Προς ΕΦΕΤ και αναγνώστες μας: Πήγα στο ζαχαροπλαστείο που έφαγε το πρόστιμο και είδα από κοντά…

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στόχος δεν είναι ούτε να αγιοποιήσω τον ιδιοκτήτη του φούρνου-ζαχαροπλαστείου που ''έφαγε'' το τσουχτερό πρόστιμο ούτε να κατακεραυνώσω τον ΕΦΕΤ που δε χάνει ευκαιρία τελικά να εξαντλήσει την αυστηρότητά του... Μιας και μετά το περιστατικό με το ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια, μπήκα στη διαδικασία να μιλήσω με αρκετούς επιχειρηματίες που έχουν υποστεί τη βάσανο των προστίμων δικαιολογημένα ή μη...

Στο ίδιο πλαίσιο σκεπτόμενος, επέλεξα να επισκεφθώ ο ίδιος τον φούρνο-ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια διακινδυνεύοντας να ''παρεξηγηθούν'' οι προθέσεις μου έως και να κατηγορηθώ για διάφορα άλλα, μιας και οι καιροί είναι πονηροί!

Το έκανα όμως για έναν λόγο!

Στο άκουσμα της είδησης, φίλοι μου από όλες τις μεριές της Αττικής, μου τηλεφώνησαν για να με ρωτήσουν απορημένοι, μιας και οι ίδιοι είναι πελάτες του συγκεκριμένου καταστήματος για χρόνια! Και μάλιστα χωρίς κανένα παράπονο...

Όσο να 'ναι, όταν φίλος από τα Βόρεια Προάστια σου λέει ότι κατεβαίνει στα Καμίνια για να αγοράσει βασιλόπιτα πχ, αν μη τι άλλο μπαίνεις σε υποψίες.

Για να μη γίνομαι κουραστικός ξεκίνησα για τα Καμίνια αμέσως μετά τη δουλειά μου.

Έφτασα στο μαγαζί, όπου και με υποδέχτηκε ο κ. Μπάμπης, έτσι τον ξέρει η γειτονιά. Πατέρας δυο παιδιών (28 και 29 ετών), τα οποία σπούδασαν στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τα οποία επέλεξαν να μείνουν εδώ και να εργαστούν στην οικογενειακή επιχείρηση από το να φύγουν στο εξωτερικό ακολουθώντας άλλες επαγγελματικές διαδρομές από εκείνες που σπούδασαν (και δεν είναι καθόλου εύκολη η δουλειά του φούρνου, το γνωρίζω καλά...).

Ένας ευγενικός άνθρωπος κοντά στα 50 και δυο άτομα από το προσωπικό βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κατάστημα.

Με άφησε να κάνω μια βόλτα στο μαγαζί, σε όλους τους χώρους, χωρίς κανέναν περιορισμό!

Και εκεί που περίμενα ότι θα έβρισκα ποντίκια, κατσαρίδες και τα συναφή επικίνδυνα για την υγεία μας (αναλογιζόμενος το πρόστιμο των 26.500 ευρώ)... είδα ένα μαγαζί όχι απλά σε αξιοπρεπή κατάσταση, αλλά πραγματικά καθαρό.

Και θα πει κάποιος ''καλοπροαίρετος''... Μα καλά δεν κατάλαβες ότι μετά τον έλεγχο τα μάζεψε;

Από την άλλη όμως... Πώς χιλιάδες κόσμου επιλέγει το συγκεκριμένο κατάστημα καθημερινά;


Και επειδή κι εγώ μπήκα στο ρόλο του κακού, οδηγηθήκαμε στο γραφείο του κ. Μπάμπη, ώστε να δω το έγγραφο του ΕΦΕΤ με τα ίδια μου τα μάτια.

Πουθενά όλα αυτά τα επικίνδυνα που εγώ είχα στο μυαλό μου!

Και σκέφτομαι... υπάρχει ζαχαροπλαστείο στην Ελλάδα ή κάπου αλλού στον κόσμο που να κρεμάει ταμπελάκια στις τούρτες με την ημερομηνία λήξης για παράδειγμα;

Σε καιρό κρίσης, αν για τον χ,ψ λόγο αργήσεις λίγες μέρες να ολοκληρώσεις μια γραφειοκρατική διαδικασία στο ΙΚΑ, είναι λόγος το κράτος τιμωρός να σε ''τελειώσει'';

Σαφώς και οι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ έκαναν τη δουλειά τους σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και με υπερβάλοντα ζήλο! 

Όμως εγώ, επειδή δεν είμαι υπάλληλος του ΕΦΕΤ, σκέφτηκα... μα καλά, υπάρχει περίπτωση να μπεις σε ένα σπίτι και να μην έχει σκόνη;

Κάπως έτσι λοιπόν είναι και πολλά από τα επίμαχα σημεία βάσει των οποίων πέφτουν τα πρόστιμα βροχή!

Αυτό μου επιβεβαίωσαν και 3 φίλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά! Η αυστηρότητα του κράτους εξαντλείται σε εμάς μου είπαν πάνω κάτω όλοι... σε εμάς που στηρίζουμε την πραγματική οικονομία και δίνουμε θέσεις εργασίας!

Και να πεις ότι πραγματικά εντοπίστηκε κάτι που μπορεί να στοίχιζε στην υγεία ενός ανθρώπου, το καταλαβαίνω, αλλά το να επιβάλεις πρόστιμα χιλιάδων ευρώ τα οποία οδηγούν μια επιχείρηση στο λουκέτο για γραφειοκρατικές παραβάσεις ποιον ωφελεί; 

Με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου, αντιλαμβάνομαι ότι αρκετοί μπορεί να παρερμηνεύσουν τόσο τα γραφόμενα όσο και τις προθέσεις μου.

Εγώ όμως πήγα εκεί και είδα!

Και δεν μπορούσα να σηκώσω το βάρος να καταδικάσω μια οικογένεια, και ακόμα 30 οικογένειες που εργάζονται εκεί, επειδή δεν είχαν τακτοποιήσει τα ένσημα στο ΙΚΑ ή επειδή είχαν μια τούρτα στην κατάψυξη ή επειδή ένα τσουβάλι με αλεύρι βρισκόταν στο πάτωμα.

Δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου.

Και για αυτό από εδώ και στο εξής θα είμαστε αρκετά πιο προσεκτικοί στις δημοσιεύσεις μας με τις καμπάνες του ΕΦΕΤ!

Καλό και χρήσιμο για την κοινωνία μας θα είναι και το κράτος να επιδείξει μέσω των εκπροσώπων του πιο ανθρώπινη συμπεριφορά και περισσότερη κατανόηση, εφόσον πάντα δεν συντελείται κάποιο έγκλημα!

Οι επιχειρήσεις της γειτονιάς είναι το οξυγόνο μέσα στην κρίση! Μην τις τελειώσουμε χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος... συνυπολογίζοντας και εμάς στην Piraeus Press που άθελά μας ίσως συνδράμαμε προς αυτήν την κατεύθυνση!

ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΓΝΩΣΕΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ: ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΩ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΤΟΥ κ. ΜΠΑΜΠΗ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ!




@ Επειδή μπήκα στη διαδικασία να το συζητήσω με αρκετούς φίλους το θέμα γιατί με απασχόλησε ιδιαίτερα, πολλοί γνωστοί μου είπαν άσε μην ασχοληθείς, άλλοι πάλι απλά να κατεβάσω την ανάρτηση ''χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς'', μερικοί να μην πάω καν να ακούσω και να δω με τα μάτια μου, όπως επίσης όλοι να μην αρθρογραφήσω σε καμία των περιπτώσεων καθώς θα ήταν εγκληματικό για τη δική μου ''φήμη''!
Εγώ όμως έκανα αυτό που θα μου επέτρεπε το βράδυ να κοιμάμαι ήσυχος, γιατί πλέον γνώριζα, είχα δει με τα ίδια μου τα μάτια!
Και ειλικρινά καθόλου δε με απασχολεί τι θα ειπωθεί για αυτό μου το άρθρο, είναι το τελευταίο που σκέφτομαι... Για αυτό και θα κάνω τα πάντα ώστε να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες μας!