφορά η εισήγησή μου θα είναι να το στηρίξουμε διότι το καλό για τη χώρα δεν είναι διαπραγματεύσιμη έννοια. Θεωρώ ότι ο τρόπος προσέγγισης αυτή τη στιγμή της ρύθμισης του χρέους από το ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% λάθος. Δηλαδή θα πάμε στους Σλοβάκους οι οποίοι έχουν 173€ μισθό και 135€ σύνταξη και θα τους πούμε ότι η Ελλάδα σας χρωστά 2,6 δις, εμείς θέλουμε να το κουρέψουμε αυτό και θα εφ' εξής θα σας χρωστάμε 1 δις. Και θα βρεθούν Σλοβάκοι βουλευτές που θα το υποστηρίξουν στο Σλοβάκικο κοινοβούλιο; Ε! Λοιπόν αυτά είναι όνειρα θερινής νυχτός.

Θεωρώ ότι είναι λάθος προσέγγιση γιατί έτσι το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ανεβάζουμε τα ντεσιμπέλ όλων των λαϊκιστών γιατί “Τσίπρες” υπάρχουν και άλλοι στην Ευρώπη, να τους ανεβάζουμε όλων την αδρεναλίνη και να λένε ότι δεν θα κάνουμε τίποτα για τους Έλληνες. Ενώ αντίθετα εάν πηγαίναμε με μια σώφρονα και συμπεφωνημένη πολιτική που υπάρχει από το ευρωπαϊκό συμβούλιο- δηλαδή το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει πει ότι θα υπάρχει διευθέτηση του ελληνικού χρέους- και ζητάγαμε επιμήκυνση 100 χρόνια και ταυτόχρονα να έχουμε ένα σταθερό επιτόκιο η ετήσια επιβάρυνση την οποία θα έχει ο ελληνικός προϋπολογισμός θα ήταν πάρα πολύ χαμηλή, θα μπορούσαμε άνετα να το εξυπηρετήσουμε έτσι ώστε τα περισσευούμενα χρήματα να πηγαίναν στην ανάπτυξη.

ΔΗΜ.: Πάντως το χρέος είναι δεδομένο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ξανά , εξάλλου το 2012 ήταν δέσμευση ρητή ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα θα αντιμετωπιστεί και δεν αντιμετωπίστηκε και το άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ σε εκκρεμότητα.

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει μια συμπεφωνημένη απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου η οποία είχε έναν όρο “με την ολοκλήρωση του προγράμματος και τα ευρωπαϊκά πλεονάσματα”. Από την ώρα που η πολιτική αστάθεια μπήκε μέσα στην οικονομική διαπραγμάτευση η Ελλάδα ήταν κολλημένη στον τοίχο, δεν υπήρχε περίπτωση να κλείσει την διαπραγμάτευση. Μας ζητούσαν της Παναγιάς τα μάτια και επειδή δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει τις επόμενες εβδομάδες αυτοί λαμβάνοντας υπόψη τους το οποιοδήποτε κακό σενάριο ζητούσαν από εμάς να δεσμευτούμε σε τέτοιου είδους ποσά τα οποία θα ήταν αδύνατον οποιαδήποτε κυβέρνηση να τα δεχτεί και για αυτό και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Άρα η πολιτική αστάθεια οδήγησε την διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.

Για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εμείς επιμένουμε στον κ. Δήμα. Και ένα από τα επτασφράγιστα μυστικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ποιος θα είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜ.: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας τον κ. Αβραμόπουλο εσείς προσωπικά θα τον ψηφίζατε ;

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί να μην τον ψηφίσω.

ΔΗΜ.: Οπότε και η ΝΔ λογικά θα τον ψηφίσει οπότε πάμε σε ένα βήμα εάν υπάρχει ένας τέτοιος υποψήφιος ο οποίος θα μπορέσει να συγκεντρώσει την πρώτη συναίνεση μετά τις εκλογές και αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για άλλα

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το κλίμα εύκολα το φτιάχνεις , αυτό που δεν φτιάχνεις είναι την προγραμματική σύγκλιση διότι εμείς για παράδειγμα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις σε αυτή τη χώρα, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν θέσεις εργασίας και έχουμε το κακό να γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τα κολλήματα που έχουνε στον ΣΥΡΙΖΑ όπου σταματάμε τις επενδύσεις, δεν θέλουμε επενδύσεις, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική επιχειρηματικότητα αυτό εκ των πραγμάτων νομοτελειακά μας οδηγεί στην συντήρηση αυτής της κατάρας που είναι η σημερινή ανεργία.

Για τους μικροομολογιούχους

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους και το λέω και για την πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να βρεθεί τρόπος αποζημίωσης των μικροομολογιούχων γιατί άλλως πως δεν θα εμπιστευτεί κανείς ποτέ πλέον το ελληνικό κράτος να του δώσει λεφτά.