Το πρώτο «χωριό» στην Ευρώπη για ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Θα τριγυρνούν ελεύθεροι και δεν θα παίρνουν φάρμακα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι εργασίες για το πρώτο χωριό για ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Γαλλία άρχισαν. Εκεί θα μελετηθεί η συμπεριφορά τους σε μια κοινότητα, όπου θα νιώθουν περισσότερο ελεύθεροι και θα μειωθεί το άγχος τους. 

Το χωριό θα κατασκευαστεί στην πόλη Dax της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Θα υπάρχει σουπερμάρκετ, κομμωτήριο, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, ακόμη και μια μικρή φόρμα.

Οι ασθενείς θα είναι υπό περιορισμένη εποπτεία και θα λαμβάνουν την ελάχιστη δυνατή φαρμακευτική αγωγή. Οι επιστήμονες θα πειραματιστούν με εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Θα μένουν σε σπίτια σχεδιασμένα με βάση το γούστο των ασθενών και χτισμένα σε μια μεγάλη έκταση 5 στρεμμάτων γεμάτη δέντρα.

Εκτιμάται ότι θα αρχίσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2019 και θα μείνουν 120 ασθενείς. Από τους 120 ασθενείς, οι 10 θα είναι κάτω των 60 ετών.

Το σχέδιο του χωριού

«Επιτρέποντας σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν σε ένα κανονικό χωριό, τους βοηθά να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή» ανέφερε ο νευρολόγος Jean-François Dartigues από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Μπορντό.

Οι ασθενείς θα περιορίζονται μόνο στο χωριό για να διατηρηθεί η ασφάλειά τους.

Παρ’ όλα αυτά, θα είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στα όρια του χωριού.

Περίπου 120 εθελοντές και 100 νοσηλευτές με κανονικά ρούχα θα είναι εκεί για να τους βοηθήσουν και να τους φροντίσουν.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Nathalie Grégoire που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου, όλα θα είναι αρχιτεκτονικά κατασκευασμένα έτσι ώστε να διευκολύνεται η μνήμη και το περπάτημα των ασθενών, αλλά και να έχουν καλύτερη αίσθηση της κατεύθυνσης.

Το χωριό έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο θα γίνει συγκριτική μελέτη με τα παραδοσιακά γηροκομεία και θα εξεταστεί ο αντίκτυπος των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων στους ασθενείς, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του προγράμματος, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς οίκους ευγηρίας, οι κάτοικοι του χωριού θα είναι περισσότερο δραστήριοι, θα παίρνουν λιγότερα φάρμακα και θα είναι πιο ευτυχισμένοι.

Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, υπήρχαν και μερικοί που αντιτάχθηκαν σε αυτό.

Το συνέκριναν με την ταινία The Truman Show, στην οποία δείχνει την ιστορία ενός άνδρα που από μικρός ζούσε σε μια ψεύτικη κοινωνία. Νόμιζε ότι αυτή ήταν η πραγματική ζωή, ενώ ήταν ένα καλά σκηνοθετημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα που το παρακολουθούσαν παγκοσμίως.

Το κόστος της κατασκευής του χωριού υπολογίζεται σε 29 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 7 εκατομμύρια για να λειτουργήσει.

Οι ασθενείς θα πληρώνουν 66 ευρώ την ημέρα για την διαμονή τους στο χωριό, όσο περίπου κοστίζει και σε ένα παραδοσιακό οίκο ευγηρίας στη Γαλλία.

[valueforlife.gr]