Έσπασε τη σιωπή της η γυναίκα-μυστήριο του ταχύπλοου που σκόρπισε τον θάνατο στην Αίγινα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την κατάθεση της γυναίκας-μυστήριο που επέβαινε στο μοιραίο ταχύπλοο «Duende» έφερε στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής». 

Η 65χρονη Θεοδότη Καρακάση, γνωστή ως Ντότη, κατέθεσε στις ανακριτικές Αρχές για όλα όσα συνέβησαν τη 16η Αυγούστου.

Η επιβάτιδα του ταχύπλοου, αναφέρει το ρεπορτά του Λευτέρη Μπιντέλα στο Έθνος,  ισχυρίστηκε ότιδεν υπήρχε κανείς άλλος στο «Duende» εκτός των γνωστών ατόμων, ενώ αιτιολόγησε τη φυγή της μετά τη σύγκρουση ως αποτέλεσμα του ισχυρότατου σοκ που υπέστη, για το οποίο χρειάστηκε να καταφύγει σε θεραπευτική αγωγή (ηρεμιστικά χάπια).

«Ημουν καλεσμένη στο σπίτι του κ. Λυκουρέζου στην Αίγινα, μαζί με δύο ακόμη ζευγάρια, για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Την επόμενη μέρα, ξύπνησα και ήπια καφέ με τον κ. Λυκουρέζο και προσφέρθηκε να μας ξεναγήσει στη Μονή. Φτάσαμε στο λιμάνι της Αίγινας γύρω στις 12:10 με το αυτοκίνητο του κύριου Νώντα και παρκάραμε στην καφετέρια του Ναυτικού Ομίλου. Ο Νώντας ρώτησε έναν κύριο από την καφετέρια του Ναυτικού Ομίλου αν μπορούσαμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο για λίγη ώρα.

Στη συνέχεια βρήκαμε τον Λυκουρέζο ο οποίος ήταν με τον Γιάννη που τον φωνάζουν Τσαπέκο (Ι. Πολυανίδης) και μας βοήθησε να μπούμε στο σκάφος (...)

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε οι τέσσερίς μας. Βγήκαμε με το Duende πολύ προσεκτικά από το σημείο που ήταν ελλιμενισμένο με κατεύθυνση το νησί Μονή. Πιστεύω λίγο μετά τις 12:30».

Οι θέσεις

Η 65χρονη, που εξαφανίστηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση προκαλώντας πληθώρα σχολίων για την ταυτότητά της, ρίχνει φως με την κατάθεσή της και για τις θέσεις που είχαν οι τέσσερις επιβάτες στο σκάφος.

«Ο κύριος Λυκουρέζος κάθισε στο τιμόνι και αριστερά του εγώ. Επίσης, δίπλα μου και αριστερά μου κάθονταν στον καναπέ ο Νώντας και η Εφη με τους οποίους εγώ συνομιλούσα. Ξαφνικά άκουσα έναν ισχυρό θόρυβο και νόμιζα ότι πέσαμε στα βράχια.

Η μηχανή του σκάφους σταμάτησε. Σηκώθηκα και είδα σε απόσταση 30 μέτρων περίπου -δεν είμαι σίγουρη αν προσδιορίζω σωστά την απόσταση σε θαλάσσιο χώρο- μία μεγάλη βάρκα αναποδογυρισμένη και πολλά άτομα να επιπλέουν στη θάλασσα. Εγώ άκουσα τον εαυτό μου να φωνάζει, όπως επίσης φώναζαν και η κυρία Εφη και ο Νώντας. Είχα πάθει σοκ. Εσκυψα και είδα ότι το σκάφος Duende έμπαζε νερά και το είπα στους υπόλοιπους.

Εκείνη τη στιγμή είδα τον κύριο Λυκουρέζο να προσπαθεί να πάρει ένα τηλέφωνο και ήταν πολύ ταραγμένος (...) Εβλεπα από τη μία την αναποδογυρισμένη βάρκα με τους ανθρώπους στη θάλασσα και από την άλλη το Duende είχε μείνει ακυβέρνητο ενώ έμπαζε νερά και πλησίαζε στα βράχια. Σκεφτόμουν ότι ήρθε το τέλος μου γιατί δεν ξέρω να κάνω μπάνιο χωρίς βατραχοπέδιλα. Δεν ξέρω καν αν επιπλέω. Επίσης, φώναζε και το ζευγάρι των ηλικιωμένων ''χαθήκαμε, βοήθεια''. Δε μπορούσα να προσφέρω ούτε στον εαυτό μου βοήθεια. Ο κύριος Λυκουρέζος δεν έκανε κάτι άλλο, κοίταγε γύρω γύρω μήπως έρθει βοήθεια. Δεν υπήρχαν σωσίβια μέσα στο Duende».

Μετά την αποβίβαση

Για το τι συνέβη μετά την αποβίβασή της στην Πέρδικα, η Θ. Καρακάση κατάθεσε: «Εβλεπα να έρχονται ασθενοφόρα, περιπολικά και επικρατούσε μία πολύ μεγάλη αναστάτωση. Αφησα την κυρία Εφη και τον κύριο Νώντα, περπάτησα λίγο και σταμάτησα ένα διερχόμενο αυτοκίνητο για να με πάει στο κέντρο της Αίγινας. Επιβιβάστηκα στο πλοίο ''Αγιος Νεκτάριος'' στις 14:10 και πήγα στον Πειραιά. Μέσα στο πλοίο από τις συζητήσεις του κόσμου που βρισκόταν εκεί και από τις αναρτήσεις που διάβαζαν στο ίντερνετ άκουσα ότι υπήρχαν έξι νεκροί και πολλοί τραυματίες. Μέχρι εκείνη την ώρα δεν γνώριζα. Οταν έφτασε το πλοίο στον Πειραιά, πήρα ταξί και πήγα σπίτι μου όπου έμεινα κλεισμένη και έπαιρνα λεξοτανίλ για να ηρεμήσω. Εχω πάθει σοκ και δεν θέλω να ξαναμπώ σε πλοίο».

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η ανακρίτρια Πειραιά κάλεσε να καταθέσουν τα τρία αδέλφια που διατηρούν το συνεργείο καταδύσεων και ρυμουλκήσεων, ενός εκ των οποίωνταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα στο σκάφος, αλλά και συμμετείχαν στη διάσωση των ναυαγών, τη ρυμούλκηση του ταχύπλοου και είχαν άμεση γνώση για το τι συνέβη στο «Duende». Φέρονται να κατέθεσαν με περισσότερες λεπτομέρειες για τα λεπτά που ακολούθησαν τη σύγκρουση, ενώ δέχθηκαν και ερωτήσεις αν υπήρχαν άλλοι επιβάτες στο μοιραίο σκάφος. Οι απαντήσεις τους ήταν αρνητικές. Από το γραφείο της ανακρίτριας πέρασε και ο άτυπος καπετάνιος του «Duende» 2», που δέχθηκε τηλεφώνημα από την πλευρά Λυκουρέζου όσο ήταν στο Αγκίστρι. Επίσης, κατάθεσε και η γυναίκα του που μετέφερε τον Λυκουρέζο, με το όχημά της στο Λιμεναρχείο.