Ο Πειραιάς υποδέχτηκε την Παναγία τη Γοργοϋπήκοο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με κάθε τιμή και κάθε μεγαλοπρέπεια υποδέχτηκε το πλήρωμα της Εκκλησίας του Πειραιά, την Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, στον Ι.Ν. Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς.

Το πιστό αντίγραφο της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου της Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, υποδέχτηκαν στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ο Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ μαζί με πλήθος ιερέων και πιστών, καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Σταμάτιο Ράπτη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Μιχάλη Τσιφάκη και τον Εκδότη του Piraeus Press και τ. Αντιδήμαρχο Πειραιά κ. Σαράντο Ευσταθόπουλο.

eikona4

eikona5

Η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος παιάνιζε κατά την άφιξη της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, την οποία μετέφεραν άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού.

eikona3

eikona2

Αφού εψάλη δέηση στην είσοδο του Ναού, κατόπιν η μεγαλόπρεπη εικόνα εισήλθε εντός της Εκκλησίας και ενθρονίστηκε στο περικαλλέστατο ξύλινο τέμπλο, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

eikona1

eikona15

Το εσωτερικό του Ναού της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς ήταν κατάμεστο από πιστούς, οι οποίοι έσπευσαν να υποδεχτούν την Εικόνα της Παναγίας από κάθε γωνιά του Πειραιά (αξίζει να σημειωθεί ότι κτιριακώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό της Ι.Μ. Πειραιώς).

eikona21

eikona22

Ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του κ. Σεραφείμ ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:30 ενώ ακολούθως οι πιστοί προσήλθαν ευλαβικά προκειμένου να προσκυνήσουν της εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, η οποία θα παραμείνει στον εν λόγω Ναό εις το διηνεκές.

Ο κ. Σεραφείμ κήρυξε τον Λόγο του Κυρίου, αναφερόμενος τόσο στο θαύμα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου όσο και στις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί σε όλους τους πιστούς που στην κυριολεξία κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως για τούτη την δωρεά, τον Αγιογράφο Γεώργιο Μποζά, ο οποίος είναι και ο Αγιογράφος του συγκεκριμένου ναού.

eikona20

eikona11

Η συγκεκριμένη εικόνα, αποτελεί δημιούργημα και δωρεά προς την Ι.Μ. Πειραιά και τον Ι.Ν. Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος, του διακεκριμένου Πειραιώτη Αγιογράφου κ. Γεωργίου Μποζά, εις ανάμνηση των γονέων αυτού, όπως αναγράφεται και στο κάτω μέρος της εικόνας.

eikona26

Ο Αγιογράφος και Μέγας Δωρητής Γεώργιος Μποζάς με τον Εκδότη του Piraeus Press Σαράντο Ευσταθόπουλο έμπροσθεν της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου (από αριστερά προς τα δεξιά)

Την επιμέλεια της υποδοχής είχαν αναλάβει οι εφημέριοι του Ι.Ν. Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς, ο προϊστάμενος π. Λεωνίδας Αθανασούλας, ο π. Ευστάθιος Κατσαμπάκης και ο π. Χρήστος Κούσπαρης (ο οποίος για σοβαρούς λόγους υγείας δεν κατάφερε να παραστεί στην υποδοχή).

Ο προϊστάμενος του Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδας Αθανασούλας, στη σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πειραιά και πνευματικό πατέρα των ενοριτών, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες του που στόχο έχουν να τιμήσουν ιδιαίτερα το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου σε όλη την ιερατική επαρχία του Πειραιά, μετατρέποντάς την όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε μια «Παναγιοσκέπαστη Μητρόπολη», αλλά και τον κ. Μποζά για την ευγενική χειρονομία του, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής της Εικόνας της Παναγίας στην όμορη γειτονιά του Πειραιά.

eikona25

Οι εφημέριοι του Ι.Ν. Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πρωτοπρεσβύτεροι π. Λεωνίδας Αθανασούλας και Ευστάθιος Κατσαμπάκης έμπροσθεν της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου (από αριστερά προς τα δεξιά)

Καθοριστική στο όλο τελετουργικό ήταν και η συμβολή του Προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Μιχάλη Τσιφάκη, καθώς του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτιου Ράπτη και των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού.

eikona6

eikona7

eikona17

Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, η χορωδία του Ιερού Ναού τραγούδησε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπό την καθοδήγηση της Μουσικού και υπεύθυνης της χορωδίας κ. Μαρίας Κάτσαρη.

eikona23

eikona24

Τον στολισμό των λουλουδιών του Ναού επιμελήθηκε η κ. Ευαγγελία Μπεκάκου.

Μετά την ενθρόνιση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24ης Δεκεμβρίου 2017, καθιερώνεται η τέλεση της παράκλησης της Παναγίας Γοργοϋπηκόου κάθε Δευτέρα, ενώ θα εορτάζεται την Κυριακή προ των Χριστουγέννων καθ’ εκάστου έτους.

eikona15