Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές από την έξαρση κοκκύτη και τον θάνατο βρέφους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές από τον θάνατο βρέφους λίγων μηνών από επιπλοκές του κοκκύτη τους πρώτους μήνες του 2024 στην Ελλάδα.

Ο κοκκύτης έκανε “κακό ποδαρικό” στη χώρα μας, καθώς από την αρχή του 2024 -δηλαδή μέσα σε μόλις δύο μήνες- καταγράφηκαν 34 κρούσματα και ένας θάνατος βρέφους.

Να σημειωθεί πως το 2021 δεν είχε δηλωθεί κανένα κρούσμα κοκκύτη, το 2022 μόλις ένα και το 2023 είχαν εντοπιστεί 9 κρούσματα.

“Αν έχουμε ένα θάνατο από τους δύο πρώτους μήνες, πως θα κλείσουμε στο τέλος του έτους;”, διερωτάται μιλώντας στο iatropedia.gr, η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη και εξηγεί:

“Τα νούμερα είναι δυσανάλογα πολλά για τα αναμενόμενα. Το σύνηθες δεν είναι μέσα σε ένα διάστημα δύο μηνών να έχουμε 34 καταγεγραμμένα περιστατικά. Η περσινή αντίστοιχη καταγραφή έλεγε 9. Είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι η αύξηση. Ενδεχομένως να εμφανίζεται στα πλαίσια της “κυκλικότητας” της νόσου. Δηλαδή και ο κυκκύτης και η ιλαρά κάνουν έξαρση κάθε 3 με 5 χρόνια. Το 2016 είχαμε πάλι έξαρση, το 2020 είχαμε πάλι και τώρα ξαναέχουμε. Δηλαδή συμπίπτει και με τη συμπεριφορά της κυκλικότητας που έχει ο κοκκύτης”, τονίζει.

Δείτε τη διαχρονική εξέλιξη των κρουσμάτων του κοκκύτη, σύμφωνα με το γράφημα του ΕΟΔΥ:

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα μωρά 0 έως 4 ετών και κυρίως όσα βρίσκονται στους πρώτους μήνες τις ζωής τους (0 έως 3 μηνών) τα οποία δεν έχουν ακόμη προλάβει να κάνουν έστω και ένα εμβόλιο κατά του κοκκύτη, ώστε να αναπτύξουν ανοσία.

“Μετά τους δύο μήνες που αρχίζουν και εμβολιάζονται αρχίζουν και έχουν κάποια προστασία, αν και όχι ισχυρή από την πρώτη δόση. Μετά το 1ο εξάμηνο αρχίζουν και έχουν πιο ισχυρή προστασία. Τα βρέφη των πρώτων τριών μηνών είναι εντελώς απροστάτευτα”, τονίζει η παιδίατρος.

Αυτή δυστυχώς ήταν κι η περίπτωση του άτυχου νεογέννητου βρέφους που κόλλησε πριν προλάβει καν να κάνει το πρώτο του εμβόλιο και κατέληξε από επιπλοκές του κοκκύτη, δηλαδή από πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια, αφού προηγουμένως νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Λοιμωδών Νόσων του Παίδων “Η Αγία Σοφία”.

“Το βρεφάκι κατέληξε γιατί ο κοκκύτης είναι πολύ σοβαρή νόσος για τα βρέφη και δυνάμει θανατηφόρα σε ηλικίες κάτω του έτους. Ο κοκκύτης ειδικά στα βρέφη,έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές: αναπνευστική δυσχέρεια, πνευμονία και κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια, μια βαρύτατη επιπλοκή. Η πνευμονία είναι συνήθως η αιτία από την οποία καταλήγουν”, επισημαίνει η κυρία Παρδάλη.