Γεμάτο αιωνόβιους: Το ελληνικό νησί των φυσιολατρών που οι κάτοικοί του βρήκαν τη διατροφή της μακροζωίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μπορεί τα αφιερώματα των διεθνών Μ.Μ.Ε για τα ελιξίρια της καρδιακής υγείας να επικεντρώνονται στους κατοίκους της Ικαρίας (αυτούς αφορούσε και η μελέτη της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου), αλλά οι ιστορίες των αιωνόβιων κατοίκων σε ένα γειτονικό νησί αποδεικνύουν ότι η συνταγή της μακροζωίας… ψήνεται με ακόμα πιο σχολαστική παρασκευή στους Φούρνων Κορσεών.

Οι Φούρνοι είναι ένα νησιωτικός σχηματισμός στο ανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο. Αποτελείται από τα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και 10 ακατοίκητες βραχονησίδες. Κατά το Μεσαίωνα, οι Φούρνοι είχαν την ονομασία «Κορσεοί Νήσοι» (νησιά των κουρσάρων), καθώς υπήρξαν διάσημο ορμητήριο πειρατών.

Βάσει της τελευταίας απογραφής (2015) η συστάδα νησιών έχει 1313 κατοίκους, εκ των οποίων 1000 και πλέον κατοικούν στους Φούρνους. Πολλοί εξ αυτών είναι υπέργηροι και τουλάχιστον τρεις υπεραιωνόβιοι. Το μυστικό της μακροζωίας «κρύβεται», όπως λένε αυτονόητα οι ίδιοι, στις διατροφικές συνήθειες.

Οι πράσινες πλαγιές των Φούρνων είναι κατάφυτες από θρούμπι και θυμάρι, ενώ το μέλι τους βρέθηκε να έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική σύνθεση σε μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Η διατροφή των ντόπιων περιλαμβάνει επίσης πολύ φασκόμηλο, πολύ φραγκόσυκο – που αποτελεί μια αληθινή βόμβα βιταμίνης C – και τα επίσης θεωρούμενα super foods κούμαρα (μικρά κόκκινα φρούτα σαν κεράσια) και χαρούπια – τη σοκολάτα των φτωχών. «Η σοκολάτα παιδιά μου είναι στα χωράφια», λένε χαρακτηριστικά οι παππούδες στα εγγόνια όταν τους ρωτούν αν υπάρχει σοκολάτα στο ντουλάπι.

Τρεις από τους υπεραιωνόβιους κατοίκους του νησιού είναι η γιαγιά Ασημίνα Νομικού 105 ετών, ο αδερφός της Παντελής Αμοργιανός 101 ετών και ο συνομήλικός του Νίκος Πυροβολικός. Η γιαγιά Ασημίνα έχει αποκαλύψει στο Liberal ότι η συνταγή της μακροζωίας περιλαμβάνει ψάρια, αφεψήματα βοτάνων (κυρίως φασκόμηλο), μέλι αντί για ζάχαρη, άγρια χόρτα του βουνού, φρέσκα φρούτα, πολλά φραγκόσυκα και λίγο φαγητό. «Το πολύ φαγητό σκοτώνει», έχει πει η θεωρούμενη ως μία από τις καλύτερες μοδίστρες του Αιγαίου, προσθέτοντας ότι «μένεις νέος και το μυαλό σου διατηρείται γερό όταν έχεις λόγο ύπαρξης και αγαπάς αυτό που κάνεις».

Ο αδελφός της, Παντελής, είναι ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δύο φορές υπηρέτησε σε υποβρύχια και άλλες δύο ναυάγησε με πλοία. Ήρωας πολέμου είναι και ο Νίκος Πυροβολικός, ένας ζωντανός θρύλος του νησιού, που αν και εν ζωή αποτελεί έκθεμα στο Στρατιωτικό Μουσείο της Λέρου!

Έχει τιμηθεί με μετάλλιο ανδρείας, καθώς κατά το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στις περίφημες «μαύρες μοίρες», τις ομάδες νησιωτών που με τα καΐκια τους μετέφεραν τους κατασκόπους του πολέμου των συμμαχικών δυνάμεων.

Άλλο ένα μυστικό μακροζωίας στο νησί είναι η «μελένια», ένα είδος πρωινού ή κολατσιού που έφτιαχναν με αλεύρι, σιμιγδάλι και μέλι, λόγω της έλλειψης γάλακτος. Μια τοπική συνταγή που θυμίζει μουσταλευρία (με μέλι αντί για μούστο) και δεν περιέχει μόνο τις βιταμίνες του μελιού, αλλά και πρόπολη μαζί με τα βασιλοκέρια του, ανάγοντας το σε γνήσιο superfood.

Πηγή: menshouse